Τι κρύβει ο τρίτος ταφικός θάλαμος - «Κλειδί» η αποχωμάτωση

Τι κρύβει ο τρίτος ταφικός θάλαμος - «Κλειδί» η αποχωμάτωση

Έφτασαν οι αρχαιολόγοι στο νεκρικό θάλαμο ή όχι;

Τι κρύβει ο τρίτος ταφικός θάλαμος - «Κλειδί» η αποχωμάτωση
Το ένα μυστήριο μετά το άλλο αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη, όπου οι αρχαιολόγοι βρίσκονται από την Παρασκευή μπροστά σε έναν ακόμα -τον τρίτο κατά σειρά- ταφικό θάλαμο.

Παρατείνεται έτσι η αγωνία, εντός και εκτός Ελλάδος, για όσα ακόμα μένουν να έρθουν στο φως από το σπουδαίο αυτό εύρημα.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, η ομάδα της ανασκαφής έχει φτάσει μπροστά στην πύλη του τρίτου ταφικού θαλάμου και, ήδη, αφαίρεσαν χώματα, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα του εσωτερικού του.

Κλείσιμο
Η μαρμάρινη πύλη που αποκαλύφθηκε μέσα από τα χώματα χαρακτηρίζεται από επιμελημένο μαρμάρινο περιθύρωμα, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Χρονόμετρο» της Καβάλας, αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς το επόμενο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί, είναι αν οι αρχαιολόγοι έχουν φτάσει στο νεκρικό θάλαμο ή όχι.

Η περίπτωση του να είναι αυτός ο νεκρικός θάλαμος είναι απίθανη, καθώς, έχοντας δεχθεί ότι η επιχωμάτωση δεν είναι αποτέλεσμα τυχαίου γεγονότος, αλλά μέτρο προστασίας των νεκρών, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να είχαν καλύψει το νεκρό με χώμα. Πουθενά σε μακεδονικό τάφο δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο.

Άρα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, το πιθανότερο είναι να έχουν φτάσει οι αρχαιολόγοι στον προθάλαμο ουσιαστικά του νεκρικού θαλάμου...

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αντικρίσουν κάποια σφραγισμένη πύλη, που θα οδηγεί στο χώρο της ταφής. Από την μέχρι τώρα αυτοψία στο χώρο δεν έχει εντοπιστεί πύλη.

Νεώτερη επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού αναμένεται σήμερα Κυριακή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης