Εξετάσεις στο πλαίσιο της εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος

Εξετάσεις στο πλαίσιο της εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος

Στην εκστρατεία του 2013 έδωσαν το «παρών» 248 Έλληνες δερματολόγοι, είτε ιδιώτες ιατροί είτε στελέχη πανεπιστημιακών κέντρων ή κέντρων του ΕΣΥ

Εξετάσεις στο πλαίσιο της εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του δέρματος
Ένας στους δέκα Έλληνες θέτει ισχυρή υποψηφιότητα να εμφανίσει καρκίνο του δέρματος. Σε «προβληματική» μετατρέπεται η σχέση ολοένα περισσότερων Ελλήνων με τον… ήλιο καθώς ένας τους 4 έχει ιδιαίτερα ευαίσθητο φωτότυπο ενώ ποσοστό 37% έχει εμφανίσει έγκαυμα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Έλληνες δερματολόγοι, με την ευκαιρία της διεξαγωγής της Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Δέρματος, από 5 έως 9 Μαΐου, κατά την περσινή εβδομάδα εξετάστηκαν 7.698 άτομα, εκ των οποίων τα 651 -ποσοστό 8,5%- κρίθηκε πολύ πιθανό να εμφανίσουν δερματική κακοήθεια. Ειδικότερα, σε 131 ανθρώπους βρέθηκαν βλάβες ύποπτες κλινικά για μελάνωμα, σε 113 βλάβες ύποπτες κλινικά για βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, σε άλλους 25 βλάβες ύποπτες κλινικά για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και τέλος σε 382 ανθρώπους εντοπίστηκαν βλάβες ύποπτες χωρίς σαφή κλινικό διαγνωστικό χαρακτηρισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις τα άτομα παραπέμφθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις.
 
Άλλα 328 άτομα ανέφεραν θετικό κληρονομικό ιστορικό για μελάνωμα, ενώ 74 άτομα είχαν ήδη προσβληθεί από μελάνωμα. Όπως όμως επισημαίνουν και οι ειδικοί, το  90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. 

Κλείσιμο
Θετικό στοιχείο που ανέδειξε η περσινή εκστρατεία για την ενημέρωση σε ό,τι αφορά στο μελάνωμα και ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί το ότι οι Ελληνίδες τείνουν να αποκηρύξουν το τεχνητό μαύρισμα - μόλις το 3% δήλωσε ότι το επιλέγει.

Στην εκστρατεία του 2013 έδωσαν το «παρών» 248 Έλληνες δερματολόγοι, είτε ιδιώτες ιατροί είτε στελέχη πανεπιστημιακών κέντρων ή κέντρων του ΕΣΥ.

Η επιδημική εξάπλωση που εμφανίζει το μελάνωμα και ο καρκίνος του δέρματος, ιδιαίτερα σε γεωγραφικές θέσεις με κλιματολογικά χαρακτηριστικά όπως αυτά της χώρας μας, δεν αφήνει περιθώρια αδράνειας ή εφησυχασμού, επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποτελέσματα των εκστρατειών των προηγουμένων χρόνων αποτυπώνουν με σαφή τρόπο τη σημαντική στροφή που έχει επιτελέσει το πρόγραμμα του Ευρωμελανώματος στον ελληνικό πληθυσμό στο θέμα της προληπτικής εξέτασης του δέρματος και επιβεβαιώνουν τη σημαντική κοινωνική συνεισφορά της ειδικότητάς μας στην αντιμετώπιση της μάστιγας του μελανώματος.

Η Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Δέρματος θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay και της LEO φαρμακευτική Ελλάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης