Αλαμουντίν σε Τασούλα: Θέλω να επισκεφτώ τα ελληνικά νησιά

Αλαμουντίν σε Τασούλα: Θέλω να επισκεφτώ τα ελληνικά νησιά

Συναντήθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού - Παρόντες ήταν οι πρόεδροι του Μουσείου Ακρόπολης και του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη» - Ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο «Βαρούλκο» - Αύριο η διάσημη δικηγόρος θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου 

Αλαμουντίν σε Τασούλα: Θέλω να επισκεφτώ τα ελληνικά νησιά
Με τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα συναντήθηκε το μεσημέρι η Αμάλ Αλαμουντίν, η οποία βρίσκεται από χθες βράδυ στην Αθήνα προκειμένου να προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση νομικές συμβουλές για την επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Η κυρία Αλαμουντίν-Κλούνεϊ μαζί με τους διακεκριμένους νομικούς Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ και ο αρχαιολόγος Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του Παγκόσμιου συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, έφτασαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου και τους υποδέχτηκε ο υπουργός Κωνσταντίνος Τασούλας. Στο επίκεντρο της συνάντησης, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ήταν η διερεύνηση της καλύτερης δυνατής νομικής φόρμουλας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Ο Νόρμαν Πάλμερ μετά τη συνάντηση δήλωσε αισιόδοξος ότι «μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για επιστροφή των μαρμάρων, αλλιώς πρέπει να εξεταστούν άλλες προσεγγίσεις».

Κλείσιμο
Από την πλευρά του ο υπουργός κ. Τασούλας δήλωσε: «Θα λάβω υπ' όψιν τις συμβουλές των διακεκριμένων νομικών για συγκρότηση πρότασης σχετικά με τη νομική διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα. Η σημασία της διεκδίκησης δεν είναι μόνο ένα θέμα ελληνικό αλλά διεθνές. Με σύσταση που έχει απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός της Unesco το θέμα έχει ήδη διεθνοποιηθεί».

Πριν τη συνάντηση η κυρία Αλαμουντίν ευχαρίστησε τον υπουργό κ. Τασούλα για το θερμό καλωσόρισμα και στη συνέχεια αναφέρθηκαν στα ελληνικά νησιά. Ο υπουργός εξήγησε στην κυρία Αλαμουντίν-Κλούνεϊ ότι ο ίδιος δεν κατέστη δυνατό να επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά, φέτος το καλοκαίρι, λόγω φόρτου εργασίας, και αυτή τόνισε την επιθυμία της να το κάνει στο μέλλον.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμαλής και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών.

Πώς κύλησε το πρωινό της Αμάλ

Η ομάδα της Αλαμουντίν αποχώρησε από το «Μεγάλη Βρετανία» στις 11:35. Η σύζυγος του Κλούνεϊ χαιρέτησε τον συγκεντρωμένο κόσμο και τους δημιοσιογράφους, όμως δεν έκανε καμία δήλωση. Ωστόσο, όταν δημοσιογράφος της είπε πως το όνομά της στα ελληνικά σημαίνει ελπίδα, εκείνη χαμογέλασε και έγνεψε καταφατικά, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα προσπαθήσει για το καλύτερο για την επιστροφή των Γλυπτών στη χώρα μας.

Αυστηρά και πρόσθετα μέτρα ασφαλείας βρίσκονται σε ισχύ από χθες στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» λόγω της διαμονής της Αμάλ Αλαμουντίν, συζύγου του Τζορτζ Κλούνεϊ. 

Η κυρία Κλούνεϊ, σύμφωνα με πληροφορίες, μένει σε σουίτα 120 τ.μ. με θέα την Ακρόπολη και όχι σε βασιλική. Σε απλές σουίτες διαμένουν και οι συνεργάτες της 36χρονης δικηγόρου.



Η παρουσία της στους χώρους του ξενοδοχείου το βράδυ της Δευτέρας ήταν διακριτική, ενώ δείπνησε στο roof garden. Στο βραδινό της, μάλιστα, είχε ζητήσει στο μενού να περιλαμβάνονται λαχανικά και φρούτα, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να δοκιμάσει ελληνικές γεύσεις και ελληνικό κρασί.

Η διάσημη δικηγόρος μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει κάτι παράλογο, ενώ σήμερα το πρωί δεν εμφανίστηκε στο μπουφέ του ξενοδοχείου για πρωινό.



Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο «Βαρούλκο» του διακεκριμένου σεφ, Λευτέρη Λαζάρου, το οποίο βρίσκεται στο Μικρολίμανο. Η επίσκεψη της κυρίας Κλούνεϊ στη χώρα μας έχει γίνει θέμα σε κορυφαία  διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στην διαδικτυακή έκδοση της Daily Mail, μάλιστα, το πρωί της Τρίτης ήταν η κύρια είδηση, ενώ στο ρεπορτάζ υπήρχαν δεκάδες φωτογραφίες από την άφιξή της στη χώρα μας.



Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, η οποία θα προσφέρει νομικές συμβουλές για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, έφτασε μαζί με την αποστολή της στις 19:00 της Δευτέρας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εκεί την υποδέχτηκαν ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος του βρετανικού Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και ο Νόρμαν Πάλμερ, δικηγόρος από το γραφείο όπου εργάζεται η κυρία Αλαμουντίν. Από το αεροδρόμιο και χωρίς να κάνει δηλώσεις αναχώρησε αμέσως για το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» συνοδεία οχήματος της ΕΛΑΣ.



«Είμαι χαρούμενη που ήρθα στην Ελλάδα. Με τιμά η πρόσκληση και σας ευχαριστώ», ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους έξω από το ξενοδοχείο, η διάσημη δικηγόρος που ειδικεύεται στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



«Για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον Ρόμπερτσον και την κυρία Κλούνεϊ να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για αυτό το θέμα το 2011. Θα πραγματοποιήσουν μία σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους» ανέφερε το δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers στην επίσημη ανακοίνωσή του. 

Η Αμάλ μαζί με τους συνεργάτες της θα μείνουν στην Αθήνα έως τις 16 Οκτωβρίου. Στόχος των δύο δικηγόρων είναι να συμβουλέψουν την ελληνική κυβέρνηση για τις νομικές επιλογές που διαθέτει σχετικά με τη διεκδίκηση των Γλυπτών.



Μαζί με τους Βρετανούς νομικούς η κυρία Αλαμουντίν θα συναντηθεί την Τετάρτη και με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η 36χρονη δικηγόρος γνωρίζει αρκετά για την υπόθεση των Γλυπτών, καθώς ήταν μία από τους έξι δικηγόρους που συνέταξαν έκθεση για το θέμα της επιστροφής των τους στη χώρα μας το 2011. Σύμφωνα με την κυρία Κεφαλογιάννη είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος προσεγγίζει το ζήτημα με «τόσο συστηματικό τρόπο» και πάνω σε «βάσεις που αφορούν στο διεθνές δίκαιο».



Η ελληνική πλευρά επιθυμεί μία δυναμική παρουσία που να συμβάλει στην ανάδειξη του θέματος και ελπίζει ότι αυτή η παρουσία θα μπορούσε να είναι η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο, ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε και ο ίδιος εκφράσει την υποστήριξή του για την επιστροφή των Γλυπτών, προωθώντας την ταινία του «Μνημείων Άνδρες».



«Τα Γλυπτά οφείλουν να επιστραφούν στην Ελλάδα γιατί αυτό είναι σωστό και δίκαιο», είχε υποστηρίξει ο διάσημος ηθοποιός με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου μιας ταινίας που αντίστοιχα πραγματεύεται τη σπουδαιότητα της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Εκτοτε, κάθε φορά που τον ρωτάνε σχετικά δίνει το όνομα της Αμάλ ως ειδικής για το θέμα, κάτι που κατά κάποιο τρόπο «ανάγκασε» την ελληνική κυβέρνηση να την καλέσει στη χώρα μας για να αναλάβει δράση.
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης