Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Αχαρνές και Ίλιον

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Αχαρνές και Ίλιον

Βομβαρδισμένο τοπίο πολλές γειτονιές που χτυπήθηκαν από τη νεροποντή - Ξηλώθηκε η άσφαλτος σε πολλούς δρόμους - Δεκάδες καθιζήσεις - Καταστήματα και εμπορεύματα μεγάλης αξίας καταστράφηκαν ολοσχερώς - Πολλές οι οικογένειες που θα διανυκτερεύσουν και σήμερα σε ξενοδοχεία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Αχαρνές και Ίλιον
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν από την περιφέρεια Αττικής οι δήμοι Αχαρνών και Ιλίου.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός συγκάλεσε το πρωί σύσκεψη στην οποία παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι και ο Γ. Γραμματέας του δήμου, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας, των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και της Περιφέρειας προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές σε υποδομές, κατοικίες και καταστήματα. 




Κλείσιμο
Από την αυτοψία που έγινε το πρωί στο δήμο, διαπιστώθηκε ότι σοβαρά έχει πληγεί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Καταστήματα έχουν πλημμυρίσει και πάρα πολλά εμπορεύματα έχουν καταστραφεί. Η άσφαλτος έχει φύγει από το οδόστρωμα σε όλη την έκταση του δήμου, με καθιζήσεις σε πολλά σημεία. Έχουν καταρρεύσει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στα ρέματα της πόλης. Δεκάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και αρκετές οικογένειες έχουν μείνει άστεγες. Οι οικογένειες των οποίων τα σπίτια επλήγησαν θα διανυκτερεύσουν για μια ακόμη νύχτα σε ξενοδοχεία, και ίσως όχι μόνο, καθώς κανείς δεν ξέρει πότε θα μπορε΄σουν να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επιστρέψουν στις οικίες τους.


Κι όλα αυτά, ενώ ο δήμος είχε ήδη καθαρίσει εδώ και μια εβδομάδα τα φρεάτια. Όμως, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα στην πόλη από την κακοκαιρία, διότι -όπως σημειώνεται από το γραφείο δημάρχου- δεν υπάρχουν ακόμη αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη. Παρότι πρόκειται για ένα αίτημα που απευθύνεται εδώ και χρόνια προς την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών. 



Ο δήμος έχει ξεκινήσει την αποκατάσταση των χαλασμένων οδοστρωμάτων και της σήμανσης σε επικίνδυνα σημεία. Όπως χαρακτηριστικά δηλώθηκε από το γραφείο δημάρχου «προσπαθούμε να μπαλώσουμε ό,τι μπορούμε για να μην αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα ως επενέργεια της κακοκαιρίας. Παρακαλάμε τόσα χρόνια για τα αντιπλημμυρικά και δεν μας δίνουν καμία σημασία. Πριν από λίγες ημέρες είχαμε το τελευταίο ραντεβού με την Περιφέρεια και το υπουργείο Εσωτερικών για τα αντιπλημμυρικά». 



Μετά την πρωινή σύσκεψη, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής να γίνουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες ώστε ο δήμος να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτος. Επίσης, ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έκτακτη επιχορήγηση για να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές. 

Όσοι δημότες έχουν υποστεί υλικές ζημιές καλούνται να επικοινωνήσουν με το δήμο είτε τηλεφωνικά στο 2132072300-400, είτε να προσέλθουν στο γραφείο Δημάρχου για να καταγραφεί το αίτημα τους, σε αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου. Ο Δήμος θα βρίσκεται συνεχώς ανοιχτός προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα των δημοτών. 

Κινητοποίηση και από τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής

Από χθες στις δύο το μεσημέρι κινητοποιήθηκαν τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να συνδράμουν στους δήμους που επλήγησαν βαριά από την νεροποντή. Τα συνεργεία συνεχίζουν και σήμερα αδιαλείπτως απάντληση νερών από τους δρόμους, καθαρισμό φρεατίων (σε όσους δήμους δεν είχαν κάνει), καθάρισμα από φερτά υλικά και καθάρισμα ρεμάτων.

Όπως σημείωσε η υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, περιφερειακή σύμβουλος Ιωάννα Τσούπρα, συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται στους δήμους Καματερού, Χαϊδαρίου, Αχαρνών, Αιγάλεω, Περιστερίου, Φυλής και στο Ίλιον. 



Ειδικά στο Περιστέρι, η περιοχή Τσαλαβούτα «καταβυθίσθηκε» στην κυριολεξία στο νερό και όλη η περιοχή -όπως σημειώνει- μοιάζει με λίμνη.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ευχαρίστησε τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας καθώς επίσης τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όσους αγωνίζονται στους δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

«Δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές - οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο» αναφέρει η κ.Δούρου στη δήλωσή της, υπογραμμίζοντας πως αυτή τη στιγμή όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής την Κυριακή θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του χάρτη με τις πληγείσες περιοχές και θα έχουν συνταχθεί οι τεχνικές εκθέσεις που θα διαβιβαστούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να εκδοθεί η απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών εντός των οποίων θα αποζημιωθούν οι θεομηνιόπληκτοι.

Οι καταγραφές των ζημιών στις επιχειρήσεις από τις επιτροπές που θα συσταθούν θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα.

Την Κυριακή το πρωί στελέχη της Διεύθυνσης Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα προχωρήσουν σε καταγραφή των ζημιών σε εμπορικά καταστήματα.



Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του δήμου Περιστερίου

Έχει αποκατασταθεί σχεδόν πλήρως η λειτουργία του δήμου Περιστερίου μετά τη χθεσινή νεροποντή, ενώ για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε κάποια υπόγεια, μαγαζιά και βιοτεχνίες, υπάρχει δέσμευση ότι θα αποζημιωθούν. Νωρίτερα το πρωί, το δήμο επισκέφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. 

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, «το 98% της πόλης δεν θυμίζει σε τίποτα το χθεσινό άνοιγμα των ουρανών, όπου αυτό που συνέβη το μεσημέρι δεν ήταν μια καταρρακτώδης βροχή, αλλά τα νερά μιας θάλασσας που έπεσαν στην πόλη. Παρόλα αυτά, αποδείχθηκε ότι το υδραυλικό σύστημα της πόλης λειτούργησε καλά».


Όπως σημειώνει ο δήμαρχος, πάνω από 60 οχήματα του δήμου βρίσκονται από χθες στους δρόμους της πόλης προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές και μέχρι στιγμής έχουν καθαρίσει το 80% της πόλης. Το υπόλοιπο 20% βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης από τα σάρωθρα του δήμου που δουλεύουν συνεχώς. 


Στην οδό Φιλιππιάδος, που βρίσκεται στα όρια Περιστερίου - Ιλίου, η κίνηση έχει πλήρως αποκατασταθεί. Μεγάλη ποσότητα ύδατος συνεχίζει να υπάρχει στην περιοχή Τσαλαβούτα, όπου -όπως εξηγεί ο δήμαρχος Περιστερίου- δεν υπάρχουν κατοικίες, αλλά μόνο βιοτεχνίες. Πρόκειται για ένα δρόμο 100-150 μέτρων, όπου δημιουργείται μια παρά-κηφίσια λεκάνη, απέναντι από τα πρακτορεία Πελοποννήσου. 



Ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα τον δήμαρχο και τον ενημέρωσε ότι κατά τη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να αποδεσμεύσει τη Δευτέρα τα απαραίτητα κονδύλια προκειμένου να αποζημιωθούν οι πληγέντες.




















Φωτογραφίες: William Faithfull
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης