Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του Claw back

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του Claw back

Ο επίμαχος μηχανισμός προβλέπει αναδρομική μείωση της νόμιμης και συμβατικής αμοιβής των γιατρών και λοιπών παροχών υπηρεσιών υγείας (Ιατρικά Κέντρα, κ.λ.π.) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του Claw back
Αντισυνταγματικό, αλλά και αντίθετο στην ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι το Claw back υποστηρίζουν με προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. για το λόγο αυτό ζητούν να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας για το Claw back.

Το Claw back είναι ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών δαπανών περίθαλψης. Ο επίμαχος μηχανισμός προβλέπει «αναδρομική μείωση της νόμιμης και συμβατικής αμοιβής των γιατρών και λοιπών παροχών υπηρεσιών υγείας (Ιατρικά Κέντρα, κ.λ.π.) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικότερα, η  μηνιαία δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία, φυσικοθεραπείες, κ.λπ. που παρέχονται από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (κλινικές, κ.λπ.) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Κλείσιμο
Το ποσό που υπερβαίνεται πρέπει να επιστραφεί. από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Το clawback υπολογίζεται σε εξαμηνιαία βάση και καταβάλλεται από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας μέσα σε έναν μήνα από την πιστοποίησή του, σε λογαριασμό Τραπέζης του ΕΟΠΥΥ.
Σε αντίθετη περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ μπορεί να αποφασίσει τη διακοπή της σύμβασης του συμβεβλημένου παρόχου με τον Οργανισμό.

Στην προσφυγή τους ο ΠΙΣ τονίζει ότι  με το clawback οι γιατροί  επιβαρύνονται με υπέρμετρη και δυσανάλογη δαπάνη και καλούνται στην ουσία οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα να σηκώσουν όλο το βάρος μείωσης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο ΠΙΣ το clawback υποχρεώνει τους γιατρούς να προβαίνουν σε επιστροφές. Με την μόνη διαφορά που οι γιατροί δεν εισέπραξαν τίποτα «αχρεωστήτως ή αδικαιολόγητα» για να το επιστρέψουν. Βασικά ζητείται να επιστρέψουν ποσά τα οποία «δεν έχουν εισπράξει, καθώς όπως είναι γνωστό ο ΕΟΠΥΥ καταβάλλει τις νόμιμες αμοιβές στους γιατρούς μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις», αναφέρει ο Σύλλογος.

Δηλαδή, σημειώνει ο ΠΙΣ ζητείται «να επιστραφούν ποσά με clawback τα οποία ουδέποτε έχουν εισπράξει οι γιατροί».

Ακόμη, αναφέρει ο ΠΙΣ το clawback  έχει τιμωρητικό χαρακτήρα αφού ουσιαστικά αποτελεί  κυρώσεις και ποινές, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα ιατρεία, αφού το ποσοστό κέρδους είναι πλέον απαγορευτικό και απόλυτα δυσανάλογο με τα έξοδα που έχουν οι γιατροί.

Με την  επιστροφή ποσών υπό την μορφή clawback  θίγεται το δικαίωμα στην περιουσία και την ιδιοκτησία των γιατρών, ενώ μειώνεται αυθαίρετα και οι αμοιβές των γιατρών. Επίσης, υποστηρίζει ο ΠΙΣ ότι οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να καταβάλλουν αναδρομικά  ποσά προς τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία αυθαίρετα έχει ορίσει ο επίμαχος Οργανισμός με «αδιαφανή τρόπο», κάτι που έχει ως συνέπεια να τίθενται περιορισμοί στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.

Οι περιορισμοί αυτοί -συνεχίζει ο ΠΙΣ- οδηγούν τους γιατρούς σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω των υπέρογκων δαπανών που καλούνται να καταβάλλουν, αλλά και λόγω των οφειλών παρελθόντων ετών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών Ταμείων προς τους γιατρούς.

Πέρα από όλα αυτά όμως, αναφέρει ο ΠΙΣ, οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας δεν μπορούν να γνωρίζουν πότε υπάρχει υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί το clawback.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης