Ποιες ιατρικές ειδικότητες αναγνωρίζονται, ποιοι γιατροί και πότε μονιμοποιούνται

Ποιες ιατρικές ειδικότητες αναγνωρίζονται, ποιοι γιατροί και πότε μονιμοποιούνται

Παρατείνεται κατά 2 έτη η συνταξιοδότηση των ιατρών, θα βγαίνουν στα 67 για να καλυφθούν τα κενά σε οργανικές θέσεις - Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζει 40 ιατρικές ειδικότητες και για κάθε μία ιατρική ειδικότητα συνιστάται η αντίστοιχη «Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία», με έδρα την Αθήνα 

Ποιες ιατρικές ειδικότητες αναγνωρίζονται, ποιοι γιατροί και πότε μονιμοποιούνται
Τάξη στο…χάος και τον κατακερματισμό των Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών της χώρας φιλοδοξεί να βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή, δίδοντας παράλληλα θεσμικό ρόλο στους αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς κάθε ιατρικού κλάδου.
 
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αναγνωρίζονται 40 ιατρικές ειδικότητες και για κάθε μία ιατρική ειδικότητα συνιστάται η αντίστοιχη «Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία», με έδρα την Αθήνα.

Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 130 επιστημονικές ιατρικές ενώσεις, πολλές εκ των οποίων αφορούν την ίδια ιατρική ειδικότητα.
 
Η αναγνώριση προϋποθέτει την εγγραφή στο οικείο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών, στο Μητρώο Επιστημονικών Εταιριών (που θα συσταθεί στο υπουργείο Υγείας) και την παροχή της ειδικής αναγνώρισης από τον υπουργό Υγείας.
 
Ως σκοπός κάθε Επιστημονικής Εταιρείας αναφέρεται η συμβολή στην οργάνωση, παροχή και αξιολόγηση της εκπαίδευσης για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας καθώς και στη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη των ιατρών.
Κλείσιμο

Πρακτικά, αυτό έχει αντίκρυσμα μέσω των εισηγήσεων κάθε επιστημονικής εταιρείας στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), στο οποίο πρέπει να καταθέτει κατευθυντήριες οδηγίες και θεραπευτικά πρωτόκολλα για τις ιατρικές πράξεις της οικείας ιατρικής ειδικότητας, καθώς και σε θέματα προγραμματισμού για τον αριθμό των ειδικευομένων γιατρών σε κάθε κλάδο.
 
«Η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει καταδείξει ότι η ύπαρξη πληθώρας επιστημονικών εταιριών δεν βοηθά στην προαγωγή των συμφερόντων του κάθε επιστημονικού κλάδου, οδηγεί σε διάσπαση συμφερόντων και δεν συντελεί στην ανάδειξη των προβλημάτων και στην προάσπιση των ουσιαστικών ζητημάτων που τους αφορούν. Ο κατακερματισμός αυτός οφείλει να αρθεί και να υπάρξει συνολική ρύθμιση και ξεκάθαρο κοινό πλαίσιο θεσμικά κατοχυρωμένο» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
 
Τα μέλη και η διοίκηση
 
Οι ειδικευμένοι γιατροί υποχρεούται να εγγραφούν στην αντίστοιχη Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία.

Κωλύματα και περιορισμοί προκύπτουν για όσους γιατρούς δεν έχουν «καθαρό» ποινικό μητρώο (έχουν παραπεμφθεί ή καταδικαστεί) για μια σειρά από αδικήματα όπως κατασκοπεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεοκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη πλαστογραφίας, απιστία, απάτη, εκβίαση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί μεσαζόντων.
 
Κάθε Επιστημονική Ιατρική Εταιρεία διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), το οποίο εκλέγεται κάθε τρία χρόνια και αποτελείται από Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα και έξι μέλη.  Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και τα μέλη προέρχονται από τα μέλη της Επιστημονικής Ιατρικής Εταιρείας. Η ιδιότητα του μέλους του Δ.Σ. είναι τιμητική και άμισθη.
 
Ποιες ιατρικές ειδικότητες αναγνωρίζονται
 
Ως ιατρικές ειδικότητες αναγνωρίζονται -και συνεπώς ως αντίστοιχες Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες- οι εξής:

Αγγειοχειρουργική, Αιματολογία, Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία,
Ακτινολογία- Ιατρική Απεικόνιση,  Αλλεργιολογία Κλινική Ανοσολογία,
Αναισθησιολογία,  Βιοπαθολογία –Εργαστηριακή Ιατρική, Γαστρεντερολογία, Γενική - Οικογενειακή Ιατρική, Δερματολογία –Αφροδισιολογία, Ενδοκρινολογία – Διαβήτης - Μεταβολισμός, Εσωτερική Παθολογία, Ιατρική Γενετική, Ιατρική της Εργασίας, Ιατροδικαστική, Kαρδιολογία, Κοινωνική Ιατρική-Δημόσια Υγεία, Κυτταρολογία, Μαιευτική-Γυναικολογία, Νευρολογία, Νευροχειρουργική, Νεφρολογία, Ορθοπαιδική Χειρουργική και Τραυματολογία, Ουρολογία, Οφθαλμολογία, Παθολογική Ανατομική, Παθολογική Ογκολογία, Παιδιατρική, Παιδοψυχιατρική, Πλαστική Χειρουργική, Πνευμονολογία – Φυματιολογία, Πυρηνική Ιατρική, Ρευματολογία, Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική, Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, Χειρουργική,  Χειρουργική Θώρακα, Χειρουργική Παίδων, Ψυχιατρική, Ωτορινολαρυγγολογία –Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου.

Στα 67 θα βγαίνουν στη σύνταξη οι γιατροί του ΕΣΥ


Παράλληλα το νομοσχέδιο Γρηγοράκου προβλέπει την παράταση, κατά δύο χρόνια, της συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στις μονάδες του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, η παραμονή των γιατρών στο ΕΣΥ παρατείνεται μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας τους. Σήμερα, οι γιατροί συνταξιοδοτούνται στα 65 έτη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης