Άνοδος των βάσεων στις περισσότερες σχολές της περιφέρειας

Άνοδος των βάσεων στις περισσότερες σχολές της περιφέρειας

Σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ εισήχθησαν  72.763 υποψήφιοι - 47.053 οι εισακτέοι σε πανεπιστήμια, 1913 σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και 23.797 στα ΤΕΙ - Δείτε παραδείγματα με αυξήσεις σε ορισμένες σχολές

Άνοδος των βάσεων στις περισσότερες σχολές της περιφέρειας
Η αύξηση των βάσεων εισαγωγής σε περιφερειακά τμήματα σε σύγκριση με αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι το κύριο χαρακτηριστικό των βάσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας το πρωί της Πέμπτης.

Για παράδειγμα:

Στη Νομική Αθηνών καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 0,8% ή 143 μόρια 
Κλείσιμο
Στη Νομική Θεσσαλονίκης αύξηση 1,2% ή 215 μορίων
Στη Νομική Κομοτηνής αύξηση 2,2% που αντιστοιχεί σε 389 μόρια

Στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στην Αθήνα η βάση αυξήθηκε κατά 767 επιπλέον μόρια
Στην αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης 968 μόρια
Στη σχολή του Βόλου η αύξηση είναι της τάξης του 7,3% 
Στην Κοζάνη η αύξηση είναι 13,1%

Στην Ιατρική Αθηνών η αύξηση είναι 317 μόρια
Στη Θεσσαλονίκη 442 μόρια
Στη Λάρισα 583 μόρια 
Στο Ηράκλειο 589 
Στα Ιωάννινα 605 μόρια
Στην Αλεξανδρούπολη 620 μόρια

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου σε ΑΕΙ,ΤΕΙ, στρατιωτικές σχολές, σχολές εμπορικού ναυτικού κτλ. εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι ενώ το 2013 είχαν εισαχθεί 71.761. Συνολικά μηχανογραφικό υπέβαλαν φέτος 99.958 υποψήφιοι έναντι 104.998 το 2013. «Παρόλο που είχαμε μείωση αριθμού υποψηφίων είχαμε περισσότερους εισακτέους» παρατήρησε ο ΓΓ του υπουργείου.




Συγκεκριμένα 47.053 είναι οι εισακτέοι σε πανεπιστήμια, 1913 σε στρατιωτικές και αστυνομικές και 23.797 στα ΤΕΙ. Κενές έμειναν 1164 θέσεις όταν το 2013 είχαν μείνει 836 θέσεις. Σε επίπεδο ποσοστού το ποσοστό επιτυχίας στα ημερήσια λύκεια κινήθηκε στο 81,05%.

Επίσης, μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στη γαλλική γλώσσα -αύξηση 23,7% σε σχέση με πέρυσι.

Στη διοίκηση επιχειρήσεων Ηγουμενίτσας σημειώθηκε αύξηση 20,7% και 15,5% στην ιταλική γλώσσα. Στους Μηχανολόγους της Κοζάνης οι βάσεις ανέβηκαν σε σχέση με πέρυσι σε ποσοστό 13,1%, στη σχολή Αστυφυλάκων 12,2% και η Πληροφορική Λαμίας σημείωσε αύξηση 10,3%. 

Αύξηση 10% σημείωσαν και οι Εκκλησιαστικές Σχολές. 

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να πληροφορηθούν τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους καθώς και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο- Όνομα- Πατρώνυμο- Μητρώνυμο).

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ημέρας.

Την Πέμπτη στις 10:00 θα ανακοινωθούν επίσης τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών- μελών της ΕΕ μη ελληνικής καταγωγής. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι εκτιμήσεις λένε πως οι βάσεις εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία, λόγω των μετεγγραφών, αλλά και των ευκολότερων σε γενικές γραμμές θεμάτων σε σχέση με πέρυσι, ενώ άνοδος των βάσεων αναμένεται να σημειωθούν σε τέσσερα από τα πέντε επιστημονικά πεδία.

Οι καθηγητές εκτιμούν οτι η άνοδος στις Ιατρικές, Νομικές θα είναι της τάξης των 300 μορίων αλλά και στις Στρατιωτικές σχολές, λόγω της εξασφαλισμένης θέσης και στις δημοφιλείς Πολυτεχνικές σχολές, η άνοδος αναμένεται να ξεπεράσει και τα 800 μόρια. Ανοδος αναμένεται να σημειωθεί και στις φυσικομαθηματικές σχολές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, οι βάσεις συγκρατούνται στα περσινά επίπεδα ακόμα και σε περιζήτητα οικονομικά τμήματα. Πτωτική πορεία αναμένεται να ακολουθήσουν τα Παιδαγωγικά τμήματα καθώς δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους, λόγω της μείωσης των διορισμών στο δημόσιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης