Ένα αγγελούδι έκθετο σε AIDS και φυματίωση: Βρέφος κρατούνταν για 20 μέρες στο Αλλοδαπών!

Ένα αγγελούδι έκθετο σε AIDS και φυματίωση: Βρέφος κρατούνταν για 20 μέρες στο Αλλοδαπών!

Ελεύθερο το μωράκι και οι γονείς του μετά το ρεπορτάζ-παρέμβαση του «Πρώτου Θέματος»

Ένα αγγελούδι έκθετο σε AIDS και φυματίωση: Βρέφος κρατούνταν για 20 μέρες στο Αλλοδαπών!
Ελεύθερο άφησαν μετά το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» το μόλις έξι μηνών βρέφος και τους γονείς του που κρατούνταν στα κελιά της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής τις τελευταίες 20 μέρες. Το μωρό βρισκόταν αντιμέτωπο σε θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες και κινδύνευε να κολλήσει φυματίωση και ηπατίτιδα.



Κλείσιμο
Το μεσημέρι της Δευτέρας και αφού είχε προηγηθεί το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας την Κυριακή με τίτλο «Ένα αγγελούδι έκθετο σε Aids και φυματίωση» η οικογένεια από την Τσετσενία αφέθηκε ελεύθερη με υπηρεσιακό σημείωμα του διευθυντή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, πράγμα που ωστόσο μπορεί να είχε συμβεί από την ημέρα που συνελήφθησαν διότι δεν εκκρεμούσαν εις βάρος τους ποινικές διώξεις ή καταδίκες. 


 
Διαβάστε το ρεπορτάζ του ΘΕΜΑΤΟΣ:
 
Εικόνες ντροπής στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής όπου εδώ και 20 μέρες «κρατούνταν» στα κελιά ένα βρέφος έξι μηνών που κινδυνεύει να κολλήσει φυματίωση και ηπατίτιδα! Συναγερμός στην Ελληνική Αστυνομία η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο έκρηξης επιδημιών λόγω των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, αλλά και σε πολλά άλλα αστυνομικά τμήματα που μετατρέπονται αναγκαστικά σε κέντρα υποδοχής μεταναστών.



Αποτέλεσμα, η φυματίωση και η ηπατίτιδα να σαρώνουν, με υποψήφια θύματα ακόμη και μωρά μόλις λίγων μηνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της 17χρονης μητέρας Αϊσα Σουτάνοβα η οποία κρατούνταν μέχρι τη Δευτέρα μαζί με το έξι μηνών μωρό της σε ένα κελί το οποίο γειτνίαζε με εκείνα όπου κρατούνται ασθενείς-βόμβα προσβεβλημένοι από μολυσματικές ασθένειες έτοιμες να σκορπίσουν τον θάνατο…




 
Η ιστορία και η εικόνα του τραγικού μωρού
 
Ήταν πριν από δύο χρόνια όταν η Αϊσά ξεκίνησε με τον σύζυγό της το μακρύ ταξίδι μιας καλύτερης ζωής από την Τσετσενία. Πρώτος σταθμός η Τουρκία. Ένας τόπος με πολλές δυσκολίες που η Αϊσά θέλει σήμερα να ξεχάσει: «Ο άνδρας μου δούλευε για δύο χρόνια σε οικοδομές της Τουρκίας, όμως κάποια στιγμή έληξε η άδεια παραμονής του κι έπρεπε να φύγουμε», λέει στο «ΘΕΜΑ» η 17χρονη μητέρα, προσθέτοντας ότι έτσι αναγκάστηκαν να καταφύγουν στους λαθρέμπορους αναζητώντας την επόμενη «Ιθάκη» τους. Μάταια. Το ζευγάρι μαζί με το μόλις λίγων μηνών μωρό του εντοπίζεται από δυνάμεις του Λιμενικού τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Χίο μέσα σε ένα καραβάνι παράνομων μεταναστών που φτάνει στο νησί ταξιδεύοντας από τα τουρκικά παράλια. Η οικογένεια συλλαμβάνεται, οδηγείται στα κρατητήρια της περιοχής και στην συνέχεια σ' εκείνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής όπου παραμένει τις τελευταίες 20 ημέρες: «Πληρώσαμε 1.400 ευρώ το κεφάλι. Μας είπαν ότι θα είναι εύκολο να περάσουμε στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, πως θα μας περίμενε ένα καράβι σε ένα σημείο στα τουρκικά παράλια και πως από εκεί θα πηγαίναμε σε κάποιο ελληνικό νησί. Από την Ελλάδα είχαμε κανονίσει να ταξιδέψουμε στην Ελβετία. Αυτός ήταν και ο τελικός μας προορισμός. Εκεί ο άνδρας μου θα δούλευε και πάλι σε οικοδομές», λέει η Αϊσά και συνεχίζει: «Δεν ξέρουμε τι θα μας συμβεί αύριο. Φοβάμαι για τις συνθήκες εδώ μέσα, τρέμω για το μωρό μου από τις αρρώστιες που κουβαλούν κάποιοι κρατούμενοι. Από τους αστυνομικούς δεν έχω παράπονο, μας φέρονται αρκετά καλά. Ομως το παιδί μου είναι μόλις έξι μηνών και κινδυνεύει. Ξέρουμε ότι δίπλα μας υπάρχουν κρατούμενοι με φυματίωση. Κάντε κάτι...». Δίπλα της στέκει η δικηγόρος της, κυρία Μαριζάνα Κίκιρη, η οποία ζητά κάποια στιγμή να δει από κοντά το μωρό της 17χρονης πελάτισσας της: «Θα πάω να το φέρω εγώ. Δεν εμπιστεύομαι τις άλλες κρατούμενες», της λέει μία αστυνομικός κάτι που ασπάζεται και η ίδια καθώς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Θέλει να διαπιστώσει με τα μάτια της αν το μωρό είναι καλά στην υγεία του. Οι αστυνομικοί δεν φέρνουν αντίρρηση. Αλλωστε το φροντίζουν και οι ίδιοι: «Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι ένα βρέφος κρατείται σε τέτοιες άθλιες συνθήκες» τονίζει η κυρία Κικίρη η οποία παλεύει για την ακύρωση της απόφασης αναφορικά με την απέλαση της οικογένειας και την αναστολή της κράτησής τους λόγω ανεπανόρθωτης βλάβης που υφίσταται το βρέφος και οι δύο γονείς του.
 



Κι εκεί που πιστεύεις πως τα έχεις ακούσει όλα, έρχεσαι αντιμέτωπος με μια εικόνα που κυριολεκτικά σε αρρωσταίνει καθώς προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις αν αυτό που αντικρίζεις είναι αληθινό ή αποκύημα της φαντασίας σου. Η εικόνα του εξάμηνου βρέφους πίσω από τα κάγκελα της φυλακής σοκάρει. Και όχι μόνο εσένα, αλλά και τους ίδιους τους αστυνομικούς. Ναι, αυτό το αθώο πλάσμα που βλέπετε στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύει το «ΘΕΜΑ» και κρατούνταν στο Αλλοδαπών μαζί με τη μητέρα του κάτω από άθλιες συνθήκες κινδύνευε ανά πάσα στιγμή. Η φυματίωση ελοχεύει λίγα μόλις κελιά πιο πέρα ενώ κρατούμενες ουρούν όπου βρουν και στην συνέχεια έρχονται σε επαφή με τη μητέρα και με το παιδί. Είναι αλήθεια ότι στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής είχαν πολύ καιρό να έρθουν αντιμέτωποι με παρόμοια περίπτωση. Τώρα δεν ξέρουν πώς να τη χειριστούν. Οι γυναίκες αστυνομικοί προσπαθούν να προστατέψουν το βρέφος με δικές τους πρωτοβουλίες, όμως ό,τι κι αν κάνουν ξέρουν ότι η μετάδοση της φυματίωσης δεν εμποδίζεται από τα κάγκελα.



 
Φυματίωση, ηπατίτιδα, βία και βογκητά 
 
Τουλάχιστον δέκα επιβεβαιωμένα κρούσματα φυματίωσης υπάρχουν στο Α.Τ. Πατησίων, ενώ τουλάχιστον τρία φημολογούνται για το Αλλοδαπών. Την περασμένη Πέμπτη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο μια κρατούμενη από το Αφγανιστάν η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι έχει προσληφθεί από φυματίωση. Αν και την έβαλαν μόνη της σε άλλο κελί, ο κίνδυνος ελλοχεύει για τις υπόλοιπες κρατούμενες. Και το απίστευτο; Στο ίδιο τμήμα, τρία κελιά πιο πέρα από τους ασθενείς με τις μολυσματικές ασθένειες, «κρατούνταν» το δυστυχισμένο μωρό με τη μητέρα του διότι δεν υπάρχει χώρος ούτε γι’ αυτές τις ιδιαίτερες και ευαίσθητες περιπτώσεις. Το 2014, λοιπόν, σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουμε κρατούμενους με φυματίωση, αστυνομικούς που κολλάνε τον ιό και μωρά που μεγαλώνουν δίπλα σε φυματικούς ασθενείς! Την ίδια στιγμή έξω από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, ένα τσούρμο δικηγόρων συνωστίζεται έξω από τη σιδερένια είσοδο, εκεί όπου κρατούνται δεκάδες μετανάστες που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα ξεκινώντας από κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του πλανήτη. «Εχεις δώσει το χαρτάκι;», ρωτά ο ένας τον άλλον. Φαίνονται αγχωμένοι. Θέλουν να μάθουν αν οι συνάδελφοί τους, που περιμένουν για ώρα στην ουρά, έχουν δώσει στους αστυνομικούς το σημείωμα με τα στοιχεία των κρατουμένων που επιθυμούν να επισκεφτούν. Και φυσικά μέσα στη φούρια της ημέρας δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. «Εδώ μέσα βρίσκεται κάθε καρυδιάς καρύδι», μονολογεί ένας δικηγόρος. Αλλοδαποί που πλήρωσαν από 1.000 ευρώ και πάνω το κεφάλι για να ταξιδέψουν στη γη της Επαγγελίας... Ποινικοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους και αδίστακτοι εγκληματίες. Δολοφόνοι και βιαστές. Κρατούμενοι με σοβαρές μολυσματικές ασθένειες. «Εδώ μέσα η φυματίωση, η ηπατίτιδα και το AIDS θερίζουν», λέει ένας άλλος δικηγόρος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των άθλιων συνθηκών που επικρατούν στο Αλλοδαπών τα όσα ειπώθηκαν πρόσφατα από δύο γιατρούς στο σεμινάριο ενημέρωσης για τον ιό Εμπολα και τη φυματίωση: «Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε τις πιθανότητες να κολλήσουν οι συνάδελφοι», προσπάθησαν να εξηγήσουν στα όργανα της τάξης, παραδεχόμενοι ότι ο κίνδυνος μετάδοσης των μολυσματικών ασθενειών είναι αρκετά σοβαρός. Ένας κίνδυνος που βρίσκεται καθημερινά πάνω από τα κεφάλια όχι μόνο των μεταναστών αλλά και των αστυνομικών που τους φυλάνε και της ομάδας γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων (23 άτομα) που έχει σταλεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους ασθενείς, με τους γιατρούς να καταγγέλλουν ότι «δεν υπάρχουν επαρκή μέτρα».



Ωστόσο, είναι γνωστό ότι στο Αλλοδαπών δεν υπάρχει χώρος απομόνωσης για τους άρρωστους κρατουμένους. Και να ’ταν μόνο αυτό... Οι σκηνές βίας θεωρούνται καθημερινό φαινόμενο. Μόνο τα βογκητά από τις κρίσεις πανικού που παθαίνουν καθημερινά οι κρατούμενοι φτάνουν και περισσεύουν για να υφάνουν το σκηνικό του απόλυτου τρόμου.











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης