Στα άκρα η «βεντέτα» δικηγόρων – δικαστών στη δίκη για τις μίζες

Στα άκρα η «βεντέτα» δικηγόρων – δικαστών στη δίκη για τις μίζες

Με βασικό κατηγορούμενο τον Ντίνο Μιχαηλίδη - Συνεχίζεται σήμερα η δίκη – Στο δικαστήριο μέλη του του ΔΣ του Δ.Σ.Α.

Στα άκρα η «βεντέτα» δικηγόρων – δικαστών στη δίκη για τις μίζες
Στα άκρα οδηγείται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ συνηγόρων υπεράσπισης και της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κυρίας Μαρίας Λεπενιώτου, ενώπιον της οποίας εκδικάζεται η υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά με βασικούς κατηγορουμένους τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη, τον γιο του Μιχαήλ Μιχαηλίδη αλλά και τον έμπορο όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάντ.

Η εν λόγω δίκη, η δεύτερη μεγάλη κατά σειρά δίκη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά (μετά από αυτή με βασικό κατηγορούμενο τον Άκη Τσοχατζόπουλο), συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο, ενώπιον του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας με απόφαση του δικαστηρίου, παρά την αποχή των συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι συνήγοροι απέχουν από τη δίκη, σεβόμενοι την απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Αθήνας (ΔΣΑ), την οποία – όπως καταγγέλλουν – δεν αποδέχεται η πρόεδρος του δικαστηρίου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οι δικηγόροι απέχουν από τις δίκες που διακόπτονται για παραπάνω από δυο φορές ενώ οι δίκες αυτές θα πρέπει να αναβάλλονται και όχι να διακόπτονται εκ νέου.

Μάλιστα, ο ΔΣΑ έχει ρητά αρνηθεί να χορηγήσει άδεια στους συνηγόρους να συμμετάσχουν στη δίκη σε εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας και δεδομένου ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι ούτε και θέμα λήξης του 18μηνου, του ανώτατου ορίου προφυλάκισης που προβλέπει το Σύνταγμα.

Ωστόσο, την απόφαση αυτή της Ολομέλειας, δεν εφαρμόζει η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, καθώς η δίκη συνεχίζεται κανονικά παρά διακοπές των συνεδριάσεων και τις σχετικές έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων. Το αποτέλεσμα ήταν ο ΔΣΑ να αποφασίσει την αποχή των δικηγόρων μελών του από τις συνεδριάσεις του εφετείου, στις συνθέσεις των οποίων συμμετέχει η κυρία Λεπενιώτου που τώρα προεδρεύει στο Β΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Κλείσιμο

Μάλιστα, σήμερα, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να παραστούν στο δικαστήριο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, προκειμένου να προασπιστούν την απόφαση της Ολομέλειας, ενώ ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά, -σύμφωνα με πληρηφορίες του «Πρώτου Θέματος» - η ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Πλέον, όμως όλων αυτών, οι δικηγόροι διαμαρτύρονται και για τη συμπεριφορά της πρόεδρου η οποία διέταξε την αποβολή του ποινικολόγου κ. Θεμιστοκλή Σοφού από το ακροατήριο συνοδεία αστυνομικών και ενώ εκείνος υπέβαλε αίτημα, να καταχωρηθεί στα πρακτικά η δήλωσή του ότι εκπροσωπεί δυνάμει πληρεξουσίου τον Φουαντ Αλ Ζαγιατ, τον κατηγορούμενο εντολέα του!

Αναφορά

Ήδη, οι δικηγόροι που συμμετέχουν στη δίκη κατέθεσαν αναφορά στο ΔΣΑ καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά της πρόεδρου του δικαστηρίου και εκθέτοντας με λεπτομέρειες όλα όσα διαδραματίστηκαν στο ακροατήριο κατά τις επτά συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν. Με βάση άλλωστε την αναφορά αυτή ελήφθη στις 24 Ιουνίου και η απόφαση περί αποχής των δικηγόρων μελών του ΔΣΑ από δίκες στις οποίες θα συμμετέχει η κυρία Λεπενιώτου.

Ειδικότερα, την αναφορά 14 σελίδων υπογράφουν οι δικηγόροι Αθηνών κ.κ. Ιωάννης Μαντζουράνης συνήγορος του Ντίνου Μιχαηλίδη, Ηλίας Αναγνωστόπουλος και Χρήστος Στάθης συνήγοροι του Μιχάλη Μιχαηλίδη, Μιχάλης Βαρότσος συνήγορος των κατηγορουμένων Αναστασίου Σοφού και Μαρίας Σοφού και Θεμιστοκλής Σοφός συνήγορος του κατηγορουμένου Φουάντ Αλ Ζαγιάντ.

Στην αναφορά περιγράφεται λεπτομερώς το τι έχει συμβεί σε κάθε μια από τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Οι δικηγόροι αναφέρονται στις αποφάσεις της έδρας να διορίσει νέους συνηγόρους μετά τις δικές τους δηλώσεις περί αποχής τους από τη διαδικασία, όπως ορίζει η απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Χαρακτηριστικό της ...ατμόσφαιρας που επικρατεί στο δικαστήριο είναι περιστατικό που περιγράφουν στην αναφορά τους. Σύμφωνα με αυτό, το δικαστήριο ενώ όρισε συνήγορο υπεράσπισης για τον Ντίνο Μιχαηλίδη εκείνος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να αναλάβει την υπόθεση διότι αυτή αφορά σε πολύπλοκα νομικά και αποδεικτικά ζητήματα. Τους δικηγόρους όμως που έχει επιλέξει από το στάδιο της ανάκρισης -δηλαδή τους κυρίους Αναγνωστόπουλο και Στάθη - (στους οποίους δεν έχει επιτρέψει ο ΔΣΑ να παρασταθούν) ζήτησε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος. Το δικαστήριο, όμως, εξέλαβε ως «άρνηση» το αίτημα του κατηγορουμένου να τον υπερασπιστούν οι συνήγορου της επιλογής του και προχώρησε σε διορισμό τριών άλλων δικηγόρων, στους οποίους όμως επίσης ο ΔΣΑ δεν χορηγεί άδεια για να παρασταθούν στη δίκη.

Και ενώ ο κατηγορούμενος έμενε χωρίς δικηγόρο και η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο το δικαστήριο – όπως σημειώνουν οι συνήγοροι - διόρισε ως συνήγορο υπεράσπισης του Ντ. Μιχαηλίδη τον πατέρα του πρώτου δικηγόρου που είχε διορίσει από από τη νομική βοήθεια. Ο εν λόγω δικηγόρος έτυχε να παρευρίσκεται εκείνη την ώρα στη δικαστική αίθουσα και να συνοδεύει τον δικηγόρο γιο του!

Στον εισαγγελέα

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι συνήγοροι, στην αναφορά τους, η πρόεδρος του δικαστηρίου μετά την αποβολή του κ. Σοφού από τη δικαστική αίθουσα, (σ.σ. ο συνήγορος επανήλθε αλλά η πρόεδρος κάλεσε τους αστυνομικούς και τους ζήτησε την εκ νέου αποβολή του), η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε στο δικαστήριο να διαβιβαστούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Και αυτό προκειμένου να διερευνηθεί από εισαγγελέα εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της απείθειας από τους δικηγόρους της νομικής βοήθειας που δήλωσαν ότι δεν θα παρασταθούν στη δίκη σε συμμόρφωσή τους με την απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας.

Οι δικηγόροι στην αναφορά τους, χαρακτηρίζουν αντιφατική και παράνομη την συμπεριφορά της έδρας ζητώντας από το ΔΣΑ να επιληφθεί «ώστε να διασφαλιστεί η σύννομη και δίκαιη διεξαγωγή της διαδικασίας και να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορουμένων».

Τέλος, μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι δεν υπήρχε κανένα λόγος για το δικαστήριο να μην χορηγήσει αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης, δεδομένου ότι δεν τίθεται θέμα αποφυλάκισης λόγω 18μηνου των κατηγορουμένων ούτε και παραγραφής των αδικημάτων πους τους αποδίδονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης