Kύπρος: Διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους

Kύπρος: Διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους

Στο στόχαστρο όσοι πιστεύουν ότι «τα χρήματα που πηραν από τις τράπεζες ήταν δανεικά και αγύριστα»

Kύπρος: Διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους
Σειρά σχεδίων με στόχο τη διασφάλιση της πρώτης κατοικίας από το ενδεχόμενο εκποίησης περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, το οποίο ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου και το οποίο προβλέπει ότι η διαδικασία των εκποιήσεων θα μπορεί να αρχίσει μετά την 1η Ιανουαρίου 2015.

Το νομοσχέδιο παρουσίασε ο ίδιος Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξήγησε ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση από τη μία αίρονται οι στρεβλώσεις που παρατηρούνταν στην όλη διαδικασία και την ίδια ώρα  από την άλλη διασφαλίζονται πλήρως τα καλώς νοούμενα δικαιώματα και οι ευκαιρίες των δανειοληπτών.

«Διασφαλίζεται», τόνισε, «πλήρως το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, η πρόσβαση στους θεσμούς της διαμεσολάβησης και στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης αλλά και του Συμβούλου Αφερεγγυότητας, διασφαλίζεται ένας δίκαιος και αξιόπιστος τρόπος για τον καθορισμό της αξίας και διατηρείται επ’ αόριστον μια επιφυλασσόμενη τιμή κάτω από την οποία κανένα ακίνητο δεν μπορεί να εκποιηθεί».
Κλείσιμο

«Κυρίως», υπογράμμισε, «έχει διασφαλιστεί η πλήρης εξαίρεση της πρώτης κατοικίας για το σύνολο των πολιτών από τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας μέχρι την ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, το οποίο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα των εξαγγελθέντων σχεδίων διασφαλίζουν πλήρως την πρώτη κατοικία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Υπενθυμίζοντας ότι μέχρι σήμερα ουδεμία προστασία παρεχόταν στον οποιονδήποτε οφειλέτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο  μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 «παρέχεται για το σύνολο η διασφάλιση της πρώτης κατοικίας» και ότι «μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 προστατεύεται πλήρως και απόλυτα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού ή όσων αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους», σύμφωνα πάντοτε με τις πρόνοιες των Σχεδίων που  συνοδεύουν το νομοσχέδιο. Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι στόχος είναι να ασκηθεί πίεση σε όσους μπορούν να πληρώσουν και δεν το πράττουν θεωρώντας πως τα χρήματα που πηραν από τις τράπεζες ήταν δανεικά και αγύριστα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης