Σε επίσχεση υπηρεσιών υγείας και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας

Σε επίσχεση υπηρεσιών υγείας και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας

Η βασική πρόταση του υπουργείου Υγείας στον κλάδο αφορά τον τρόπο συνταγογράφησης εξετάσεων - Το μείζον πρόβλημα παραμένει η δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί από τον Οργανισμό για τις εξετάσεις και η οποία είναι 328 εκατ. ευρώ

Σε επίσχεση υπηρεσιών υγείας και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας
Με φόντο την επίσχεση των 2.500 εργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών κέντρων που έχουν «μπλοκάρει» από τη διενέργεια παρακλινικών εξετάσεων τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Υγείας με τον κλάδο για τον συρρικνωμένο προϋπολογισμό και το μέτρο του clawback. Στον «χορό» της επίσχεσης υπηρεσιών υγείας μπαίνουν και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας, μετά τη σχετική απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ).
 
Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε, ωστόσο, αισιόδοξος για την έκβαση της συνάντησης με τους παρόχους -τους οποίους εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Μιχάλης Βλασταράκος- εκτιμώντας ότι «ενδεχομένως μέχρι σήμερα το μεσημέρι να δοθεί οριστική λύση στο θέμα της επίσχεσης».
 
Η βασική πρόταση του υπουργείου Υγείας στον κλάδο αφορά τον τρόπο συνταγογράφησης εξετάσεων –η δαπάνη των οποίων έχει εκτροχιαστεί το πρώτο τετράμηνο του έτους γεγονός που σημαίνει ότι αυτομάτως οι πάροχοι υποχρεούνται να επιστρέψουν το ποσό της υπέρβασης (μέτρο του clawback).

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον υπουργό «ζητούμενο είναι να ελέγχεται η ροή της συνταγογράφησης. Οι εργαστηριακοί γιατροί και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα θα λάβουν επικαιροποιημένες συμβάσεις  με συνταγογραφικές οδηγίες για τις παρακλινικές εξετάσεις τις οποίες έχει αναλάβει να θεσμοθετήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Οι  προτάσεις του ΠΙΣ θα ενσωματωθούν στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ και ο πάροχος θα γνωρίζει ότι αυτές τις εξετάσεις καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Πρέπει να παταχθεί  το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης συνταγογράφησης όπως ισχύει σήμερα».
 
Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δώσει το δικαίωμα στους παρόχους να μην εκτελούν συνταγές εφόσον έχουν φτάσει στο μηνιαίο πλαφόν τους και το έχουν ξεπεράσει και κατά 20%, αλλά εκτίμησε ότι δεν θα ενεργοποιείται διότι «με την εφαρμογή των συνταγογραφικών οδηγιών θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα φθάνουν σε αυτό το όριο».
 
Εμπλοκή με τον προϋπολογισμό για τις εξετάσεις
 
Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη συνταγογράφηση εξετάσεων αποτελούν ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από τον ΠΙΣ –και ως φαίνεται και μόνο σημείο επαφής του κλάδου με το υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ. Διότι το μείζον πρόβλημα παραμένει η δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί από τον Οργανισμό για τις εξετάσεις και η οποία είναι 328 εκατ. ευρώ. «Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι συγκεκριμένος και δεν μπορούν να γίνουν υπερβάσεις» ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης.
 
Ο κ. Βλασταράκος επανέλαβε ότι «ο προϋπολογισμός δεν αρκεί. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος  θεωρεί πως για τις ανάγκες των ασφαλισμένων στη χώρα απαιτούνται 570 εκατ ευρώ, ποσό που αποτελεί και το μέσο όρο των σχετικών δαπανών του ΟΟΣΑ για τις εξετάσεις». Ο εκπρόσωπος του ΠΙΣ ζήτησε να διατεθούν χρήματα από άλλους πόρους, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού.
 
Επίσχεση υπηρεσιών και από τις ιδιωτικές κλινικές

 
Η μείωση του προϋπολογισμού των νοσήλιων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αποτελεί κόκκινο πανί και για τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν, εκτιμούν ότι πρόκειται για μείωση της τάξεως του  77% του προϋπολογισμού της περασμένης χρονιάς.
 
«Είναι φανερό, ότι με αυτόν τον προϋπολογισμό και με ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων για νοσήλια από το 2007, σχεδόν το σύνολο των κλινικών θα οδηγηθεί σε διακοπή εργασιών με προφανείς συνέπειες για τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους του κλάδου» αναφέρει η ΠΕΙΚ και ζητεί συγνώμη από τους ασθενείς για την επικείμενη ταλαιπωρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης