PROTOTHEMA

Ελλάδα

Με ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης

Το Δημόσιο θα «απαλλοτριώνει» τις καταθέσεις κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα

Το Δημόσιο θα «απαλλοτριώνει» τις καταθέσεις κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα

Προβληματισμός σε νομικούς κύκλους για την αυθαίρετη ερμηνεία και κατάχρηση του μέτρου σε μικροοφειλέτες

Ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για σοβαρά αδικήματα -όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπόριο- θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη οι οποίες δεν έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στον πρώτο βάθμο δικαστικής εκκαθάρισης, δηλαδή σε ακροατήριο. Μεταξύ άλλων, η πρόβλεψη για «ξεπάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών και ρευστοποίηση των καταθέσεων κατηγορουμένων για σημαντικά αδικήματα υπέρ του δημοσίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις υποθέσεις της Energa, Hellas Power και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να έχει δηλαδή αναδρομική ισχύ, καθώς πρόκειται για διάταξη δικονομικής φύσεως και όχι ουιαστικού ποινικού δικαίου.

Η ρύθμιση, που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αξιοποιήσουν «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων.

Συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση θα προβλέπεται η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του ν. περί «πόθεν έσχες», ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο.

Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του Ελληνικού Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης φιλοδοξεί με την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης να επιτευχθεί η εισροή στα κρατικά ταμεία πολλών εκατ. ευρώ, τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων. Τέλος, με τη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους, σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου, να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΜΑΧΑΩΝ31/01/201313:11

Ό Τίτλος ,τά λέει ΟΛΑ. Έπειδή "ομως σέμάς ,άρέσουν τά εύκολα,ΑΣ άρχίσουμε,άπό τά....10.000.000 ,"Ελληνες. ΤΑααααά δύσκολα;; ΑΣΕ ,άς άσχοληθούν "αλλοι.Τί είναι μωρέ τώρα,οί...5000 (στό περίπου) φορολογικές ...δηλώσεις;;; "Ε;;; τί είναι;;;..."Ασε,"ασε πού μετά θά λένε( οί ..."αλλοι) ,πώς δέν "εχουμε δουλειά νά κάνουμε καί θά φοβόμαστε ,μπάς καί μάς άπολύσουν...ΑΣΕ καλύτερα πού σού λέω.Άπό τίς καί τούς πολλούς;;;"Ολο καί κάτι,θά άφήνουμε νά "ερχεται στήν έπιφάνεια καί ΟΛΟ μέ κάτι,θάσχολούνται οί χαχόλοι.....καί έμείς;;; ΠΩ πώωω δουλειααααά...κόπος...κόπος κάματος πολύς, βρέ παιδί μου...ΝΑ, μέχρι καί ύπερωρίες...κάνουμε,γιά νά τελειώσουμε ,μιά "ωρα άρχήτερα...τς,τς,τς,τς....

Απάντηση
FREEMAN30/01/201322:25

" Τέλος, με τη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους, σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου, να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος" . ΜΗΠΩΣ Ενώ μέχρι τώρα αν το κράτος διεκδικούσε 100.000 (πχ από φοροδιαφυγή) "πάγωνε" λογαριασμούς του λαμόγιου που μπορεί να ειχαν πχ 1.000.000 , μέχρι να δικαστεί η υπόθεση (νόμος του 2011) , ΕΝΩ Τώρα θα κάνει ενέχυρο τα 100.000 της απαίτησης αλλά θα μπορεί το λαμόγιο να τραβήξει τα 900.000 ? Χοντρό γραμμάτιο πρωθυπουργοποίησης ξεπληρώνει .

Απάντηση
chris30/01/201321:03

Τους άνοιξε η όρεξη! Μετά τα περί κατασχέσεων ανενεργών καταθετικών λογαριασμών, έχουν βλέψεις και στις υπόλοπιες καταθέσεις. Η Νταβέλης Κ σια ΟΕ ξανακτυπά. Χέρι σε οποια τσέπη βρούν αρκει να μην ελιανι η δική τους!

Απάντηση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ30/01/201320:42

ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ Α.Ε. ΚΛΠ ΚΛΠ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΦΥΛΑΚΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΙΑ ΤΑ ΣΟΒΡΑΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία