Χρυσή Αυγή: Παράταση της 12μηνης κράτησης Μιχαλολιάκου - Παππά εισηγούνται οι εισαγγελείς

Χρυσή Αυγή: Παράταση της 12μηνης κράτησης Μιχαλολιάκου - Παππά εισηγούνται οι εισαγγελείς

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της δίκης, που τοποθετείται λίγο πριν τα Χριστούγεννα, οι δύο ζητούν αποφυλάκιση - Δεν έχει ακόμα αποφασισθεί πού θα διεξαχθεί - Τι περιέχει η δικογραφία των 30.000 σελίδων

Χρυσή Αυγή: Παράταση της 12μηνης κράτησης Μιχαλολιάκου - Παππά εισηγούνται οι εισαγγελείς
Ένα ακριβώς χρόνο μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και μάλιστα ανήμερα του αδόκητου χαμού του που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για τις συλλήψεις και τις προφυλακίσεις βουλευτών και μελών του ναζιστικού κόμματος, η Δικαιοσύνη καλείται να αποφανθεί για την «τύχη» των δυο κορυφαίων πολιτικών προσώπων στην ιεραρχία της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται ως ενορχηστρωτές της εγκληματική οργάνωσης. Πρόκειται για τον προφυλακισμένο αρχηγό του ναζιστικού κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο και τον φερόμενο ως υπαρχηγό Χρήστο Παππά, πρόσωπο που θεωρείται ως ο ιδεολογικός«γκουρού» της ΧΑ.

Αύριο Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα που πριν από 12 μήνες ο νεαρός μουσικός έπεφτε νεκρός από τις μαχαιριές του Γιώργου Ρουπακιά, τα μέλη του συμβουλίου του εφετείου της Αθήνας θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν αν οι δυο κορυφαίοι στην πυραμίδα της ιεραρχίας του ναζιστικού κόμματος θα παραμείνουν στη φυλακή – θα συνεχιστεί δηλαδή η 12μηνη κράτησή τους - ή θα αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ό,τι αφορά τον Ν. Μιχαλολιάκο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο εισαγγελικός λειτουργός ο κ. Περικλής Δράκος εισηγείται την παράταση της προσωρινής του κράτησης.

Κλείσιμο
Ανάλογη εισήγηση έχει κάνει ο εισαγγελέας Εφετών Δημήτρης Ασπρογέρακας και για τον έτερο προφυλακισμένο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά. Σύμφωνα με πληρηφορίες κ. Ασπρογέρακας έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης της προφυλάκισης του (από 12 μήνες σε 18 μήνες) με το σκεπτικό πως αν αφεθεί ελεύθερος ενδέχεται να τελέσει και νέα αδικήματα.

Από την πλευρά τους πάντως οι κατηγορούμενοι βουλευτές, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων δια του δικηγόρου τους κ. Νίκου Αντωνιάδη πως οι εισαγγελείς τάσσονται υπέρ της απόρριψης των αιτήσεων τους χωρίς όμως να απαντούν σε ουσιώδη – όπως λένε - νομικά ζητήματα που θέτουν, όπως για παράδειγμα το γεγονός της προφυλάκισης τους χωρίς άρση της ασυλίας τους. Κάτι που – όπως λένε - έγινε με άλλους συγκατηγορούμενούς του βουλευτές λίγους μήνες αργότερα και ενώ η ανάκριση είχε αναβαθμιστεί και η δικογραφία είχε διαβιβαστεί στις ειδικές ανακρίτριες κυρίες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου.

Τον τελικό λόγο, ωστόσο, για την τύχη και τον δυο κατηγορουμένων βουλευτών θα έχουν τα μέλη του συμβουλίου Εφετών που θα συνεδριάσουν αύριο.

Και ενώ, η Δικαιοσύνη καλείται να κρίνει αιτήματα των κατηγορουμένων για αποφυλάκιση, ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκδίκαση της υπόθεσης με την ημερομηνία έναρξης της δίκης να τοποθετείται κοντά στα Χριστούγεννα. Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν πως η δίκη - ...υπερπαραγωγή - που σίγουρα θα δοκιμάσει το νομικό αλλά και το πολιτικό σύστημα της χώρας - είναι φόδρα πιθανό να γίνει στον Κορυδαλλό, όπου όπως εκτιμάται με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στον υπάρχοντες χώρους θα μπορέσουν τελικώς να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ασφάλειας για τη διεξαγωγή της.

Καμία ωστόσο απόφαση δεν φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί με αποτέλεσμα ανοιχτό να παραμένει και το ενδεχόμενο η ακροαματική διαδικασία να διεξαχθεί είτε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου είτε σε κάποιον χώρο των Ολυμπιακών ακινήτων.


«Μάχη» για την εγκληματική οργάνωση
Η δικογραφία – μαμούθ που σχηματίστηκε για την συγκεκριμένη υπόθεση (απαριθμεί περισσότερες από 30.000 σελίδες) βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στο δικαστικό συμβούλιο την πρότασή του επί της παραπομπής ή μη των 77 κατηγορουμένων της υπόθεσης, εκ των οποίων οι 29 βρίσκονται στη φυλακή. Στη συνέχεια, το συμβούλιο θα αποφανθεί με βούλευμα ποιοι από τους κατηγορούμενους θα παραπεμφθούν στο ακροατήριο και για ποιες ακριβώς κατηγορίες.

Κατά τη δίκη, πάντως, την πρώτη ποινική δίκη με ναζιστικά χαρακτηριστικά που θα διεξαχθεί μεταπολεμικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναμένεται να δοθεί «μάχη» επιχειρημάτων αναφορικά με το ζήτημα της βασικής κατηγορίας που έχει απαγγελθεί στους κατηγορούμενους και αφορά στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατηγορία έχει «σπάσει» με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης να έχει βαρύνει τους 18 βουλευτές του κόμματος και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση τους υπολοίπους κατηγορουμένους.

Επιπλέον, μερίδα δικηγόρων της υπεράσπισης θα υποβάλλει ενστάσεις στο ακροατήριο για το θέμα των προφυλακίσεων των βουλευτών χωρίς άρση ασυλίας (σ.σ. οι προφυλακίσεις αυτές είχαν γίνει με το σκεπτικό περί τέλεσης διαρκούς αυτόφωρου κακουργήματος από τους κατηγορουμένους που εξαιρεί την εφαρμογή του άρθρου 62 του Συντάγματος) ενώ αναμένεται να κάνει λόγο για παραβίαση δικαιωμάτων των κατηγορουμένων κατά τη προδικασία, όπως για παράδειγμα η προστασία των προσωπικών τους δεδομένων που – όπως θα πουν - δεν διαφυλάχθηκε.

Στο πνεύμα αυτό το ενδιαφέρον των παραγόντων της δίκης θα στραφεί μοιραία στις απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων που εμπεριέχονται στη δικογραφία, όπως επίσης και σε «ντοκουμέντα» και φωτογραφίες που κατασχέθηκαν από τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, αποδεικτικά σύμφωνα με την δικαιοσύνη, της εγκληματικής δράσης των κατηγορουμένων.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι μαραθώνια δεδομένου ότι στο δικαστήριο θα εξεταστούν μια προς μία οι 60 και πλέον υποθέσεις που κατά τη Δικαιοσύνη, στοιχειοθετούν την εγκληματική δράση της Χ.Α, με πλέον σοβαρή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και εκείνες που αφορούν σε απόπειρες ανθρωποκτονιών, πχ. ανάμεσα τους επιθέσεις σε αλλοδαπούς.

Οι κατηγορούμενοι και οι υπερασπιστές τους θα βγάλουν από τη «φαρέτρα» τους όλα τα νομικά όπλα που διαθέτουν και όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι αυτό που θα τους απεγκλώβιζε σχεδόν απόλυτα από το βαρύ κατηγορών της Δικαιοσύνης θα ήταν το ενδεχόμενο να «περάσει» η πρόταση της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης που ορίζει πως χωρίς προσπορισμό οικονομικού οφέλους δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση. Μέχρι στιγμής πάντως το υπουργείο τονίζει πως η πρόταση της επιτροπής αναμόρφωσης της σχετικής νομοθεσίας δεν σημαίνει ότι και θα γίνει τελικώς αποδεκτή.


Μαύρο χρήμα
Και ενώ το όλο θέμα της τροποποίησης της νομοθεσίας παραμένει ανοιχτό βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (1506/2014) κάνει δεκτή αίτηση του Ν. Μιχαλολιάκου για άρση της κατάσχεσης ποσού 43.000 ευρώ, που είχαν βρει στο σπίτι του οι διωκτικές αρχές την ημέρα της ημέρα της σύλληψής του. Με το βούλευμα αυτό γίνεται δεκτό από το συμβούλιο κατόπιν πρότασης του κ. Ντογιάκου ότι τα χρήματα αυτά δεν συνδέονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με την "εγκληματική δράση" της Χρυσής Αυγής ούτε απεδείχθη ότι αποκτήθηκαν με οποιονδήποτε άλλον παράνομο τρόπο.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και το ΣΔΟΕ έχει καταλήξει ότι δεν βρέθηκε παράνομο χρήμα στα οικονομικά της Χρυσής Αυγής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης