Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο: Οι σύγχρονες ερευνητικές τάσεις

Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο: Οι σύγχρονες ερευνητικές τάσεις

Oι εργασίες του  αρχίζουν αύριο στην Αθήνα και ολοκληρώνονται το Σάββατο  25 Οκτωβρίου 2014

Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο: Οι σύγχρονες ερευνητικές τάσεις
Οι νέες ερευνητικές τάσεις και τα επιστημονικά δεδομένα στην Καρδιολογία θα παρουσιαστούν στο 35ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στην Αθήνα ( ξενοδοχείο HILTON ) και ολοκληρώνονται το Σάββατο  25 Οκτωβρίου 2014. Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο Καρδιολόγο.
 
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας κ. Γιάννης Καλλικάζαρος θα αναφερθεί στην πρόοδο της τεχνολογίας των stents, ιδιαίτερα των βιοαποροφούμενων stents αλλά και σε επαναστατικές θεραπευτικές επιλογές που αλλάζουν το τοπίο στη φαρμακευτική αγωγή της καρδιακής ανεπάρκειας.
 
Ένα σημαντικό θέμα που θα θίξει επιπλέον είναι η διαρκής επέκταση της χρήσης διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδος σε ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση αορτικής βαλβίδος. Η συγκεκριμένη εμφύτευση αφορά ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών με σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτής που δεν υποβάλλονται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας παρά το ότι αυτό αποτελεί την μόνη θεραπεία, διότι πάσχουν και από συνοδά νοσήματα. Το γεγονός οδήγησε στην επινόηση νέων διαδερμικών μεθόδων και τεχνικών που επιτρέπουν την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας ενδοαγγειακά χωρίς την διενέργεια χειρουργικής θωρακοτομής.
 
Κλείσιμο
Στην κυριότερη αιτία θανάτου των Ελλήνων, στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα και συννοσηρότητες, με κύριο εκφραστή το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, θα αναφερθεί ο αντιπρόεδρος της επιστημονικής εταιρίας κ. Στέφανος Φούσας.
Τα τελευταία χρόνια, σημαντικές πρόοδοι έχουν σημειωθεί τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Η συνύπαρξη και άλλων παθήσεων όπως η αναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.
 
Οι συννοσηρότητες αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Οι ασθενείς με συννοσηρότητες υπο-αντιπροσωπεύονται στις μελέτες και συχνά υποθεραπεύονται. Η ύπαρξη συνοδών νοσημάτων επηρεάζει την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων και καθορίζει τις θεραπευτικές επιλογές. Είναι απαραίτητη η αναγνώριση των συννοσηροτήτων και η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής στρατηγικής προς όφελος του ασθενούς.
 
Τέλος, ο γραμματέας κ. Ιωάνης Βλασερός θα αναφερθεί στο συσχετισμό ανάμεσα στην παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε προοπτικές μελέτες παρακολούθησης φαίνεται δε ότι ανάμεσα σε όλους τους ανθρωπομετρικούς δείκτες, η μέτρηση της περιφέρειας μέσης έχει τη σημαντικότερη προγνωστική αξία για την εμφάνιση όχι μόνο καρδιαγγειακών επιπλοκών αλλά και αρτηριακής υπέρτασης ακόμα και ανεξάρτητα του δείκτη μάζας σώματος (δηλαδή και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος).Οι παχύσαρκοι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν ένα πρόγραμμα χαμηλής έντασης και μακράς διάρκειας άσκησης για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών επιπλοκών και ορθοπεδικών ατυχημάτων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης