Στο τέλος του έτους η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη χρηματοδότηση της ΧΑ

Στο τέλος του έτους η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη χρηματοδότηση της ΧΑ

Η απόφαση για αναστολή χρηματοδότησης της ΧΑ προσβάλει το δημοκρατικό πολίτευμα, καθώς είναι «κραυγαλέα φωτογραφική διάταξη» που «ομολογεί» ότι έπρεπε να ληφθεί για τον εξοστρακισμό της Χρυσής Αυγής, λέει ο συνήγορος του κόμματος - Από τους εκπροσώπους του Δημοσίου επισημάνθηκε ότι η αναστολή της χρηματοδότησης δεν κλονίζει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά ούτε αποκλείει οριστικά το κόμμα από τη χρηματοδότηση

Στο τέλος του έτους η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη χρηματοδότηση της ΧΑ
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, δόθηκε σήμερα, Παρασκευή, η δεύτερη και βασική δικαστική μάχη της Χρυσής Αυγής για την αναστολή της χρηματοδότησής της.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η πρώτη δικαστική μάχη έχει χαθεί, καθώς το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Μαΐου απορρίφθηκε από την επιτροπή ανατολών της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου η αίτηση με την οποία ζητούσε η Χρυσή Αυγή να ανασταλεί η απόφαση προσωρινού «παγώματος» της χρηματοδότησής της.

Από τους συμβούλους Επικρατείας η Χρυσή Αυγή ζητάει να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. 51776/23.12.2013 απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης με την οποία αποφασίστηκε η αναστολή καταβολής κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης.

Κλείσιμο
Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε υπό την προεδρεία του αντιπρόεδρου Φιλοκτίμονα Αρναούτογλου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, η οποία ήταν εισηγήτρια και στην απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ που απέρριψε την αίτηση της Χρυσής Αυγής με την οποία ζητούσε την αναστολή της υπουργικής απόφασης για την προσωρινή παύση χρηματοδότησής της.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Παπαγρηγορίου επεσήμανε ότι η υπουργική απόφαση που αναστέλλει την χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής προσβάλει το δημοκρατικό πολίτευμα, καθώς είναι «κραυγαλέα φωτογραφική διάταξη» που «ομολογεί» ότι έπρεπε να ληφθεί για τον εξοστρακισμό της Χρυσής Αυγής.

Η παρέμβαση της Πολιτείας αποσκοπούσε στο να στερήσει στη Χρυσή Αυγή την δυνατότητα να διοχετεύσει τις θέσεις της στην κοινωνία, ανέφερε ο κ. Παπαγρηγορίου και προσέθεσε ότι αποτελεί «κόλαφο» η απόφαση του Αρείου Πάγου που έδωσε το πράσινο φως στην Χρυσή Αυγή για να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές.

«Οι ατομικές, καταδικαστέες και αποτρόπαιες ενέργειες» κάποιων, δεν μπορούν να αποδοθούν σε ένα κόμμα, τόνισε ο συνήγορος της Χρυσής Αυγής.

Όμως, με μία άσκηση ποινικής δίωξης, επεσήμανε ο κ. Παπαγρηγορίου, δεν μπορεί να αναστέλλεται η χρηματοδότηση ενός κόμματος γιατί έτσι καταστρατηγούνται θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, ενώ παραβιάζονται βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Παράλληλα, η αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τον συνήγορο της, παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητος το οποίο προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα, όσο και από τη ΕΣΔΑ.

Με την επίμαχη υπουργική απόφαση επιβάλλεται ποινή για μια πράξη που ακόμα ερευνάται από τις δικαστικές αρχές, έπειτα από μια ποινική δίωξη που ασκήθηκε, κατέληξε ο κ. Παπαγρηγορίου.

Από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου, οι Αλέξανδρος Ρόιλος, Ανδρέας Χαρλαύτης και η Βασιλική Πανταζή, ανέφεραν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνει την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Αυτό καθιστά την αίτηση της Χρυσής Αυγής απαράδεκτη, καθώς η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν είναι εκτελεστή πράξη. Δηλαδή, δεν μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ, καθώς το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει την νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής.

Ακόμα, ανέφεραν οι νομικοί παραστάτες του δημοσίου, ότι τα κόμματα δεν έχουν μόνο ως πηγή εσόδων την κρατική χρηματοδότηση, αλλά έχουν τις συνδρομές των μελών τους, ενώ τους παρέχεται και δωρεάν χρόνος προσβολής στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά τις προεκλογικές περιόδους. Και αυτό αποδείχθηκε κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, προσέθεσαν.

Τέλος, επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του Δημοσίου, ότι η αναστολή της χρηματοδότησης δεν κλονίζει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά ούτε αποκλείει οριστικά το κόμμα από την χρηματοδότηση. Μάλιστα προβλέπεται ότι θα δοθούν τα ποσά της χρηματοδότησης σε περίπτωση που υπάρξουν αθωωτικές αποφάσεις.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται περίπου στο τέλος του έτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης