Στα 67 θα συνταξιοδοτούνται οι γιατροί του ΕΣΥ

Στα 67 θα συνταξιοδοτούνται οι γιατροί του ΕΣΥ

Μεγάλη αντιπαράθεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Ο κ. Γρηγοράκος υπεραμύνθηκε της διάταξης λέγοντας ότι στοχεύει στην ενίσχυση των νοσοκομείων ώστε να μην αδειάσουν από γιατρούς οι κλινικές

Στα 67 θα συνταξιοδοτούνται οι γιατροί του ΕΣΥ
Την τροπολογία για τη συνταξιοδότηση των γιατρών του ΕΣΥ στα 67 έτη -αντί των 65 που είναι το ισχύον ηλικιακό όριο- και η οποία είχε προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Νοέμβριο, κατέθεσε για μια ακόμη φορά  ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος στη Βουλή.
 
Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για το Παρατηρητήριο Άνοιας όπου και προστέθηκε από τον κ. Γρηγοράκο η τροπολογία για την παράταση της συνταξιοδότησης των νοσοκομειακών γιατρών κατά δύο χρόνια, αναφέρεται ότι έτσι εξυπηρετείται η παραμονή γιατρών του ΕΣΥ που συμπλήρωσαν ήδη τα 65 έτη, προκειμένου να μην αδειάσουν ολοσχερώς τα δημόσια νοσοκομεία.
 
Κλείσιμο
Μια τροπολογία με…ιστορία
 
Η ίδια διάταξη είχε τεθεί και σε νομοσχέδιο του κ. Γρηγοράκου για τις ιατρικές εταιρίες πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο η κάθετη διαφωνία του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη για το ζήτημα της συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ στα 67 όχι μόνο εκφράστηκε στον «αέρα» τηλεοπτικής εκπομπής αλλά οδήγησε και σε «απόσυρση» του νομοσχεδίου.
 
«Στόχος μας είναι να προσλάβουμε νέους γιατρούς στα νοσοκομεία και όχι να διατηρήσουμε τους συντονιστές διευθυντές που έχουν άλλο ρόλο στο ΕΣΥ» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης στη διάρκεια πρωινής εκπομπής του Μega, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται να αλλάξουν τα ηλικιακά όρια αποχώρησης των γιατρών.
 
Ο κ. Γρηγοράκος υπεραμύνθηκε της διάταξης λέγοντας ότι στοχεύει στην ενίσχυση των νοσοκομείων ώστε να μην αδειάσουν από γιατρούς οι κλινικές, ωστόσο πηγές του υπουργείου Υγείας χρεώνουν στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ άλλα κίνητρα, κυρίως κομματικά και ρουσφετολογικά, καθώς όπως λένε, μέσω της συγκεκριμένης διάταξης εξυπηρετούνται περίπου 180 γιατροί διευθυντές του ΕΣΥ που έχουν την ίδια κομματική αφετηρία με τον πολιτικό τους προϊστάμενο.
 
Το ίδιο θέμα οι συντονιστές -διευθυντές του ΕΣΥ είχαν θέσει τον περυσινό Νοέμβριο και στον τότε υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και παλαιότερα στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Το βασικό τους επιχείρημα είναι ότι το ΕΣΥ είναι απογυμνωμένο απο ιατρικό δυναμικό και ως εκ τούτου θα συνέβαλαν σημαντικά στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
 
Αντίθετη η ΟΕΝΓΕ
 
Με μια σκληρή ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας τονίζει ότι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το όριο συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στα δημόσια συστήματα Υγείας βρίσκεται στα 65 έτη κατ’ ανώτατο όριο.
 
Καταλογίζει δε στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας ότι «κόπτεται όχι για  προσλήψεις, αλλά για ρουσφέτια στον κύκλο των ημετέρων του».
 
Την τελευταία τριετία, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, αποχώρησαν συνταξιοδοτούμενοι 2.163 νοσοκομειακοί γιατροί, χωρίς να γίνει σχεδόν καμία πρόσληψη.
 
Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν την συγκεκριμένη ρύθμιση, αντιλαμβανόμενοι ότι «τα δημόσια συστήματα υγείας δεν αποτελούν νεκροταφεία ελεφάντων, ούτε πεδίο κομματικών εκδουλεύσεων, αλλά φυτώρια γνώσης και μηχανισμούς παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης