Εφορία κατά Νότη για τα 35.000 ευρώ φόρο στη βίλα

Εφορία κατά Νότη για τα 35.000 ευρώ φόρο στη βίλα

Μετά τις απόψεις του για τη Χρυσή Αυγή, ο Νότης Σφακιανάκης κήρυξε τον ανένδοτο στο χαράτσι της ΔΕΗ και τον φόρο αλληλεγγύης - Δέσμευσαν τον τραπεζικό του λογαριασμό

Εφορία κατά Νότη για τα 35.000 ευρώ φόρο στη βίλα
Οταν το 2011 με απόφαση της κυβέρνησης καθιερώθηκε το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), το περίφημο χαράτσι της ΔΕΗ, ο Νότης Σφακιανάκης κήρυξε τη δική του επανάσταση και εντάχθηκε στο κίνημα «Δεν πληρώνω».



Κλείσιμο

Αποφάσισε, λοιπόν, να μην πληρώσει τον φόρο που αντιστοιχεί στην εντυπωσιακή βίλα που διαθέτει στην περιοχή της Βάρκιζας. Αλλά όχι μόνο αυτό. Εδωσε εντολή στον λογιστή του να μην πληρώσει τον φόρο αλληλεγγύης που του αναλογούσε, αλλά ούτε τις έκτακτες εισφορές. Ολο αυτό το διάστημα δήλωνε στις συνεντεύξεις του περήφανος που σήκωσε τη σημαία του αντάρτικου κατά της Εφορίας και χαρακτήριζε «πρόβατα» όσους πληρώνουν. Ολα έμοιαζαν καλά για τον καλλιτέχνη μέχρι πριν από δέκα ημέρες. Η σύζυγος του τραγουδιστή, Κίλι, πήγε στην τράπεζα για να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή. Από το γκισέ ενημερώθηκε ότι ο τραπεζικός λογαριασμός του συζύγου της είχε δεσμευτεί λόγω οφειλής στην Εφορία. Σύμφωνα με τον Νότη Σφακιανάκη, ανέρχεται σε 35.000 ευρώ περίπου. «Το χαράτσι ερχόταν μέσω της ΔΕΗ, τώρα όμως έχει φτάσει στην Εφορία. Και η Εφορία μπορεί, έτσι αντισυνταγματικά, να σου δεσμεύσει τον λογαριασμό σου για τα έκτακτα χρήματα που ζητάει, να σου τα πάρει χωρίς να τα οφείλεις, κάτι που συνεπάγεται φασισμό», δηλώνει ο ίδιος.

Ωστόσο η δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού δεν αφορούσε μόνο το χαράτσι της ΔΕΗ, αλλά και άλλους... ανοιχτούς λογαριασμούς που έχει ο τραγουδιστής με την Εφορία. Τα τελευταία -τουλάχιστον- τρία χρόνια ο Νότης Σφακιανάκης αρνείται να πληρώσει οποιοδήποτε χαράτσι, έκτακτη εισφορά, ακόμη και φόρο αλληλεγγύης όχι επειδή αδυνατεί οικονομικά, αλλά γιατί αποτελεί συνειδητή επιλογή του. Μάλιστα, όπως δηλώνουν στο «ΘΕΜΑ» οι λογιστές του καλλιτέχνη, Ανδρέας και Νίκος Κιλιμάτος, έχει υποβληθεί σχετικό έγγραφο στη ΔΟΥ της Κω όπου υπάγεται.



Ο Νότης Σφακιανάκης μπορεί να γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά ουσιαστικά μεγάλωσε στην Κω και εκεί εργάστηκε ως dj στα μέσα της δεκαετίας του ’80 προτού κατακτήσει τις μεγάλες πίστες. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, το οποίο οι λογιστές του ονομάζουν «δήλωση αντίθεσης», ο τραγουδιστής αρνείται να καταβάλει οποιαδήποτε έκτακτη εισφορά, διευκρινίζοντας ότι πληρώνει κανονικά τους τακτικούς φόρους που αναλογούν στο εισόδημά του. «Ο κ. Σφακιανάκης δεν οφείλει κανέναν φόρο βάσει της φορολογικής νομοθεσίας. Κάθε έτος πληρώνει αυτά που του αναλογούν στο ακέραιο. Οταν μπήκαν το ΕΕΤΗΔΕ, το τέλος επιτηδεύματος, οι εισφορές αλληλεγγύης και όλες οι άλλες έκτακτες εισφορές και τα χαράτσια εμείς υποβάλαμε στη ΔΟΥ Κω και πρωτοκολλήσαμε δηλώσεις αντίθεσης για το 2011 και το 2012 (για το 2013 θα υποβληθεί μαζί με τη φετινή φορολογική δήλωση) μόνο όσον αφορά έκτακτες εισφορές και χαράτσια. Ο κ. Σφακιανάκης πληρώνει κανονικά τους τακτικούς φόρους, όπως κάθε επιτηδευματίας οφείλει να κάνει», λένε χαρακτηριστικά οι λογιστές του. Σύμφωνα πάντως με άλλους φοροτεχνικούς με τους οποίους επικοινώνησε το «ΘΕΜΑ», η «δήλωση αντίθεσης» είναι μια καινοφανής πρόταση χωρίς όμως νομική τεκμηρίωση, εξ ου και η Εφορία δεν την αναγνωρίζει, βεβαιώνοντας κανονικά τις οφειλές. «Ο καθένας μπορεί να ζητάει ό,τι θέλει», είπαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.



Το ανάκτορο-αντίγραφο της Κνωσού

Ο ακτιβιστής κατά της Εφορίας πολεμάει το σύστημα από τη βίλα του στη Βάρκιζα, όπως λένε οι εχθροί του Νότη Σφακιανάκη, αρνούμενος να πληρώσει τους φόρους που καταβάλλουν οι υπόλοιποι πολίτες. Το χαράτσι της ΔΕΗ φαίνεται να αφορά το συγκεκριμένο σπίτι, χωρίς να αποκλείονται και άλλα ακίνητα που ίσως έχει ο καλλιτέχνης. Η αρχιτεκτονική του κτίσματος είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στη φιλοσοφία του τραγουδιστή και τη λατρεία του στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.



Εξάλλου, ακόμη και στα δίδυμα παιδιά του έχει δώσει τα ονόματα Απόλλωνας και Αφροδίτη. οσον αφορά την οικία του, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίσμα που σε πολλά σημεία μοιάζει με αντίγραφο του περίφημου ανακτόρου της Κνωσού! Τα βλέμματα τραβούν οι κόκκινοι κίονες, όπως εκείνοι που υπήρχαν στο παλάτι του Μίνωα. Το σχέδιο στη μαύρη κεντρική πύλη παραπέμπει στα διπλά κέρατα του ταύρου που επίσης διακοσμούσαν το παλάτι της Κνωσού. Εντύπωση ακόμη προκαλεί το σχέδιο στον εξωτερικό τοίχο, με δύο έψιλον (Ε) που είναι πλάτη το ένα στο άλλο. Μοιάζει με το σύμβολο του ζωδίου των Ιχθύων, αλλά και με το δελφικό «Ε», το σύμβολο που ήταν τοποθετημένο (σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα και ευρήματα) στην κορυφή του αετώματος του Ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς. Η ελληνική σημαία ανεμίζει συνεχώς, ενώ το σπίτι φυλάσσεται από ένα υπερσύγχρονο σύστημα συναγερμού που διαθέτει ακόμη και πλέγμα ακτίνων λέιζερ. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε πριν από τρία χρόνια τους διαρρήκτες να εισβάλουν και να αφαιρέσουν κοσμήματα και τιμαλφή αξίας άνω των 50.000 ευρώ, την ώρα μάλιστα που ο τραγουδιστής, η σύζυγός του και τα δύο παιδιά τους κοιμόντουσαν.



Ο επιτυχημένος όσο και αμφιλεγόμενος για τις απόψεις του τραγουδιστής υποστηρίζει ότι το τελευταίο χτύπημα που δέχτηκε από την Εφορία με τη δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού είναι αποτέλεσμα της στοχοποίησής του από το σύστημα, το οποίο εκείνος πολεμά και ενοχλεί συνεχώς με δηλώσεις του. Ακόμη και αν αυτή είναι μια κίνηση στην οποία έχει προχωρήσει η Εφορία όπως και σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις οφειλετών, ο Νότης Σφακιανάκης είναι πεπεισμένος ότι τα κίνητρα είναι διαφορετικά.



Εξάλλου, όπως δηλώνουν οι λογιστές του, ο νόμος τούς καλύπτει με τη «δήλωση αντίθεσης» που καταθέτουν κάθε χρόνο όσο και αν η εγκυρότητά της και η ύπαρξή της αμφισβητούνται έντονα από άλλους συναδέλφους του. «Είμαι στο στόχαστρο του παρακράτους που κινεί το κράτος», δηλώνει ο ίδιος ο Σφακιανάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι λογιστές του. «Ως οικονομολόγοι γνωρίζουμε ότι η δέσμευση λογαριασμών συνήθως πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση πενταετίας από το οικονομικό έτος της οφειλής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σίγουρο ότι επισπεύστηκαν οι διαδικασίες λόγω των απόψεών του και του γεγονότος ότι τις εκφράζει χωρίς φόβο, όπως πρέπει να τις εκφράζει κάθε ελεύθερος και δημοκρατικός άνθρωπος», σχολιάζει το οικονομοτεχνικό γραφείο των λογιστών που εκπροσωπεί τον γνωστό καλλιτέχνη. Βέβαια οι νέοι νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια και ισχύουν για όλους τους Ελληνες προβλέπουν άλλα. Τις ημέρες του Πάσχα ο Νότης Σφακιανάκης τις περνάει στην Κω όπου μεγάλωσε. Φέτος, όμως, εκτός από το να περάσει μερικές ημέρες χαλάρωσης, θα εξετάσει με τους λογιστές του την αντεπίθεσή του, καθώς δηλώνει αποφασισμένος να παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν το παράνομο της δέσμευσης του λογαριασμού του από την Εφορία, αλλά και τον «φασισμό», όπως τον χαρακτηρίζει, του κράτους να ζητάει και να εισπράττει χρήματα από έκτακτες εισφορές, τις οποίες ο ίδιος δεν αποδέχεται και δεν αναγνωρίζει. Μήπως και οι υπόλοιποι Ελληνες φορολογούμενοι συμμορφώνονται με χαρά; Το άγιο κλίμα των ημερών δεν φαίνεται ικανό να τον ηρεμήσει.



Κατάσχεση του αυτοκινήτου


Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νότης Σφακιανάκης απασχολεί τους οικονομικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Στο παρελθόν είχε κατασχεθεί το πολυτελές αυτοκίνητό του καθώς έφερε ξένες πινακίδες. Το γεγονός ότι η σύζυγός του είναι Αγγλίδα δεν του έδινε κατά νόμον το δικαίωμα να κυκλοφορεί ο ίδιος με το όχημά της στους ελληνικούς δρόμους, κάτι που ο ίδιος δεν αποδεχόταν. Πριν από μερικούς μήνες το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε έλεγχο στο νυχτερινό κέντρο «Εναστρον» όπου τραγουδούσε, στόχος του οποίου ήταν το ίδιο το κέντρο και αν αυτό τηρούσε τη φορολογική και εργασιακή-ασφαλιστική νομοθεσία. Οπως έγινε γνωστό, δεν φαίνεται να προέκυψε κάποιο ζήτημα με το συμβόλαιο του καλλιτέχνη, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με συναδέλφους του σε άλλες νυχτερινές επιδρομές του ΣΔΟΕ.




Κνωσός

Οι επιρροές από την Κνωσό στη βίλα του τραγουδιστή είναι εμφανείς: τα ιερά κέρατα του ταύρου ήταν το σύμβολο στο παλάτι του Μίνωα με τους χαρακτηριστικούς κόκκινους κίονες, αντίγραφα των οποίων διακοσμούν την οικία της οικογένειας Σφακιανάκη

βίλα notis

Οι κόκκινοι κίονες, όπως εκείνοι που υπήρχαν στο παλάτι του Μίνωα, τραβούν το βλέμμα στη βίλα του Νότη Σφακιανάκη στη Βάρκιζα. Το σχέδιο στη μαύρη κεντρική πύλη παραπέμπει στα διπλά κέρατα του ταύρου, που επίσης διακοσμούσαν το παλάτι της Κνωσού. Το μοτίβο με τα έψιλον στον εξωτερικό τοίχο παραπέμπει στο δελφικό σύμβολο στην κορυφή του αετώματος του Ναού του Απόλλωνα, ενώ η ελληνική σημαία ανεμίζει συνεχώς στην είσοδο



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης