Ήπειρος: Σε επιφυλακή για την πρόληψη του καταρροϊκού πυρετού

Ήπειρος: Σε επιφυλακή για την πρόληψη του καταρροϊκού πυρετού

Η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και οι δήμοι Πρέβεζας και Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, ορίστηκαν ζώνη προστασίας. Ζώνη επιτήρησης ορίστηκε η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και οι δήμοι Δωδώνης, Ιωαννίνων, Μετσόβου, Βορείων Τζουμέρκων, Ζαγορίου και Ζίτσας της Π.Ε. Ιωαννίνων

Ήπειρος: Σε επιφυλακή για την πρόληψη του καταρροϊκού πυρετού
Σε επιφυλακή τέθηκαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου μετά την εμφάνιση νέου κρούσματος καταρροϊκού πυρετού σε εκτροφές του Νομού Ευρυτανίας. 

Συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και οι δήμοι Πρέβεζας και Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, ορίστηκαν ζώνη προστασίας. Ζώνη επιτήρησης ορίστηκε η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και οι δήμοι Δωδώνης, Ιωαννίνων, Μετσόβου, Βορείων Τζουμέρκων, Ζαγορίου και Ζίτσας της Π.Ε. Ιωαννίνων. Και στις δύο ζώνες απαγορεύεται η έξοδος των ζώων, χωρίς την έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. 

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών και οφείλεται σε ιό που προσβάλλει τα μηρυκαστικά και κυρίως τα πρόβατα. Μεταδίδεται με κουνούπια σε άλλα ζώα. Οι αίγες προσβάλλονται σπανιότερα, ενώ στα βοειδή η νόσος είναι υποκλινική. Η ασθένεια δεν προσβάλλει τον άνθρωπο και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Για την πρόληψή της, θα πρέπει να γίνεται καταπολέμηση των εντόμων τόσο στα ζώα, όσο και στους σταύλους, ενώ σε περίπτωση υποψίας καταρροϊκού πυρετού, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης