Αρκούν τα 3,7 εκατ. ευρώ για την Κεφαλονιά;

Αρκούν τα 3,7 εκατ. ευρώ για την Κεφαλονιά;

Πάνω από 200 σπίτια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα - Άνθρωποι κοιμούνται σε σκηνές, πλοία και καταλύματα έκτακτης ανάγκης – Οικογένειες περιμένουν επιδόματα – Μουσεία, ξενοδοχεία και άλλα κτήρια χρειάζονται άμεσα επισκευή 

Αρκούν τα 3,7 εκατ. ευρώ για την Κεφαλονιά;
Στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ αποτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις οικονομικές επιπτώσεις του σεισμού και των μετασεισμών στην Κεφαλονιά και στα Ιόνια Νησιά. Μπορεί το ποσό να φαίνεται μεγάλο, όμως με μια δεύτερη ανάγνωση αντιλαμβάνεται κανείς πως δεν είναι και τόσο...

Οι αποζημιώσεις της ΕΕ αφορούν το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2014. Όπως αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (διαβάστε εδώ) στις 26 Ιανουαρίου 2014, σημειώθηκε βορειοανατολικά του Αργοστολίου σεισμός μεγέθους 5,8 της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε αισθητός στα γειτονικά Ιόνια Νησιά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Δεκάδες μετασεισμοί σημειώθηκαν τις εβδομάδες και τους μήνες που ακολούθησαν, με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις υποδομές. Η Ελλάδα αναφέρει ότι περίπου 100 σπίτια πρέπει να κατεδαφιστούν στο νησί, ενώ χιλιάδες σπίτια υπέστησαν ζημίες και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμα, αναγκάζοντας τους κατοίκους να κοιμούνται σε σκηνές, πλοία και καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία έκλεισαν έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ οι πτώσεις βράχων και οι κατολισθήσεις κατέστησαν πολλούς δρόμους μη προσπελάσιμους. Ο σεισμός είχε σημαντικό αντίκτυπο στις κοινωνικές υποδομές και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ιονίων Νήσων, γνωστών για την πολιτιστική τους κληρονομιά, ενώ οι προετοιμασίες τους για τη θερινή περίοδο στον τουριστικό τομέα επλήγησαν σοβαρά.

Κλείσιμο
Με άλλα λόγια οι ζημιές που υπέστη το νησί ήταν μεγάλες και η πληγή δε λέει να κλείσει.

Ο επίσημος απολογισμός 

Τουλάχιστον 200 είναι τα σπίτια που θα κατεδαφιστούν λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τους δύο σεισμούς που ταρακούνησαν το νησί στις αρχές του χρόνου.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων πραγματοποίησε περισσότερες από 3.000 αυτοψίες, εκ των οποίων 1.500 έδειξαν κατάλληλα κτίρια, 1.500 «κίτρινα» και 200 ήταν κατεδαφιστέα. Περί τις 600 οικογένειες έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου ή επιδότηση συγκατοίκησης, συνολικού ύψους 400 χιλιάδων και πλέον ευρώ, ενώ εκκρεμούν άλλες 370. Από τα 17 ξενοδοχεία που κατέθεσαν άδεια επισκευής, έχουν προχωρήσει εννέα περιπτώσεις, ενώ υπό έκδοση βρίσκονται άλλες οκτώ. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για την επισκευή των ξενοδοχείων ανέρχεται στα 1,1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, από 190 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής κτιρίων έχει γίνει αυτοψία σε 53 περιπτώσεις, τελούν υπό έκδοση 27 άδειες, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10. - Για κτίρια με μικρότερες βλάβες, έχουν κατατεθεί 200 αιτήσεις για άδεια μικρής κλίμακας.  Έχουν τοποθετηθεί 75 λυόμενες αίθουσες και μεταφέρονται άλλες 12 τις επόμενες ημέρες για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών στα σχολεία, τα οποία επλήγησαν από τον σεισμό. Επίσης, έχουν γίνει πυρηνοληψίες και εργαστηριακές δοκιμές. 

«Είμαστε σε καλό δρόμο να αναλάβουμε, μετά από προσφυγή και κατάθεση ενός νομοσχεδίου στη Βουλή, να χτίσουμε εμείς τις εργατικές κατοικίες, γιατί είναι φτωχοί άνθρωποι. Αυτά κατέρρευσαν με έναν τρόπο που έδειχνε ότι η κατασκευή τους ήταν εξαιρετικά κακή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περί τις 50 οικογένειες αυτή τη στιγμή άστεγες» σημείωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε στο Κερατσίνι μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας, το Δημόσιο θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των πληγέντων ιδιοκτητών προκειμένου να ανοικοδομήσει στις ιδιοκτησίες τους νέο συγκρότημα κατοικιών. Θα χρειαστεί ωστόσο νομική ρύθμιση. Επίσης, το Μουσείο του Αργοστολίου θέλει κατεδάφιση, επειδή είναι ακατάλληλο, όπως συμβαίνει και σε μία σειρά άλλα δημόσια κτήρια». Αυτά είχε δηλώσει ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όταν είχε επισκεφθεί το νησί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης