Πότε θα μπορούμε να επιλέξουμε προμηθευτή στο φυσικό αέριο

Πότε θα μπορούμε να επιλέξουμε προμηθευτή στο φυσικό αέριο

Σταδιακά η κατάργηση του μονοπωλίου στην αγορά, δημιουργούνται διαχειριστές των δικτύων διανομής

Πότε θα μπορούμε να επιλέξουμε προμηθευτή στο φυσικό αέριο
Σταδιακά θα πραγματοποιηθεί η κατάργηση του μονοπωλίου και των τριών ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλίας μέχρι το 2018, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που αναρτήθηκε προσωρινά στο opengov.gr, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων αποσύρθηκε για να κατατεθεί ξανά, πιθανότητα, εντός της ημέρας. Στόχος είναι το σύνολο των καταναλωτών να έχον δυνατότητα να επιλέγουν προμηθευτή. Προβλέπεται η σύσταση τεσσάρων Εταιρειών Διανομής (ΕΔΑ), στις οποίες παραχωρείται η εκμετάλλευση των σημερινών δικτύων διανομής, αλλά ιδιοκτησιακά η κυριότητα παραμένει στη ΔΕΠΑ, ενώ δημιουργείται ο αντίστοιχος ΔΕΔΔΗΕ-όπως έγινε στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού- για τη διαχείριση των δικτύων διανομής και στο φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που θα αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση άμεσα μπορουν να επιλέξουν όποιον προμηθευτή επιθυμούν οι πελάτες εκτός των ορίων των τριών ΕΠΑ, αλλά και οι βιομηχανικοί με κατανάλωση άνω των 2,2 γιγαβατωρών. Από τον Ιανουάριο του 2016 θα μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα προμηθευτή όλοι οι μη οικιακοί πελάτες με κατανάλωση άνω των 2,2 γιγαβατωρών, ενώ από τον Ιανουάριο του 2017 όλοι οι μη οικοιακοί πελάτες ανεξαρτήτως κατανάλωσης και τέλος, από τον Ιανουάριο του 2018 όλοι οι οικιακοί πελάτες.  

Επίσης, από τις 30 Μαΐου του  2015 θα ξεκινήσει ο διαχωρισμός του κλάδου διανομής σε ΔΕΠΑ και ΕΠΑ. Δηλαδή, οι ΕΠΑ υποχρεούνται να υποβάλουν προς έγκριση τις αρχές και τους κανόνες κατανομής για το λογιστικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων τους στη ΡΑΕ. Από 1η Οκτωβρίου του 2015 θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο λογιστικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων διανομής και οι ΔΕΠΑ και η τρεις ΕΠΑ υποχρεούνται να τηρούν (εσωτερικά) χωριστούς λογαριασμούς για Διανομή και Προμήθεια και μέχρι την 1 Ιανουαρίου 2017 να προβούν σε νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό της δραστηριότητας Διαχείρισης Δικτύων Διανομής Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, με την εισφορά του κλάδου διανομής κάθε μίας εξ αυτών κατά το στάδιο ίδρυσης νέας Εταιρίας Διανομής Αερίου. Προβλέπεται, επιπλέον, η σύσταση τεσσάρων εταιριών διανομής και δίνει τη δυνατότητα συγχωνεύσεων και τη δημιουργία νέων εταιριών Διανομής. Τα δίκτυα διανομής που έχουν κατασκευαστεί παραμένουν στην αποκλειστική κυριότητα της ΔΕΠΑ.

Σχετικά με τα τιμολόγια, η προμήθεια φυσικού αερίου σε μη επιλέγοντες πελάτες από τις ΕΠΑ διενεργείται βάσει ρυθμιζόμενων τιμολογίων που εγκρίνονται από τη ΡΑΕ, η οποία πρέπει να υποβληθεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2015.Θα υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο τριών μηνών, από την ψήφιση του νόμου, και σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ΔΕΠΑ υπό την ιδιότητά της ως διαχειρίστριας του δικτύου διανομής της υπόλοιπης Ελλάδος, και οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, υπό την ιδιότητά τους ως διαχειριστών των δικτύων των αντίστοιχων γεωγραφικών περιοχών, εισηγούνται στη ΡΑΕ, που υποχρεούται να εκδώσει μια σειρά συμπληρωματικών διατάξεων εντός 3 μηνών από τον χρόνο υποβολής, όπως ο Κανονισμός Τιμολόγησης των εν λόγω δικτύων, και ο Κώδικας Διαχείρισης Δικτύου Διανομής. Εντός ενός μηνός από τη θέση σε ισχύ του Κανονισμού Τιμολογίων, η ΔΕΠΑ και οι ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης, υποβάλλουν προς έγκριση στη ΡΑΕ τα τιμολόγια με βάση τα οποία εισπράττουν αντάλλαγμα για κάθε βασική δραστηριότητα που παρέχουν στους πελάτες τους. Μέχρι να τεθούν σε ισχύ τα νέα τιμολόγια, η τιμή για την παροχή βασικών δραστηριοτήτων προς τους χρήστες ορίζεται σε 4 ευρώ ανά MWh.

Παράλληλα, αναφέρει τη σύσταση Διαχειριστή Δικτύου Διανομής, όπως είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος, δηλαδή ο ΑΔΜΗΕ, ενώ με απόφαση της ΡΑΕ θεσπίζεται Κώδικας Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής. Από τη μεταβίβαση του ΑΔΜΗΕ θα σχηματιστεί ειδικό αποθεματικό κεφάλαιο το οποίο θα φορολογηθεί κατά την διανομή ή κεφαλαιοποίησή του κατ εξαίρεση εν ισχύ διάταξης για ισολογισμούς που κλείνουν με ημερομηνία 31/12/2014.
Κλείσιμο

Μάλιστα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι τόσο για τη Μικρή ΔΕΗ όσο και για τον ΑΔΜΗΕ απαγορεύεται η  μεταβίβαση ακινήτων που τελούν υπό την κυριότητά τους και βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης