«Ανένδοτος» των γιατρών για τη δραστική ουσία

«Ανένδοτος» των γιατρών για τη δραστική ουσία

Αντιδρούν στην υποχρεωτική συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας - Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους γιατρούς να συνεχίσουν να αναγράφουν την εμπορική ονομασία φαρμάκων

Διπλή ληστεία σε καταστήματα της Θήβας
«Ανένδοτος» των γιατρών για τη δραστική ουσία
Μέτωπο κατά του υπουργείου Υγείας συγκρότησαν οι εκπρόσωποι των ιατρών με αφορμή εγκύκλιο η οποία καθιστά υποχρεωτική την καθολική συνταγογράφηση φαρμάκων βάσει της δραστικής ουσίας (και όχι της εμπορικής ονομασίας) επί ποινή οριστικής αφαίρεσης του δικαιώματος συνταγογράφησης για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
 
Η συνταγογράφηση με τη δραστική ονομασία προβλέπεται στις διατάξεις των νόμων 4052/2012 και 4093/2012 και προϋποθέτει εκτός από τη συμμόρφωση των ιατρών  και τη συνεργασία των φαρμακοποιών που εκτελούν τη συνταγή. Οι τελευταίοι υποχρεούνται να χορηγούν στον ασφαλισμένο το φθηνότερο φάρμακο από όσα κυκλοφορούν με τη συγκεκριμένη κάθε φορά δραστική ουσία, χωρίς να επηρεάζονται από τυχόν προσθήκες ή σχόλια του ιατρού στη συνταγή.
 
Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα στείλει εγκύκλιο στους Ιατρικούς Συλλόγους η οποία θα αναφέρει ότι όποιος γιατρός δεν συμμορφώνεται εφεξής στις διατάξεις για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία θα χάνει τον κωδικό του στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και συνεπώς δεν θα μπορεί να γράφει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αποτέλεσε «κόκκινο» πανί για το ιατρικό σώμα, με τους εκπροσώπους του να ζητούν την άμεση ανάκληση της «επαίσχυντης», όπως την χαρακτηρίζουν, εγκυκλίου.

«Η εγκύκλιος αυτή, με την οποία μετατίθεται η ιατρική ευθύνη στα χέρια άλλων προσώπων, αναρμόδιων να λαμβάνουν αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από τον ιατρικό κόσμο» αναφέρει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλης Βλασταράκος, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τους κύκλους του υπουργού Υγείας εκτιμώντας ότι «η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε κατόπιν υποδείξεων προσώπων που σχετίζονται με τους νόμους της αγοράς». 

«Σε καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εφαρμοσθεί παρόμοιος νόμος για τους εύλογους λόγους της διαφύλαξης του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του πολίτη στην υγεία. Κατάπληξη λοιπόν κάνει στην Ιατρική Κοινότητα η βιασύνη και η εμμονή του κου Μπραβάκου (σσ πρόκειται για τον αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ που υπογράφει την εγκύκλιο) για τον συγκεκριμένο Νόμο, όταν δεν έχει κάνει τίποτε για αυτό που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι δηλαδή «Κανένα Φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς Ιατρική Συνταγή», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γιώργος Πατούλης, υπενθυμίζοντας ότι ο ΙΣΑ έχει προσφύγει  ενώπιον του ΣτΕ και αναμένει την απόφαση της Ολομέλειας για την νομιμότητα της υποχρέωσης των ιατρών να συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία.
Κλείσιμο
 
Μάλιστα, προχωρώντας πέρα από τη λεκτική αντιπαράθεση ο κ. Πατούλης καλεί τους γιατρούς του ΙΣΑ να συνεχίσουν να αναγράφουν την εμπορική ονομασία φαρμάκων στο σύστημα της e- syntagografisi, «πράττοντας κατά συνείδηση το σωστό για την διαφύλαξη της υγείας των ασθενών τους».

Kαλούν τους γιατρούς να αναγράφουν την εμπορική ονομασία

Οξύτατη ήταν και η αντίδραση της προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ) κυρίας Βαρβάρας Ανεμοδουράς για την επίμαχη εγκύκλιο. «Περιμέναμε ότι κάποια καινούργια εγκύκλιος θα εκδοθεί, όταν ακούγαμε τις τελευταίες ημέρες για αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης,  για υπερσυνταγογράφηση από ιατρούς,  όταν  -κατά την προσφιλή διαχρονικά τακτική της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και των Διοικήσεων των Οργανισμών-  πρώτα κατηγορούν συλλήβδην το Ιατρικό Σώμα,  ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις και να υποβιβαστεί και ταπεινωθεί στη συνείδηση του κόσμου ο ιατρός και ακολουθούν τέτοιου περιεχομένου εγκύκλιοι,  που θέτουν σε επισφαλή θέση την Υγεία και την ποιότητα της Υγείας των Πολιτών» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η κυρία Ανεμοδουρά. Παράλληλα, καλεί τους ιατρούς μέλη του Συλλόγου «να ασκούν το έργο τους όπως μέχρι σήμερα και τους καλύπτει κατά νόμο».
 
«Κανείς γιατρός δεν μπορεί να συνταγογραφεί χωρίς να ξέρει ποιο είναι το φαρμακευτικό σκεύασμα που θα δοθεί στον ασθενή, ώστε να φέρει και την ευθύνη της θεραπείας του. Οι γιατροί οφείλουν να προστατεύσουν με κάθε τρόπο την υγεία των πολιτών και την επιστημονική τους αξιοπρέπεια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), κυρία Ματίνα Παγώνη, προσθέτοντας ότι η υποχρεωτική αναγραφή της δραστικής ουσίας από τους γιατρούς, χωρίς εμπορική ονομασία καθώς και η εκτέλεση ιατρικών πράξεων από τους φαρμακοποιούς «αποτελεί ποινικό αδίκημα και ανατρέπει όλους τους κανόνες ασφάλειας στην παροχή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης