Παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ για «άσεμνο» έργο τέχνης στη biennale της Θεσσαλονίκης

Παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ για «άσεμνο» έργο τέχνης στη biennale της Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για ένα βίντεο που απεικονίζει μια γυναίκα μέσα στο νερό και της οποίας το στήθος αποκαλύπτεται όταν το νερό υποχωρεί

Το Skoda Octavia με τα φωτοβολταϊκά!
Παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ για «άσεμνο» έργο τέχνης στη biennale της Θεσσαλονίκης
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στη μουσουλμανική κοινότητα της Θεσσαλονίκης ένα βίντεο που προβαλλόταν στον μουσειακό χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ στο πλαίσιο της Bienalle Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για ένα βίντεο που απεικονίζει μια γυναίκα μέσα στο νερό και της οποίας το στήθος αποκαλύπτεται όταν το νερό υποχωρεί.

Ο εκπρόσωπος της μουσουλμανικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη επικοινώνησε με τον Γιάννη Μπουτάρη καθώς και με τους υπευθύνους της έκθεσης και εξέφρασε την διαμαρτυρία του για την προβολή του βίντεο. Υποστήριξε ότι το Αλατζά Ιμαρέτ είναι χώρος λατρείας και ότι το σημείο προβολής του βίντεο συμπίπτει με το σημείο στο οποίο στρέφονται οι μουσουλμάνοι όταν προσεύχονται.

Για το θέμα ενημερώθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο επικοινώνησε με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας τη διακοπή της συγκεκριμένης προβολής στο Αλατζά Ιμαρέτ. Το ελληνικό Υπουργείο έδωσε σαφείς οδηγίες προς τη διεύθυνση της έκθεσης προκειμένου να υλοποιηθεί το αίτημα του τουρκικού ΥΠΕΞ. Σχετική υπόδειξη έγινε και από το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης.

Κλείσιμο
Το αίτημα για διακοπή της προβολής βρήκε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τη διοίκηση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κάθετα αντίθετους.

«Πήρα την κ. Κοσκινά και συμφωνήσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να κατεβεί το βίντεο γιατί δεν υπακούμε σε κάθε είδους εντολές και γιατί η τέχνη απολαμβάνει μια ασυλία» δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Τελικά οι πιέσεις της τουρκικής πλευράς οδήγησαν στην απόσυρση του βίντεο από τον χώρο του Αλατζά Ιμαρέτ και στην μετακίνησή του στη Μονή Λαζαριστών.

Πηγή thestival.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης