ΕΟΠΥΥ: Εκτός ορίων η συνταγογράφηση triplex, αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών

ΕΟΠΥΥ: Εκτός ορίων η συνταγογράφηση triplex, αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών

Από τον Αύγουστο του 2013 έως και τον περασμένο Ιούλιο, διενεργήθηκαν περισσότερες από 2.000.000 διαγνωστικές εξετάσεις αυτών των τριών τύπων - Για «εφιαλτική δαπάνη» μιλά ο Οργανισμός

ΕΟΠΥΥ: Εκτός ορίων η συνταγογράφηση triplex, αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών
Αριθμοί-ρεκόρ αποτυπώνονται στη συνταγογράφηση triplex, αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με τις συγκεκριμένες απεικονιστικές εξετάσεις να σημειώνουν για ένα ακόμη έτος μεγάλη άνοδο και τον ΕΟΠΥΥ να την χαρακτηρίζει «εφιαλτική» για τα δημοσιονομικά και τη δημόσια υγεία.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός, από τον Αύγουστο του 2013 έως και τον περασμένο Ιούλιο, διενεργήθηκαν περισσότερες από 2.000.000 διαγνωστικές εξετάσεις αυτών των τριών τύπων, με τις αξονικές τομογραφίες να έχουν τη μερίδα του λέοντος: οι αξονικές ανήλθαν σε 1.011.358, δαπάνης 52 εκατ. ευρώ, οι μαγνητικές έφτασαν τις 581.242, ύψους 92,6 εκατ. ευρώ και τα triplex σε 639.699, δαπάνης 25,7 εκατ. ευρώ.
 
Στελέχη του Οργανισμού κάνουν λόγο για φαινόμενο διαχρονικό, που οφείλεται κυρίως στην προκλητή ζήτηση και στη χωρίς κανόνες συνταγογράφησή τους.
   
Με το… σταγονόμετρο γίνονται τα τεστ Παπ και οι μαστογραφίες
 
Κλείσιμο
Στον αντίποδα, ωστόσο, βρίσκονται οι εξετάσεις της μαστογραφίας, του τεστ Παπ και του PSA (εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη) σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση κι εκτέλεσή τους -σημειωτέον, ότι οι τρεις αυτές διαγνωστικές εξετάσεις ήρθαν στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, μετά τις αυστηρές, σχεδόν περιοριστικές κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς για τη συνταγογράφησή τους.
 
Βάσει των στοιχείων του ΕΟΠΥΥ, εφέτος έγιναν 57.000 λιγότερα τεστ Παπανικολάου σε σχέση με το περυσινό έτος -το 2013 έγιναν 187.136 τεστ Παπ και εφέτος μέχρι τον Ιούλιο είχαν γίνει 129.000 τεστ.

Φθίνουσα ήταν η πορεία και σε ό,τι αφορά τις μαστογραφίες: πέρυσι έγιναν 815.349 κι εφέτος έγιναν 479.874. Μειωμένος είναι το τρέχον έτος ο αριθμός των PSA σε σύγκριση με το 2013 που έγιναν περίπου 617.000 εξετάσεις -εφέτος έχουν συνταγογραφηθεί 426.000.

Επικαλούμενος τα σχετικά στοιχεία, ο ΕΟΠΥΥ τονίζει μάλιστα σε ανακοίνωσή του ότι «θέτει σε υψηλή προτεραιότητα την πρόληψη και ενθαρρύνει την επέκταση των εξετάσεων σε μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού».
 
«Στόχος μας δεν είναι να μειώσουμε και να περικόψουμε εξετάσεις που δεν έχουν άλλωστε και μεγάλο κόστος, όπως ψευδώς μας καταγγέλλουν κάποιοι, αλλά αντίθετα να ενισχύσουμε και να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα στον τομέα της πρόληψης» αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός, προσθέτοντας ότι «άλλωστε, ο ΕΟΠΥΥ, υπερβαίνοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες αποζημιώνει τα τεστ Παπ σε όλες τις γυναίκες».

Η δαπάνη του Οργανισμού για τις ασφαλισμένες του, που υποβλήθηκαν σε τεστ Παπ, ανήλθε το 2013 σε 1,2 εκατ. ευρώ και για μαστογραφίες στο ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ. Η δε εξέταση του καρκίνου του προστάτη κόστισε 8,6 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.
 
Παραμένουν διαθέσιμες όλες οι εξετάσεις, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ διαβεβαιώνει ότι «καμία από τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις δεν περικόπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Αντίθετα, όλες οι εξετάσεις είναι διαθέσιμες και αποζημιώνονται για τους ασφαλισμένους».

Διευκρινίζει ωστόσο ότι τίθενται για πρώτη φορά κανόνες και όρια συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, αναγκαία για τον εξορθολογισμό της μεγάλης σπατάλης στις διαγνωστικές εξετάσεις.
 
Ειδικότερα, εισάγεται αριθμητικό όριο συνταγογράφησης ανά κατηγορία ιατρικής πράξης από κάθε ιατρική ειδικότητα και τίθενται περιορισμοί στη δυνατότητα έκδοσης παραπεμπτικών, ώστε οι εξετάσεις να συνταγογραφούνται από ιατρούς συναφών ειδικοτήτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης