Η επιστροφή του βασανιστή Θεοφιλογιαννάκου στην κηδεία Ντερτιλή

Η επιστροφή του βασανιστή Θεοφιλογιαννάκου στην κηδεία Ντερτιλή

Σε μία σύλληψη προέβη η ΕΛ.ΑΣ για τους πυροβολισμούς - Τι είπε στον επικήδειο ο Θεοφιλογιαννάκος - Αμβρόσιος Καλαβρύτων: Ήταν ήρωας σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη

Η επιστροφή του βασανιστή Θεοφιλογιαννάκου στην κηδεία Ντερτιλή
Με πυροβολισμούς αποχαιρέτησαν νοσταλγοί της χούντας τον Νικόλαο Ντερτιλή, ο οποίος οδηγήθηκε σήμερα στην τελευταία του κατοικία από το Α’ Νεκροταφείο.

Έπειτα από έρευνα, η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε μια σύλληψη για τους πυροβολισμούς που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της κηδείας του τελευταίου κρατούμενου πραξικοπηματία της χούντας. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για νεαρό στις τσέπες του οποίου βρέθηκαν κάλυκες.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία χοροστάτησε  ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, που χαρακτήρισε τον «σκληρό» της Χούντας «Ήρωα της Ελλάδας», ενώ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε μαζί του πριν δύο χρόνια στον Κορυδαλλό.  «Ξέρω ότι τα ΜΜΕ θα με κατασπαράξουν και θα πουν ότι δεν επιτρέπεται να μιλάω. Αφού είχαν αποφασίσει τα ΜΜΕ πριν το αποφασίσω εγώ ότι θα τελέσω τη νεκρώσιμο ακολουθία, αποφάσισα να το κάνω», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Μεταξύ αυτών που εκφώνησαν επικήδειους λόγους, ήταν ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, αρχιβασανιστής και 
διοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ επί επταετίας, που χαρακτήρισε «ήρωα» τον Ντερτιλή. 
Ο Θεοφιλογιαννάκος εθεωρείτο
 ως ο πλέον σκληρός βασανιστής της χούντας, όταν ακόμα ήταν ταγματάρχης στο στρατόπεδο Μπογιατίου. Από το στρατόπεδο αυτό είχαν περάσει και βασανιστεί προσωπικά από τον Θεοφιλογιαννάκο, ο οποίος ήταν επικεφαλής εννέα τετραμελών συνεργείων βασανισμού, όλοι οι μεγάλοι αντιστασιακοί της εποχής, με πρώτο και καλύτερο τον Παναγούλη. Ο Θεοφιλογιαννάκος μαζί με τους Μάλλιο, Μπάμπαλη, Πέτρου και Χατζηζήση αποτελούσαν την "σιδηρά" πεντάδα των αρχιβασανιστών της χούντας.

Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος κ.α., ο  αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Γεωργίου, και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης .

Ανάμεσα στα στεφάνια ήταν και αυτά του Στυλιανού Παττακού, της Δέσποινας Παπαδοπούλου, της Χαρίκλεια Μακαρέζου κ.α

Από νωρίς το πρωί, πλήθος νοσταλγών της Επταετίας συγκεντρώθηκαν στο Α΄ Νεκροταφείο, για το ύστατο χαίρε στον έως πρότινος τελευταίο έγκλειστο των Απριλιανών στον Κορυδαλλό, που έως την τελευταία στιγμή αρνιόταν πεισματικά να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και μετά από αίτημα της οικογένειας δεν υπήρξε μαζική κινητοποίηση μελών και οπαδών της Χρυσής Αυγής, ωστόσο σχολιάστηκε η απουσία του Γ.Γ του κόμματος κ.Νίκου Μιχαλολιάκου,  ενώ από το πλήθος που άγγιξε τα 1000 άτομα, ακούστηκαν συνθήματα υπέρ της δικτατορίας και κατά των πολιτικών.

Τον εκλιπόντα συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, η σύζυγος του Μαίρη, η νύφη του και τα τέσσερα εγγόνια του.
Την ώρα της ταφής  οπαδοί της χούντας, επιχειρώντας προφανώς να υποκαταστήσουν τα συνήθη τιμητικά αγήματα, πυροβόλησαν προκλητικά  στον αέρα,  ξαφνιάζοντας τους παρευρισκόμενους, που έψαχναν να δουν από πού προέρχονται οι πυροβολισμοί, που ξεπέρασαν τους 30.

Ο Ντερτιλής παρέμεινε αμετανόητος και σκληρός και πιστός έως το τέλος στο καθεστώτος της 21ης Απριλίου και δεν υπέβαλλε ποτέ αίτηση αποφυλάκισης, ζητώντας από  «την ελληνική πολιτεία να του ζητήσει συγγνώμη» δηλώνοντας ότι θα πεθάνει στη φυλακή «ως γνήσιος στρατιώτης και επαναστάτης».

Ο Ντερτιλής, που διακρίθηκε στο πεδίο της μάχης στα γεγονότα της Τηλλυρίας στην Κύπρο το 1964, καταδικάστηκε το 1975 σε ισόβια κάθειρξη, για τη δολοφονία του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη, την επομένη της εισβολής στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973.

ΔΗΜΑΡ: Μετέτρεψαν την κηδεία Ντερτιλή σε εκδήλωση κατά της δημοκρατίας
Οργισμένη ήταν πάντως η αντίδραση της Δημοκρατικής Αριστεράς σχετικά με τα όσα συνέβησαν το πρωί της Πέμπτης στην κηδεία.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για χουντικά κατάλοιπα και κήρυκα του μίσους, αναφερόμενη στα μέλη της Χρυσής Αυγής που παραβρεθήκαν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, αλλά και στον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, ο οποίος τέλεσε τη νεκρώσιμη ακολουθία.

«Η Χρυσή Αυγή συνεπικουρούμενη από ένα Μητροπολίτη, μετέτρεψαν την κηδεία Ντερτιλή σε εκδήλωση κατά της δημοκρατίας και σε σύναξη από χουντικά κατάλοιπα» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης