Το νέο λεξικό του Γιώργου Μπαμπινιώτη

Το νέο λεξικό του Γιώργου Μπαμπινιώτη

«Αυτό το λεξικό δεν είναι για το ράφι αλλά για το τραπέζι και δίπλα από το κρεβάτι» τόνισε καθηγητή Γλωσσολογίας κατά την παρουσίασή του


Το νέο λεξικό του Γιώργου Μπαμπινιώτη
Το νέο λεξικό του το “Λεξικό των Δυσκολιών και των Λαθών στη Χρήση της Ελληνικής” παρουσίασε σήμερα ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Λέγοντας χαρακτηριστικά τη φράση “ότι αυτό το λεξικό δεν είναι για το ράφι αλλά για το τραπέζι και δίπλα από το κρεβάτι” ο καθηγητής εστίασε στην καθημερινή χρησιμότητά του ως “γλωσσικό σύμβουλο” παρέχοντας έγκυρες και κατανοητές συμβουλές.

Ο κ. Μπαμπινιώτης συνέστησε να κάνουν όλοι χρήση του λεξικού, καθώς συγκεντρώνει σε 5500 λήμματα-παρατηρήσεις τα πιο συχνά λάθη στη χρήση της γλώσσας και τις κυριότερες δυσκολίες στην επιλογή λέξης, γραμματικού τύπου ορθογραφίας ή σύνταξης και παρέχει συμβουλές για ορθότερες γλωσσικές επιλογές σε περιπτώσεις που εγείρουν αμφιβολίες και ερωτηματικά.
Τα λάθη και οι δυσκολίες δίδονται με τη μορφή λημμάτων , κάτι που διευκολύνει την ανεύρεση της πληροφορίας . Επίσης, εμπεριέχονται 180 εκτενή συνθετικά σχόλια που αναλύουν γλωσσικά φαινόμενα που προκαλούν δυσκολία στον ομιλητή . Στα σχόλια αυτά παραπέμπονται και όλες οι λέξεις ή παραδείγματα λέξεων που παρουσιάζουν ανάλογη δυσκολία .
Κλείσιμο

Με εύληπτο τρόπο αξιοποιούνται οι μέθοδοι και τα δεδομένα της γλωσσικής επιστήμης, ώστε να εξηγούνται απλά και να ερμηνεύονται έγκυρα οι γλωσσικές δυσκολίες και τα γραμματικά φαινόμενα.

Πλήθος παραδειγμάτων χρήσης, εποπτικών πινάκων ( με τους γραμματικούς τύπους που δυσκολεύουν τον ομιλητή ) και συστηματικών παραπομπών βοηθούν τον χρήστη στην ανεύρεση και κατανόηση της ζητούμενης πληροφορίας.

Όπως ειπώθηκε και στη συνέντευξη “είναι ένα λεξικό το οποίο όπου το ανοίξεις έχεις κάτι να μάθεις”, όπως “ποιο είναι το σωστό της τρόικας ή της τρόικα” , “γιατί Μετσόβιο με -ι- αλλά Αριστοτέλειο με -ει-” και άλλα πολλά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης