Αυστηροποιούνται τα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό

Αυστηροποιούνται τα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό

Το νόσημα μεταδίδεται με κουνούπια του γένους Culicoides  και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο

Αυστηροποιούνται τα μέτρα για τον καταρροϊκό πυρετό
Λόγω εμφάνισης και νέων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού στις περιοχές Φλώρινας, Θεσσαλονίκης και Εύβοιας, αναβαθμίζονται τα μέτρα που ελήφθησαν από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως ανακοινώθηκε χθες. Συγκεκριμένα, αναβαθμίζονται σε μέτρα προστασίας σε όλη την έκταση των Περιφερειακών  Ενοτήτων, ενώ η Δ/νση Κτηνιατρικής σε ανακοίνωσή της με την ευκαιρία επισημαίνει ότι το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει  κίνδυνος για την δημόσια υγεία.
Όπως συνεχίζει στην ανακοίνωση, κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως στα πρόβατα και σπανιότερα στις γίδες. Το νόσημα μεταδίδεται με κουνούπια του γένους Culicoides  και προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο (μείωση παραγωγικότητας  και θάνατοι). Επομένως η πρόληψη αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου  και της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Από πληροφορίες που έχει η  Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου και από τον έως τώρα επιδημιολογικό έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των περιοχών που έχουν εκδηλωθεί κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, φαίνεται ότι το νόσημα εμφανίστηκε στην χώρα μας λόγω παράνομης διακίνησης προβάτων. Για το λόγο αυτό, καλούνται όλοι οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας  να παραλαμβάνουν ζώα μόνο όταν αυτά συνοδεύονται από  επίσημο κτηνιατρικό  υγειονομικό πιστοποιητικό, γιατί έτσι προστατεύουν το ζωικό κεφάλαιό τους και  το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειας εν γένει.

Διαβάστε περισσότερα
εδώ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης