Γιατί κάνει αναρρίχηση στα Μετέωρα το «Ποτάμι»;

Γιατί κάνει αναρρίχηση στα Μετέωρα το «Ποτάμι»;

Μοναχισμός και αναρρίχηση μπορούν να συνυπάρξουν, λένε - Συμβολική κίνηση στελεχών του κόμματος κατά της απόφασης του ΚΑΣ που ακύρωσε τη διεθνή συνάντηση αναρρίχησης λόγω της ιερότητας του χώρου 

Γιατί κάνει αναρρίχηση στα Μετέωρα το «Ποτάμι»;
Μπορεί να μην είχαν μαζί τους τον επικεφαλής του κόμματος Σταύρο Θεοδωράκη, όμως τα στελέχη του «Ποταμιού» Στέφανος Ψημένος και Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα, που ήταν και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, αναρριχήθηκαν στα Μετέωρα, σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας. 

Η διαμαρτυρία είχε στόχο την πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ, σύμφωνα με την οποία απαγορεύτηκε η διοργάνωση της προγραμματισμένης διεθνούς συνάντησης αναρρίχησης στα Μετέωρα, λόγω της ιερότητας του χώρου.

Κλείσιμο


«Τα Μετέωρα αποτελούν τόπο μοναστικής ζωής εδώ και 600 χρόνια» σημείωσαν οι Στέφανος Ψημμένος και Ζαχαρούλα Γιαβρούτα-Λούδα «οι πρώτοι μοναχοί που ήρθαν και έφτιαξαν εδώ τα ασκηταριά τους, και εν συνεχεία τα μοναστήρια τους, πάνω στις κορυφές αυτών των εντυπωσιακών κάθετων βράχων, ήταν και λίγο... αναρριχητές, αφού έπρεπε να χρησιμοποιούν σχοινιά για να ανεβοκατεβαίνουν στις σκήτες τους».



«Τα τελευταία 50 χρόνια έρχονται εδώ στα Μετέωρα και κανονικοί αναρριχητές από κάθε γωνιά του πλανήτη για να απολαύσουν αναρρίχηση σε ένα μοναδικό και σπάνιας ομορφιάς κροκαλοπαγή βράχο, μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Οι άνθρωποι αυτοί είναι φυσιολάτρες, μένουν τουλάχιστον μια εβδομάδα ο καθένας στα τοπικά καταλύματα, τρώνε στα τοπικά εστιατόρια, και ψωνίζουν από τα τοπικά καταστήματα. Το σπορ που ασκούν, η αναρρίχηση, δεν έχει μηχανικά μέσα που να παράγουν θόρυβο ή καυσαέρια, δεν ενοχλεί με κανέναν τρόπο τους άλλους επισκέπτες του χώρου, και δεν αφήνει ίχνη στο περιβάλλον. Όλα αυτά τα χρόνια, οι αναρριχητές και οι μοναχοί/μοναχές συνυπάρχουν αρμονικά. Και έτσι μπορούν να συνεχίσουν».








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης