Ειδικός γερανός ανοίγει το δρόμο προς τον τάφο της Αμφίπολης

Ειδικός γερανός ανοίγει το δρόμο προς τον τάφο της Αμφίπολης

Θα απομακρυνθούν οι μαρμάρινες πλάκες γύρω από τις Σφίγγες – «Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν», επισημαίνεται από το υπ. Πολιτισμού - Τουρίστες συρρέουν για να δουν έστω ένα τμήμα του περιβόλου του ταφικού μνημείου

Ειδικός γερανός ανοίγει το δρόμο προς τον τάφο της Αμφίπολης
Στη χρήση ειδικού γερανού προκειμένου να αποσπάσουν τις μαρμάρινες πλάκες που βρίσκονται μπροστά και δίπλα στις Σφίγγες κατέληξαν οι αρχαιολόγοι στον Τύμβο Καστά, οι οποίοι από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν εκ νέου τις ανασκαφές, ύστερα από τριήμερο διάλειμμα.

Γύρω στις 9 το πρωί, ειδικός γερανός έφτασε στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής προκειμένου να αποσπάσει, με μεγάλη επιμέλεια και προσοχή, τις μαρμάρινες πλάκες, οι οποίες εκτιμάται ότι ζυγίζουν μισό τόνο έκαστη.

«Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη εξελίσσεται σύμφωνα με την επιστημονική δεοντολογία. Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι προεργασίες για την ασφαλή μετατόπιση των λίθων του προστατευτικού τοίχου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Κλείσιμο
Οι αρχαιολόγοι διαψεύδουν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ορισμένες ιστοσελίδες περί δήθεν μετακίνησης των δύο σφιγγών. «Δημοσιεύματα περί μετακινήσεως των δύο μαρμάρινων σφιγγών δεν ευσταθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
   
Την ίδια ώρα, τουρίστες από διάφορες περιοχές της χώρας -και όχι μόνο- συνεχίζουν να συρρέουν στη Μεσολακιά και προσπαθούν, διασχίζοντας τον τραχύ χωματένιο δρόμο, να προσεγγίσουν στον λόφο Καστά και από εκεί να δουν ένα πολύ μικρό τμήμα του τεράστιου περιβόλου του ταφικού μνημείου.

Οι αρχαιολόγοι προχωρούν εκατοστό - εκατοστό, αφαιρώντας τους όγκους χώματος που καλύπτουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη μέσα υψηλής τεχνολογίας για να διεισδύσουν στο χώρο.

Στο σημείο των ανασκαφών βρίσκόταν τη Δευτέρα και ο στενός συνεργάτης της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, αρχιτέκτονας, Μιχάλης Λεφαντζής προκειμένου να ενισχύσει την αρχαιολογική ομάδα.

Κρατώντας και ο ίδιος «σιγή ιχθύος», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «το υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό που θα δώσει την περαιτέρω ενημέρωση των εξελίξεων των αρχαιολογικών ανασκαφών» ενώ σημειώνει πως «η αποκάλυψη των όσων κρύβουν οι Σφίγγες δεν σχετίζεται χρονικά με τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως της Θεσσαλονίκης».

«Ό,τι είναι να γίνει, θα το μάθετε εν καιρώ και μάλιστα πολύ γρήγορα» δήλωσε ο αρχιτέκτονας.

Οι επικείμενες αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον με τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης να έχουν ήδη φιλοξενήσει στις ιστοσελίδες τους αφιερώματα για το τι συμβαίνει στις Σέρρες και ορισμένα εξ αυτών να ετοιμάζονται να στείλουν και τηλεοπτικά συνεργεία προκειμένου να καλύψουν λεπτό προς λεπτό τις προσπάθειες των αρχαιολόγων.

«Το υπουργείο Πολιτισμού από σήμερα θα ενημερώνει τακτικά την κοινή γνώμη για την πορεία της ανασκαφής», όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης