Κύπρος: Φόβοι ότι η δολοφονία Καλοψιδιώτη θα ανοίξει νέο κύκλο αίματος

Κύπρος: Φόβοι ότι η δολοφονία Καλοψιδιώτη θα ανοίξει νέο κύκλο αίματος

Τα αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα στην Αμμόχωστο προβληματίζουν τις αρχές που πιστεύουν ότι οι μαφιόζικες εκτελέσεις θα έχουν συνέχεια - Δεν θεωρούν ότι η χρονική στιγμή της δολοφονίας είναι τυχαία, καθώς 23 Ιουνίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον πενταπλό φόνο στην Αγία Νάπα 

Κύπρος: Φόβοι ότι η δολοφονία Καλοψιδιώτη θα ανοίξει νέο κύκλο αίματος
Περισσότερα από 20 άτομα από τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου έχουν ανακριθεί έως τώρα από τις κυπριακές αρχές για τη δολοφονία του 77χρονου Γιάννη Καλοψιδιώτη το βράδυ της Παρασκευής στο κτήμα του στο Παραλίμνι και μάλιστα μπροστά στα μάτια της συζύγου του.

Από όσα έχουν προκύψει όμως μέχρι τώρα η αστυνομία δεν έχει καταλήξει σε κάποιο θετικό συμπέρασμα και οι έρευνες θα συνεχιστούν με νέες ανακρίσεις υπόπτων.

Αυτό πάντως που βγαίνει από την αστυνομία είναι η έντονη ανησυχία ότι η δολοφονία Καλοψιδιώτη μπορεί να έχει και συνέχεια, με το άνοιγμα νέου κύκλου αίματος ανάμεσα σε αντικρουόμενα οικονομικά συμφέροντα στην Αμμόχωστο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του γιου του θύματος, Φάνου Καλοψιδιώτη, ότι η δολοφονία του πατέρα του δεν έχει καμία σχέση με την προ διετίας απόπειρα εις βάρος του, αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η επιλογή της συγκερκιμένης χρονικής στιγμής μόνο τυχαία δεν είναι.

Αύριο Δευτέρα 23 Ιουνίου συμπληρώνονται ακριβώς δύο χρόνια από την πενταπλή δολοφονία στην Αγία Νάπα, από την οποία γλίτωσε ο Κύπριος επιχειρηματίας καθώς δεν βρισκόταν από τύχη στο όχημα που δέχτηκε την επίθεση και το γεγονός ότι οι εκτελεστές επέλεξαν τώρα το χτύπημά τους προβληματίζει τις αρχές. Να σημειωθεί ότι τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον δύο ακόμη δολοφονικές απόπειρες κατά του Φ. Καλοψιδιώτη απετράπησαν την τελευταία στιγμή.
Κλείσιμο

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός πάντως είναι ότι το κίνητρο του εκτελεστή, που πιστεύεται ότι ήταν επαγγελματίας, είναι το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την οικογένεια Καλοψιδιώτη. Πιθανόν ο 77χρονος να ήταν και «παράπλευρη απώλεια», καθώς από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπήρξε στόχος δολοφονικής ενέργειας στο παρελθόν, ενώ και οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες (διατηρούσε καφενείο) δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο. Επομένως όλες οι έρευνες θα εστιάσουν στο περιβάλλον του γιου του θύματος με το πλούσιο παρελθόν. Παράλληλα η αστυνομία θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή της Αμμοχώστου.

Ο Γιάννος Καλοψιδιώτης το 1996 όταν έχασε από έκρηξη βόμβας τον γιο του Άντρο είχε ορκιστεί πως δεν θα βγάλει του μαύρα ρούχα από πάνω του αν δεν τιμωρηθεί αυτός που είχε διατάξει τη δολοφονία. Μέχρι προχθές που δολοφονήθηκε τόσο αυτός όσο και η σύζυγος του που ήταν αυτόπτης μάρτυρας φορούσαν μαύρα, αλλά δεν ανησυχούσαν για τη προσωπική τους ασφάλεια, πιστεύοντας πως δεν αποτελούν στόχο λόγω της ηλικίας τους.

Ο γιος τους Φάνος μετά τον πενταπλό φόνο στις 23 Ιουνίου 2012 που είχε ως στόχο τον ίδιο, είχε προσπαθήσει να πείσει τον πατέρα του να δεχθεί την τοποθέτηση ασφάλειας στο σπίτι του, ο οποίο βρίσκεται σε αραιοκατοικημένη περιοχή έξω από την Αγία Νάπα, αλλά ο 77χρονος δεν δεχόταν.

Κυκλοφορούσε χωρίς να λαμβάνει μέτρα αυτοπροστασίας με ένα μικρό μοτοποδήλατο και τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρισκόταν σε καφενείο που διατηρούσε στην Αγία Νάπα. 

Ψυχολογικό πλήγμα

Ο γιος του θύματος, Φάνος Καλοψιδιώτης ανέφερε σε φίλους του ότι το πλήγμα που υπέστη από την δολοφονία του πατέρα του ήτα κυρίως ψυχολογικό αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις του και να εγκαταλείψει την Αγία Νάπα. Ο Φάνος Καλοψιδιώτης από το 1984 ζούσε στις ΗΠΑ όπου παρέμεινε μετά τις σπουδές του. Μετά την δολοφονία του αδελφού του το 1996 ο πατέρας του τον προέτρεπε να επιστρέψει στη Κύπρο, κάτι που έγινε το 2004. Η δραστηριότητα του φαίνεται να ενόχλησε συμφέροντα στη περιοχή αλλά και σε άλλες περιοχές της Κύπρου και αυτό οδήγησε σε καταστάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την προσπάθεια φυσικής του εξόντωσης.

Υπάρχει κατεύθυνση

Η ανακριτική ομάδα δεν ψάχνει στα τυφλά καθώς γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του Γιάννου Καλοψιδιώτη. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιτρέπουν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης αφού το μόνο στοιχείο που βρέθηκε στον χώρο του εγκλήματος ήταν ο κάλυκας από το όπλο με το οποίο έγινε η δολοφονία. Η αστυνομία πιστεύει ότι η δολοφονία έγινε από πληρωμένο εκτελεστή, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δεν βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και ίσως έχει διαφύγει στα κατεχόμενα ή το εξωτερικό. 

Η κηδεία του Φάνου Καλοψιδιώτη θα γίνει αύριο στη Λεμεσό.και η αστυνομία λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας. 

Ενημέρωση Αρχηγού

O αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, έχει ζητήσει συνεχή ενημέρωση του για τις έρευνες και έχει ορίσει ως εποπτεύων αξιωματικό τον υπέυθυνο του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων του αρχηγείου Ανώτερο Αστυνόμο Χριστάκη Μαυρή. Ο λόγος είναι ότι εκφράζονται αμφιβολίες για την αμεροληψία των αστυνομικών στην Αμμόχωστο λόγω των σχέσεων που διατηρούν με διάφορα άτομα στη περιοχή. Παράλληλα φαίνεται να υπήρξαν και πολλά κενά στην έρευνα για τον πενταπλό φόνο τον Ιούνιο του 2012 κάτι που είχε καταγγείλει με επιστολές του ο ίδιος ο Φάνος Καλοψιδιώτης.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης