«Ποτάμι»: Γιατί η βενζίνη θα έπρεπε να είναι 20% φθηνότερη

«Ποτάμι»: Γιατί η βενζίνη θα έπρεπε να είναι 20% φθηνότερη

Καλεί τον κρατικό μηχανισμό να παρέμβει για να σταματήσουν οι στρεβλώσεις στην αγορά καυσίμων

«Ποτάμι»: Γιατί η βενζίνη θα έπρεπε να είναι 20% φθηνότερη
Η πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου τους τελευταίους μήνες δεν αντικατοπτρίζεται και στις τιμές λιανικής και ειδικά αυτή της βενζίνης, σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσίευσε το «Ποτάμι» στην ιστοσελίδα του.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, η τιμή της βενζίνης με βάση την πρώτη της τιμής του αργού πετρελαίου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον κατά 20% φθηνότερη από αυτήν που ισχύει σήμερα.
 
Αναλυτικά το «Ποτάμι» σημειώνει: Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει μειωθεί 30% τους τελευταίους μήνες,  κατρακυλώντας αρχικά κάτω από τα $85/βαρέλι, ενώ σήμερα κυμαίνεται στα $79/βαρέλι. Συνυπολογίζοντας την ανατίμηση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ κατά 5%, καθώς και τους διάφορους φόρους και δασμούς που μένουν αμετάβλητοι, οι καταναλωτές πρέπει να απολαμβάνουν σχεδόν 20% μειωμένες τιμές καυσίμων. Η πτώση όμως που παρατηρείται στα πρατήρια βενζίνης είναι μόλις 6% κατά μέσο όρο (πχ. στην Αθήνα η απλή αμόλυβδη πωλείται €1,55/ lt από €1,65/lt).

Κλείσιμο
Πράγματι, μεσολαβεί κάποιο διάστημα μέχρι να γίνουν παραγγελίες στις νέες χρηματιστηριακές τιμές. Έχουν όμως ήδη παρέλθει δύο μήνες μέχρι σήμερα, χρόνος υπεραρκετός για τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να προμηθευτούν πετρέλαιο στις νέες χαμηλές τιμές.

Αναμένουμε επιτέλους να παρέμβει ο κρατικός μηχανισμός και να σταματήσουν οι στρεβλώσεις στην αγορά καυσίμων εις βάρος των καταναλωτών.

Τέλος, σχετικά με τη διάθεση του πολύπαθου επιδόματος θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο επέδειξε χαρακτηριστική καθυστέρηση στο άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής του TAXIS για την υποβολή των αιτήσεων, αλλά μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει προκαταβάλει το 25% του επιδόματος στους δικαιούχους, παρότι έχει παρέλθει πλέον η προθεσμία των 20 ημερών, όπως ορίζει η υπουργική απόφαση! Ζητούμε να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η καταβολή του επιδόματος σε όσους το δικαιούνται.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης