Έμπολα: Χαμηλός ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Έμπολα: Χαμηλός ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Τα τελευταία δεδομένα για τον ιό Ebola συζητήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στη διάρκεια διεπιστημονικής συνάντησης που έγινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Έμπολα: Χαμηλός ο κίνδυνος για την Ελλάδα
Πολύ χαμηλό κίνδυνο «βλέπουν» για την Ελλάδα οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς από την ανεξέλεγκτη επιδημία του ιού Ebola στη Δυτική Αφρική.

Οι διεθνείς και οι ευρωπαϊκοί φορείς για τη δημόσια υγεία, μεταξύ των οποίων το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), παρακολουθούν συνεχώς την πορεία της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού στην αφρικανική ήπειρο καθώς και εκτός αυτής, μετά το περιστατικό στη Βρετανία.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έχουν αναφερθεί συνολικά 1.323 κρούσματα σε τέσσερις χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα (460), Λιβερία (329), Σιέρρα Λεόνε (533), Νιγηρία (1)), συμπεριλαμβανομένων 729 θανάτων.
 
Τα τελευταία δεδομένα για τον ιό Ebola συζητήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στη διάρκεια διεπιστημονικής συνάντησης που έγινε στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις και ήδη από τον Απρίλιο 2014 μετά τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για την επιδημία ενημέρωσε  τόσο τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για το χειρισμό ύποπτων περιστατικών αιμορραγικού πυρετού όσο και τους ταξιδιώτες για τις εξελίξεις και τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Κλείσιμο
Παράλληλα βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Εργαστήριο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών και Αρμποϊών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή ετοιμότητα της χώρας.
 
Τι είναι ο ιός Ebola
 
Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola είναι ιογενής νόσος, η οποία εμφανίζεται σποραδικά σε κοινότητες της Κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται κατά βάση για ζωονόσο και τελευταία δεδομένα υποδηλώνουν την κυκλοφορία του σε πληθυσμούς νυχτερίδων στην Αφρική.
 
Η εμφάνιση σποραδικών κρουσμάτων στην Αφρική, συνήθως, ακολουθείται από μεγάλες νοσοκομειακές επιδημίες, που οφείλονται σε δευτερογενή μετάδοση λόγω της πολλαπλής χρήσης βελόνων χωρίς αποστείρωση και της έλλειψης των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
 
 Ο ιός Ebola μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μέσω επαφής με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών (π.χ. σάλιο, ούρα κλπ). Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο αυξάνει στα τελευταία στάδια της νόσου, ακόμη και μεταθανάτια, λόγω της αυξημένης ιαιμίας.
 
 Ο ιός, μετά από περίοδο επώασης περίπου μίας εβδομάδας ( από 2 έως 21 ημέρες), προκαλεί αρχικά ένα σύνδρομο που μοιάζει με γριπώδη συνδρομή (πυρετός, μυαλγίες, πόνος στη μέση, αδυναμία), και προοδευτικά εμέτους και διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια, αιμορραγίες από βλεννογόνους, και πολυοργανική ανεπάρκεια. Ο αιμορραγικός πυρετός Ebola έχει υψηλή θνητότητα που μπορεί να φτάσει και το 80%. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη ή ειδική θεραπεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης