Καταθέτουν vομοσχέδιο για αξιοποίηση εθνικών κληροδοτημάτων

Καταθέτουν vομοσχέδιο για αξιοποίηση εθνικών κληροδοτημάτων

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας Γεώργιο Σούρλα που συναντήθηκε σήμερα για το θέμα αυτό με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα

Καταθέτουν vομοσχέδιο για αξιοποίηση εθνικών κληροδοτημάτων
Στην κατάθεση νομοσχεδίου που θα κατοχυρώνει την αξιοποίηση των κοινωφελών κληροδοτημάτων, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας Γεώργιο Σούρλα που συναντήθηκε σήμερα για το θέμα αυτό με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας  Αβραάμ Γούναρη.
 
Πρόκειται, σύμφωνα με τον κ. Σούρλα για περίπου 15.000 κοινωφελείς περιουσίες (κληροδοτήματα και ιδρύματα), η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ., αλλά το σημερινό καθεστώς αξιοποίησης τους διέπεται από κακοδιαχείριση και παρανομία.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι για σχολάζουσες κληρονομιές, που ανέρχονται περί τις 3.000 -η αξία τους στα 4 δισ. ευρώ - η εκκαθάριση διαρκεί από 10 έως 30 χρόνια και με τους σημερινούς ρυθμούς απαιτούνται δεκαετίες για να εκκαθαριστούν όλες οι κοινωφελείς περιουσίες.
 
Η κατάσταση αυτή, έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων αυτών και το ελληνικό δημόσιο χάνει εκατομμυρίων ευρώ.
 
Προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των εθνικών κληροδοτημάτων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει καταρτιστεί νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή,  που αντιμετωπίζει όλες αυτές τις δυσλειτουργίες και εξασφαλίζει την αξιοποίηση των κοινωφελών περιουσιών.
Κλείσιμο
 
Από την πλευρά του ο κ. Σούρλας  ανέφερε πως με το νέο νομοθέτημα μπαίνει τέλος στο υφιστάμενο καθεστώς των εθνικών κληροδοτημάτων. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που πρέπει να καθορίζουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου σε θέματα διαφάνειας ως προς τη οργάνωση και τη λειτουργία τους.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, κατά τον γενικό γραμματέα Διαφάνειας του υπ. Δικαιοσύνης, με την ανάρτηση στο Διαδίκτυο:
•             Των περιουσιακών στοιχείων και της πραγματικής βούλησης του διαθέτη
•             Των ετήσιων προϋπολογισμών και απολογισμών
•             Των αποφάσεων που λαμβάνονται στα όργανα διοίκησης
•             Των προκηρύξεων των υποτροφιών και όλων των διαδικασιών αξιολόγησης υποψηφίων και επιλογής των υποτρόφων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης