Ποιο ήταν τελικά το μέγεθος του σεισμού στην Κεφαλονιά;

Ποιο ήταν τελικά το μέγεθος του σεισμού στην Κεφαλονιά;

Ακόμη και αυτή την ώρα στην ιστοσελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εμφανίζονται δύο διαφορετικές εκδοχές για το μέγεθος του σεισμού με την μία να προσδιορίζει τη δόνηση στα 5,8 και την άλλη στα 5,9 Ρίχτερ

Ποιο ήταν τελικά το μέγεθος του σεισμού στην Κεφαλονιά;
Αναστάτωση προκάλεσε στους πολίτες το γεγονός ότι ενώ η αρχική ανακοίνωση του μεγέθους του σεισμού που χτύπησε το απόγευμα της Κυριακής την Κεφαλονιά έκανε λόγο για 5,8 Ρίχτερ, στη συνέχεια ακόμα και το ίδιο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο προχώρησε σε προς τα πάνω αναθεώρηση (5,9 Ρίχτερ) ενώ και τα διεθνή ινστιτούτα συνεχίζουν να αναφέρονται σε σεισμό 6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο και θυμίζουν τον σεισμό στη Σουμάτρα όπου η αρχική εκτίμηση με την τελική λύση είχε απόκλιση σχεδόν μια μονάδα. Όπως εξήγησε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος οι πιθανότητες να υπάρχει διαφορά μεταξύ της αρχικής εκτίμησης και του τελικού μεγέθους του σεισμού αυξάνονται όσο μεγαλύτερος σε μέγεθος είναι ένας σεισμός.

Η απόκλιση αυτή, συνέχισε ο κ. Παπαζάχος, οφείλεται στη διαφορά των δεδομένων που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες την ώρα του σεισμού και μετά από 1-2 ώρες. «Είναι σαν να προσπαθήσω να μετρήσω το ύψος ενός ανθρώπου με βάση το μήκος του χεριού του. Αν στη συνέχεια μετρήσω το ύψος του τότε σίγουρα θα υπάρχει απόκλιση» εξήγησε ο κ. Παπαζάχος αναφερόμενος στα διαφορετικά φάσματα βάσει των οποίων τα όργανα των σεισμολογικών ινστιτούτων βγάζουν τα αποτελέσματα τα πρώτα λεπτά και στη συνέχεια μετά από κάποιες ώρες από την αρχική σεισμική δόνηση.

Όσο για το αν υπάρχει διαφορά σε μια απόκλιση της τάξης των 0,2 ή 0,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι είναι σημαντική σε επιστημονικό επίπεδο αλλά μικρότερη όσον αφορά το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τη δόνηση.

Κλείσιμο




Καρύδης: Τα σπίτια στο Ληξούρι υπέφεραν πολύ από το σεισμό


Αν ο σεισμός είχε γίνει σε άλλη περιοχή που δεν διέθετε τόσες αντισεισμικές κατασκευές, τότε θα είχαμε σίγουρα πολλές περισσότερες ζημιές, δήλωσε στο protothema.gr ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ στο εργαστήριο αντισεισμικής τεχνολογίας, Παναγιώτης Καρύδης.

Όπως εξήγησε, από έναν τέτοιο σεισμό μπορεί να προκληθεί από σημαντικές ζημιές ακόμα και στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου έως και πλήρη κατάρρευση.

Ο κ. Καρύδης σημείωσε, επίσης, ότι οι επιβαρύνσεις που δέχθηκαν τα κτίρια ήταν πολύ μεγαλύτερες στο Ληξούρι, όπου και το επίκεντρο του σεισμού, καθώς εκεί η επιτάχυνση του εδάφους θα ήταν πολύ μεγαλύτερη του 0,4 που καταγράφηκε στο Αργοστόλι (σ.σ. πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια στο Αργοστόλι «σήκωσαν» επιπλέον 40% του βάρους τους). Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και γι’ αυτό οι επιταχύνσεις είναι πολύ μεγαλύτερες στο Ληξούρι και μάλιστα διαφορετικές ανά κτίριο, που σημαίνει -πρακτικά- ότι τα σπίτια έχουν υποφέρει πολύ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρύδης.

Ο κ. Καρύδης καλεί τους πολίτες να μην επιχειρήσουν να μπουν στα σπίτια τους αν πρώτα δεν γίνει έλεγχος από τις αρμόδιες επιτροπές που έχουν συσταθεί. «Δεν πρέπει να κοιτάει κανείς μόνος του αν έχει ή δεν έχει ζημιά το σπίτι του, γιατί δεν έχει την επιστημονική κατάρτιση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ζήτησε, τέλος, να υπάρξει σχεδιασμός και ετοιμότητα για την επικείμενη τουριστική περίοδο προκειμένου να περάσει η εικόνα προς τα έξω ότι ναι μεν σημειώθηκε ένας μεγάλος σεισμός, αλλά το νησί άντεξε.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης