Ακυρώθηκε πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία Unilever

Ακυρώθηκε πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία Unilever

Το πρόστιμο αφορούσε τις ενέργειες της επίμαχης εταιρείας κατά τα έτη 2000-2002  όταν η Unilever σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε συνάψει συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Ακυρώθηκε πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία Unilever
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε πρόστιμο 7 εκατ.  ευρώ κατά της εταιρείας Unilever, το οποίο της είχε επιβληθεί για παραβίαση των  κανόνων  ανταγωνισμού.

Η εταιρεία Unilever, η οποία έχει ετήσιο τζίρο περί τα 50 δις ευρώ, είχε προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά του προστίμου που της επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με την υπ'  αριθμ. 441/V/2009 απόφασή του.
 
Το πρόστιμο αφορούσε τις ενέργειες της επίμαχης εταιρείας κατά τα έτη 2000-2002  όταν η Unilever σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε συνάψει συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και με παράνομες ρήτρες απαγόρευαν το παράλληλο εμπόριο στο χώρο των απορρυπαντικών.

Κλείσιμο
Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε, μεταξύ των άλλων, στην απόφασή της  ότι η απαγόρευση των παράλληλων εισαγωγών εντάσσεται στις λεγόμενες per se παραβάσεις του κοινοτικού δικαίου του ανταγωνισμού και θεωρείται - μαζί με τα καρτέλ - η πιο επαχθής αντιανταγωνιστική πρακτική από πλευράς κοινοτικού δικαίου.

Ακόμη, ανέφερε η Επιτροπή ότι επειδή η πρακτική της απαγόρευσης των παράλληλων εισαγωγών θεωρείται  ότι εδραιώνει ουσιαστικά μία γεωγραφική κατανομή της κοινοτικής αγοράς, αντιμετωπίζεται αυστηρά τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από την  κοινοτική νομολογία.

Σύμφωνα με την  υπ΄ αριθμ. 3807/2014 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που ακύρωσε την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η επίμαχη εταιρεία δεν εφάρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις και έχει καθαρό ποινικό μητρώο.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν το τελικό λόγο θα τον έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης