Μειώνονται οι καταλήψεις, κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία

Μειώνονται οι καταλήψεις, κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία

364 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, από 500 που ήταν αρχικά - Εκλογές διεξάγονται σε όλα τα σχολεία για την ανάδειξη αντιπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών

Μειώνονται οι καταλήψεις, κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία
Πρωταγωνιστής είναι η παιδεία αυτήν την εβδομάδα καθώς σήμερα στην εκπαιδευτική ατζέντα υπάρχει το θέμα των μαθητικών καταλήψεων, η συνεδρίαση του ΕΣΥΠ για τη μείωση των μαθημάτων στο Δημοτικό ενώ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Φορτσάκης ζητεί την επαναπρόσληψη φυλάκων και διοικητικών για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος.

Την ίδια ώρα σοβαρές καταγγελίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Καθηγήτρια κατήγγειλε σήμερα στο ΣΚΑΙ ότι τέσσερις μαθητές προσήχθησαν κατά τις βραδινές ώρες της Κυριακής στο Χολαργό. Οι νεαροί βρίσκονταν εκτός σχολείου την ώρα που άνδρες της Ασφάλειας τους σταμάτησαν για έλεγχο. Δύο από τους μαθητές πανικοβλήθηκαν επειδή δεν επρόκειτο για περιπολικό αλλά για συμβατικό όχημα και το έβαλαν στα πόδια, με τους άνδρες της Ασφάλειας, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες της καθηγήτριας, να τους κυνηγούν και στη μία περίπτωση να βιαιοπραγήσουν σε βάρος του ενός και να του περάσουν χειροπέδες. Οι τέσσερις μαθητές μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους και εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι. Στο Χολαργό τελεί υπό κατάληψη μόνο ένα σχολείο, το 1ο Γυμνάσιο. 

Σε ό,τι αφορά στις μαθητικές καταλήψεις σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται ότι μειώνονται σε 364 από 500 που ήταν αρχικά.

Κλείσιμο
Σήμερα πάντως όλα τα σχολεία παραμένουν κλειστά καθώς πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών αντιπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών. Για το λόγο αυτό τα σχολεία ποτέ δεν λειτουργούν κατά τη διάρκεια των εκλογών προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί για τη συμμετοχή τους στην ανάδειξη των εκπροσώπων.

Χθες υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις προκειμένου να εξασφαλισθεί η λειτουργία των σχολείων.

Ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι καταλήψεις ξεπεράσουν τις τρεις ημέρες θα ενεργοποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα για να γινουν μαθήματα στις διακοπές του Πάσχα ή για να περιορισθούν οι σχολικές εκδρομές.

Πάντως και οι ίδιοι οι μαθητές από τα περισσότερα σχολεία τουλάχιστον είχαν πει αρχικά για τριήμερες καταλήψεις.

Σήμερα συνεδριάζει το ΕΣΥΠ για την αλλαγή στο πρόγραμμα των δημοτικών προκειμένου να ελαφρυνθούν οι μαθητές με λιγότερα μαθήματα. Στόχος του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου είναι οι μαθητές να έχουν περισσότερο χρόνο για δημιουργική απασχόληση. Στη συνεδρίαση μετέχουν πρόεδροι συμβουλίων, επικεφαλής οργανισμών ακαδημαϊκοί ενώ δεν συμμετέχουν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες που καταγγέλλουν την εκπαιδευτική πολιτική.

Λοβέρδος: Δε ζητήσαμε παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταλήψεις

Kάμψη στο φαινόμενο των καταλήψεων διαπιστώνει ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 παρατήρησε ότι το φαινόμενο των καταλήψεων σημείωσε κάμψη από χθες, υπερασπίστηκε τις κινητοποιήσεις ως μορφή έκφρασης της ελευθερίας, τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να χάνονται μαθήματα.
 
«Αν συνεχιστούν οι καταλήψεις θα γίνουν αναπληρώσεις τα Σάββατα, κατά τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών και αντί της πενθήμερης εκδρομής» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας.
 
Διευκρίνισε σχετικά με την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου πως «δεν καλέσαμε εμείς την εισαγγελέα, απλώς υπενθυμίσαμε τι προβλέπεται για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών». Αναφερόμενος στο θέμα των κενών στα σχολεία σημείωσε ότι «γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν έστω και χωρίς χρήματα». Υποστήριξε ότι «οι μαθητές έχουν δίκιο, αλλά υπάρχει και το δίκιο μιας πολιτείας που δεν έχει χρήματα».
 
Μιλώντας για το ζήτημα της τράπεζας θεμάτων τόνισε ότι δε θα γίνουν αλλαγές και υπερασπίστηκε το σύστημα λέγοντας ότι «η τράπεζα θεμάτων προσπαθεί να αναπτύξει το κριτικό πνεύμα. Είναι θέματα που προσαρμόζονται στη διδακτέα ύλη».
 
Σημείωσε ότι «η διδακτέα ύλη θα μειωθεί» και, σε αντίθεση με την περασμένη σχολική χρονιά που η τράπεζα θεμάτων δόθηκε στα σχολεία λίγο πριν τις εξετάσεις, «φέτος θα δοθεί από τώρα και τα θέματα θα είναι προσαρμοσμένα στη διδακτέα ύλη».
 
Στόχος, υποστήριξε, «είναι να φύγουν οι μαθητές από τα φροντιστήρια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης