Με ευρωπαϊκά πρότυπα η έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του ελληνικού Δημοσίου

Με ευρωπαϊκά πρότυπα η έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του ελληνικού Δημοσίου

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπεται

Με ευρωπαϊκά πρότυπα η έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του ελληνικού Δημοσίου
Η νομοθεσία για την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του ελληνικού Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ. προσαρμόζεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα με σχέδιο νόμου του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου που ανάρτησε για διαβούλευση στην διαδικτυακή πύλη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με το επίμαχο νομοσχέδιο θεσπίζεται η έκδοση της διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ για αξιώσεις ιδιωτών από συμβάσεις, που έχουν συναφθεί με το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής.

Η αίτηση έκδοσης διαταγής πληρωμής κατατίθεται στο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο και συνοδεύεται με παράβολο που ανταποκρίνεται στο εάν τοις χιλίοις επί του ζητούμενου ποσού, με ελάχιστο ύψος τα 100 ευρώ.

Κλείσιμο
Για την έκδοση διαταγής πληρωμής γίνεται συζήτηση στο ακροατήριο και το δικαστήριο εκδίδει την απόφασή του μέσα σε 90 ημέρες από την κατάθεση της αίτησης.

Η διαταγή πληρωμής επιδίδεται στο Δημόσιο μέσα σε 30 ημέρες και εάν περάσει ο μήνας και δεν έχει επιδοθεί παύει αυτομάτως η ισχύς της.

Ακόμη, παρέχεται δικαίωμα ανακοπής της διαταγής πληρωμής, μέσα σε προθεσμία 30 ημέρων από την ημέρα της επίδοσης στο Δημόσιο. Να σημειωθεί ότι στις διαφορές μεταξύ των ιδιωτών η προθεσμία για την άσκηση ανακοπής είναι 15 ημέρες. Επίσης,  κατά κανόνα οι αιτήσεις  ανακοπών του Δημοσίου γίνονται δεκτές από τα δικαστήρια, καθώς το Δημόσιο πάντα επικαλείται οικονομική αδυναμία και ειδικά μετά το 2010 που άρχισε η μνημονιακή εποχή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ προβλέπεται ότι:

- Η  έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου μπορεί να εκδοθεί για οφειλές που προέρχονται από συμβάσεις προμηθειών, παροχής υλικών, κ.λπ.

-Η διαταγή πληρωμής κατά του Δημοσίου προβλέπεται ότι θα εκδίδεται μόνον όταν οι απαιτήσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων είναι «εκκαθαρισμένες και μη αμφισβητούμενες».

-Διαταγές πληρωμής για χρέη μπορούν να εκδοθούν τόσο κατά του Δημοσίου, όσο και κατά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατά ΝΠΔΔ. Να σημειωθεί ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (κυρίως τα νοσοκομεία) είναι που έχουν τις σημαντικότερες υστερήσεις στην πληρωμή προμηθευτών και γενικά συναλλασσόμενων πολιτών ή επιχειρήσεων.

-Η έκδοση της διαταγής πληρωμής κατά του Δημοσίου, των ΟΤΑ ή των ΝΠΔΔ, σημαίνει άμεση εκτέλεση της απόφασης για καταβολή των ποσών που οφείλονται και βεβαίως τη δρομολόγηση διαδικασιών κατάσχεσης δημόσιας περιουσίας.

Τέλος, η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 23η Οκτωβρίου 2014.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης