Απάτη - «μαμούθ» 20 εκατ. ευρώ από ΙΕΚ

Απάτη - «μαμούθ» 20 εκατ. ευρώ από ΙΕΚ

Φοροδιαφυγή 20 εκατ. ευρώ - Δικογραφία σε βάρος 14 ατόμων ηλικίας από 35 ως... 97 χρόνων

Απάτη - «μαμούθ» 20 εκατ. ευρώ από ΙΕΚ
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υποβλήθηκε το πόρισμα προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργούσε επί μήνες η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για απάτη και «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος καθώς και φοροδιαφυγή που αγγίζει τα 20.000.000 ευρώ, από όμιλο εταιρειών στον οποίο ανήκει πασίγνωστο Ι.Ι.Ε.Κ. το οποίο δραστηριοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια!

Σε βάρος 14 ατόμων ηλικίας από 35 ως... 97 χρόνων που σχετίζονται με τον συγκεκριμένο Όμιλο ως ιδιοκτήτες ή σε άλλες θέσεις, σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες! Κατά τη διάρκεια της έρευνας εξετάστηκαν φορολογικά στοιχεία και τραπεζικά δεδομένα από τα οποία διαπιστώθηκε εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι ιδιοκτήτες του ομίλου, οι οποίοι είναι συγγενείς μεταξύ τους, ίδρυαν νομιμοφανείς εταιρείες «βιτρίνες» στις οποίες τοποθετούσαν «αχυράνθρωπους» ως νομικά υπεύθυνους και διαχειριστές, συνήθως υπέργηρα άτομα χωρίς οικονομική επιφάνεια, ώστε να μην κινδυνεύουν να φυλακιστούν λόγω ηλικίας!

Κλείσιμο
Οι εταιρείες «μαϊμού» λειτουργούσαν με αποκλειστικό σκοπό τη διαφημιστική προβολή και την «ενοικίαση» διοικητικού και διδακτικού προσωπικού στις εταιρείες του Ομίλου, που έτσι απαλλασσόταν από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό, αλλά και αγγελιόσημου για τις διαφημίσεις του.

Οι οφειλές προς το Ι.Κ.Α. ξεπερνούν τα 6.000.000 ευρώ, ενώ τουλάχιστον άλλα 100.000 ευρώ οφείλονται στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.). Για να αποφύγουν την καταβολή τους όταν γίνονταν απαιτητές, οι εταιρείες «βιτρίνες» πτώχευαν με νομιμοφανείς τρόπους και σταματούσαν τη λειτουργία τους. Μια και οι «αχυράνθρωποι» δεν διέθεταν περιουσιακά στοιχεία, ήταν αδύνατη η είσπραξη των οφειλόμενων από το Δημόσιο! Φυσικά, ο όμιλος ίδρυε στη θέση τους νέες που συνέχιζαν την ίδια δραστηριότητα!

Οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας που έκαναν έλεγχο στους χώρους του Ομίλου, κατέσχεσαν πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ έγινε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου για τα 14 στελέχη του που εμπλέκονται στην υπόθεση, για τη χρονική περίοδο από το 1999 ως  το 2012. Από την επεξεργασία των δεδομένων, προέκυψε αναντιστοιχία μεταξύ των εισοδημάτων που είχαν δηλώσει και των καταθέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, όπου βρέθηκαν ποσά που υπερβαίνουν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους κατά 19.800.000 ευρώ!

Για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή που προκύπτει, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. που θα αναλάβουν τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου και την επιβολή των ανάλογων προστίμων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης