Τι έγινε τον Οκτώβριο του '43 στους Λιγκιάδες

Τι έγινε τον Οκτώβριο του '43 στους Λιγκιάδες

Αναζητώντας εκδίκηση για το φόνο αντισυνταγματάρχη του Χίτλερ οι Ναζί κατέκαψαν το χωριό σκοτώνοντας εν ψυχρώ 92 κατοίκους, κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους 

Τι έγινε τον Οκτώβριο του '43 στους Λιγκιάδες
Λίγο μετά το μεσημέρι της 3ης Οκτωβρίου του 1943 έφτασαν στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Ναζί, αναζητώντας τους ενόχους της δολοφονίας του αντισυνταγματάρχη της 1ης Ορεινής Μεραρχίας Γιόζεφ Ζάλμινγκερ, δύο ημέρες νωρίτερα από τους αντάρτες της περιοχής. 

Μπήκαν στα σπίτια του χωριού, μάζεψαν όσους κατοίκους βρήκαν με το πρόσχημα της μεταφοράς τους στα Γιάννενα, τους έβαλαν στα υπόγεια και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Από αυτούς που σώθηκαν ήταν ένα μωρό τεσσάρων μηνών και δύο νέοι που τραυματίστηκαν ελαφρότερα. 

Ανάμεσα στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας ήταν κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, καθώς οι άντρες του χωριού την ώρα εκείνη βρίσκονταν στην εξοχή, στα χωράφια και τα ζώα τους. 

Κλείσιμο
Αμέσως μετά τις εκτελέσεις, οι Γερμανοί Ναζί έβαλαν φωτιά στο χωριό και το κατέκαψαν. 

Στην περιγραφή της Μεραρχίας προς το Γενικό Επιτελείο της Βέρμαχτ αναφέρεται: «Από το χωριό Λιγκιάδες και τα υψόμετρα 1.015 και 1.277 ασθενής αντίσταση του εχθρού. Πενήντα πολίτες εξοντώθηκαν. Οι Λιγκιάδες αποτεφρώθηκαν. Λάφυρα, 20 μουλάρια».

Πουθενά δεν αναφέρονται οι 92 νεκροί, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 11 ετών, 37 γυναίκες, 30 έως 64 ετών, και 11 ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Πλήρως κατεστραμμένα από τις φωτιές 43 σπίτια και 57 υποστατικά, στάβλοι και καλύβες. 

Δύο μέρες μετά βρέθηκε στην αγκαλιά της νεκρής μητέρας του σε ένα υπόγειο το μωρό που σώθηκε, αν και η ξιφολόγχη των Γερμανών είχε φτάσει σχεδόν τη σπονδυλική του στήλη.

Οι Λιγκιάδες βρίσκονται στην δυτική πλαγιά του όρους Μιτσικέλι, σε υψόμετρο 940 μέτρων. Είναι το πιο κοντινό χωριό στην πόλη των Ιωαννίνων, από την οποία απέχουν 12 χλμ. 

Στα μεταπολεμικά χρόνια κανένας από τους υπαιτίους του εγκλήματος δεν παραπέμφθηκε σε δίκη και δεν τιμωρήθηκε. Οι Λιγκιάδες είναι χαρακτηρισμένο μαρτυρικό χωριό, όπως και πάρα πολλά άλλα χωριά της ελληνικής υπαίθρου.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης