«Κυριακή ανοιχτά»: Οι παραλίες κέρδισαν τις βίτρινες

«Κυριακή ανοιχτά»: Οι παραλίες κέρδισαν τις βίτρινες

Πρεμιέρα σήμερα για τα ανοικτά καταστήματα -Δείτε σε ποιες περιοχές ισχύει το μέτρο- Πολλοί καταναλωτές προτίμησαν να κατέβουν από αύριο που ξεκινούν και οι θερινές εκπτώσεις -  Διαδηλώσεις και μικροεπεισόδια με απεργούς

«Κυριακή ανοιχτά»: Οι παραλίες κέρδισαν τις βίτρινες
Ο υδράργυρος και οι εκπτώσεις που ξεκινούν από αύριο ανέστειλαν την επιθυμία πολλών καταναλωτών για μια βόλτα στις βιτρίνες. Ετσι, δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναζήτησαν λίγη δροσιά στις παραλίες της Αττικής, την ώρα που ακόμη περισσότεροι ανέβαλαν για μια ημέρα την κάθοδό τους στα μαγαζιά για να συμπέσει αυτή με την επίσημη έναρξη των καλοκαιρινών εκπτώσεων και προσφορών.

Ωστόσο πολλοί τουρίστες επισκέφθηκαν τα μαγαζιά στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και έκαναν τα ψώνια τους.

Οι απεργοί που πραγματοποίησαν πορεία στον πεζόδρομο της Ερμού, απέκλεισαν για λίγη ώρα τα ανοιχτά μαγαζιά και γιούχαραν τους πελάτες, χωρίς όμως άλλα παρατράγουδα. Δεν ήταν λίγα και τα καταστήματα που δεν άνοιξαν όμως συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία, που είχε προαναγγείλει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), ενώ η ΓΣΕΒΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας είχαν ζητήσει από τους επιχειρηματίες να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους.

Κλείσιμο
Πορεία κατά μήκος της οδού Ερμού, από την πλατεία Συντάγματος και προς το ναό της Παναγίας Καπνικαρέα, πραγματοποιούν αυτή την ώρα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και σωματεία εργαζομένων στον χώρο του εμπορίου, στο πλαίσιο της κινητοποίησης κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές. Την ίδια ώρα η ξεχωριστή πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε νωρίτερα από την Καπνικαρέα και κατέληξε στο Σύνταγμα, συνεχίζεται μέσω της οδού Μητροπόλεως.

Μάλιστα μικρής έκτασης ένταση σημειώθηκε όταν διαδηλωτές απαίτησαν από τον ιδιοκτήτη ενός από τα λιγοστά ανοιχτά καταστήματα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας να κατεβάσει ρολά. 

Η υπουργική απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση του εμπορικού κόσμου, με τη  
Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) να καλεί τους καταστηματάρχες όχι μόνο να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους αλλά και να διαδηλώσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα λάβει χώρα το πρωί της Κυριακής στην Ερμού.

Προειδοποιούν επίσης, πως οι «ελεύθερες Κυριακές» θα σβήσουν από το χάρτη τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του εμπορίου, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζομένων.

Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας, στον οποίο είναι μέλη οι μεγάλες αλυσίδες εμπορίου, ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα θα είναι κανονικά ανοιχτά. 

Έτσι κι αναμένεται να γίνει, καθώς τα μεγάλα εμπορικά κέντρα θα είναι ανοικτά και θα περιμένουν τους καταναλωτές για να κάνουν τα ψώνια τους. Όσο για τα μικρά μαγαζιά, οι καταστηματάρχες θα πράξουν κατά βούληση. 


Ενταση και στη Θεσσαλονίκη

Ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι της Κυραικής ανάμεσα σε απεργούς και σε πελάτες καταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το seleo.gr.




Κατα τη διάρκεια της πορείας που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εμποροϋπάλληλοι που απεργούν σταματούν σε καταστήματα που είναι ανοιχτά στην Τσιμισκή και διαμαρτύρονται. Σε κάποιο από αυτά απεργοί και πελάτες του καταστήματος διαπληκτίστικαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. 




Σε ποιες περιοχές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Η νέα αντιπαράθεση για το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων πυροδοτήθηκε από την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου, ο οποίος κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόικα υπέγραψε απόφαση με την οποία για έναν χρόνο -πιλοτικά- θα μπορούν να λειτουργούν κάθε Κυριακή τα καταστήματα στις ακόλουθες τουριστικές περιοχές:

Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας
Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης
Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου
Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής
Δήμος Μυκόνου
Δήμος Θήρας
Δήμος Ερμούπολης Σύρου
Δήμος Κω
Δήμος Ρόδου

Μετά την παρέλευση του χρόνου η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας θα μετρήσει τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής λειτουργίας του μέτρου και θα αποφασιστεί εκ νέου η τύχη.


Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα.

Σύμμαχοι των ιδιωτικών υπαλλήλων εμφανίζονται δια των συνδικαλιστικών τους ενώσεων μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματοβιοτέχνες, οι οποίοι έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με το μέτρο της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, μάλιστα, έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους - σε συνεργασία με τους  ιδιωτικούς υπαλλήλους - να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της σχετικής απόφασης.

Προς επίρρωση των επιχειρημάτων της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επικαλείται και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στις επτά Κυριακές από το Νοέμβριο του 2013 μέχρι και το Μάιο του 2014, ούτε ο τζίρος αυξήθηκε, ούτε ο όγκος πωλήσεων ούτε και η απασχόληση ή οι μισθοί στην ελληνική αγορά. 

Κύκλοι των μεγάλων αλυσίδων αναφέρονται σε «αναχρονιστικές λογικές από τους μικρομεσαίους εμπόρους που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς χιλιάδες πολίτες επιβράβευσαν με την παρουσία τους το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας όχι μία ή δύο, αλλά περισσότερες φορές».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η περίοδος των θερινών εκπτώσεων που θα διαρκέσουν έως και τις 30 Αυγούστου.

Μετά το τέλος του πιλοτικού έτους η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας θα μετρήσει τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής λειτουργίας του μέτρου και θα αποφασιστεί εκ νέου η τύχη του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης