Λώρη Κέζα στο «Βήμα»: Μπράβοι, Ferrari, Δένδιας

Λώρη Κέζα στο «Βήμα»: Μπράβοι, Ferrari, Δένδιας

«Οποιος έχει σωματοφύλακες δεν είναι πάνω από το νόμο, είναι ο νόμος. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί τον Νίκο Δένδια»

Λώρη Κέζα στο «Βήμα»: Μπράβοι, Ferrari, Δένδιας
Στο τροχαίο που σημειώθηκε την Κυριακή με εμπλεκόμενους τον εφοπλιστή Θέμη Πετράκη και την Αλέξια Εβερτ και στην παρουσία δημοσιογράφων του Πρώτου Θέματος στο σημείο, αναφέρεται σε άρθρο της σήμερα στο vima.gr η Λώρη Κέζα. Η αρθρογράφος θέτει μία σειρά ζητήματα που προκύπτουν για τη στάση που τήρησαν τα όργανα της τάξης θέτοντας στο κάδρο των ευθυνών τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

Ακολουθεί το άρθρο:
 
Κλείσιμο
Eνα τρακάρισμα το βράδυ της Κυριακής στο Κολωνάκι έγινε μέγα ζήτημα λόγω των επώνυμων εμπλεκομένων. Τα σχόλια δίνουν και παίρνουν για την ανανδρία υιού εφοπλιστή ο οποίος επιτέθηκε σε γυναίκα που του γρατζούνισε το αμάξι. Πλην όμως το ζήτημα έχει και μια πολιτική διάσταση και αφορά τη συμπεριφορά των αστυνομικών. Από την κουτσομπολίστικη, ασήμαντη είδηση διαπιστώνουμε ότι τα όργανα της τάξης εφαρμόζουν νόμο κατά το δοκούν, ανάλογα με τα πρόσωπα.

Δεν περιμέναμε αντίδραση από τον Νίκο Δένδια_  η σωστή λειτουργία ενός αστυνομικού τμήματος είναι ζήτημα υπηρεσιακό. Τίθεται όμως ερώτημα για την εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και για τις υπηρεσίες που παρέχουν ιδιωτικά. Ας δούμε όμως ακριβώς τι συνέβη και πως αντέδρασαν τα όργανα της τάξης.

Η ώρα ήταν 10.30 μ.μ., Σπευσίππου και Ηροδότου γωνία, όταν τον τζιπ της Αλεξίας Εβερτ χτύπησε μια παράνομα παρκαρισμένη Ferrari.  Ενας άνδρας άρχισε να ωρύεται (απεδείχθη μπράβος) και ο ιδιοκτήτης του οχήματος κατέβηκε στο δρόμο για να δείξει τι εστί άντρας. Ο υιός εφοπλιστή άρχισε να υβρίζει την οδηγό του τζιπ. Της πέταξε μάλιστα ένα βιβλίο, το οποίο σύμφωνα με αναξιόπιστες μαρτυρίες είχε τίτλο «Νιώσε αρσενικό δέρνοντας γυναίκες». Η Αλεξία Εβερτ έπεσε στο οδόστρωμα, μπήκαν στη μέση σωματοφύλακες και το πολύ ξύλο έμεινε στην απειλή «θα πληρώσεις τη Ferrari με το αίμα σου».

Εδώ σταματούν τα κοσμικά και αρχίζουν τα πολιτικά.

Πρώτο ζήτημα. Στο σημείο βρέθηκαν δημοσιογράφος και φωτογράφος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Κατ’ απαίτηση του υιού εφοπλιστή οδηγήθηκαν με περιπολικό στο αστυνομικό τμήμα, κρατήθηκαν για ένα τρίωρο κλειδωμένοι χωρίς να έχουν συλληφθεί. Υποχρεώθηκαν να σβήσουν τα δημοσιογραφικά τεκμήρια και τους αφαιρέθηκε κινητό τηλέφωνο.

Δεύτερο ζήτημα. Γιατί στην οδό Σπευσίππου ο αστυνομικός πρότεινε στον υιό εφοπλιστή να μεταβεί στο αστυνομικό τμήμα με δικό του όχημα ενώ μπαγλάρωσε τους δημοσιογράφους;

Τρίτο ζήτημα. Ποιος είναι ο μπράβος του υιού εφοπλιστή ο οποίος κυκλοφορούσε οπλισμένος μέσα στο αστυνομικό τμήμα; Με ποιον τρόπο προσφέρει υπηρεσίες; Είναι δηλαδή μισθωτός σε κάποια εταιρεία που παρέχει φύλαξη, είναι ελεύθερος επαγγελματίας με μπλοκάκι ή μήπως έχει κάποια άλλη δουλειά, στο δημόσιο, και συμπληρώνει το εισόδημα κάνοντας λίγες ώρες τον σωματοφύλακα;

Το επεισόδιο της Σπευσίππου είναι μια καλή αφορμή για να ανοίξει συζήτηση σχετικά με τις δεύτερες δουλειές των αστυνομικών. Πολλοί παρανόησαν τα γεγονότα, νόμισαν ότι οι άνδρες του περιπολικού υποκλίθηκαν στο  χρήμα του ιού εφοπλιστή. Πλην όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη στην προστασία «υψηλών προσώπων»: υπάρχει ένα πλέγμα σχέσεων, με δημόσιους λειτουργούς να παρέχουν στον ελεύθερο χρόνο τους ιδιωτικές υπηρεσίες. Από τη σχέση των αστυνομικών με τις εταιρείες σεκιούριτι κρίνεται η επιβίωσή τους. Η μείωση των εισοδημάτων στους ένστολους έχει οδηγήσει πολλούς στην αναζήτηση δεύτερου μισθού. Τούτο οδηγεί σε διάκριση μεταξύ των πολιτών.

Το συμπέρασμα. Οποιος έχει σωματοφύλακες δεν είναι πάνω από το νόμο, είναι ο νόμος. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να απασχολεί τον Νίκο Δένδια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης