Το «πραξικόπημα» έγινε από τους εργαζόμενους στον Σκαραμαγκά

Το «πραξικόπημα» έγινε από τους εργαζόμενους στον Σκαραμαγκά

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος ήταν με τον Κάρολο Παπούλια στο Φάληρο, οι δύο υφυπουργοί ήταν περίπου... εξαφανισμένοι και την οργή των απλήρωτων ναυτεργατών εισέπραξε ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος που έκανε το λάθος να κατέβει στο προαύλιο του Πενταγώνου

Το «πραξικόπημα» έγινε από τους εργαζόμενους στον Σκαραμαγκά
Αλαλούμ μεταξύ του στρατού και της αστυνομίας προκάλεσε η «έφοδος» εκατοντάδων διαδηλωτών - εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Ποιος φταίει για το γεγονός ότι οι εξαγριωμένοι ναυτεργάτες έκαναν «ντου» στο Πεντάγωνο εξευτελίζοντας την έννοια της ασφάλειας που θα έπρεπε να υπάρχει σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα κτίρια της Αθήνας;
 
Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας λένε ότι είχαν ενημερώσει την Ελληνική Αστυνομία ότι οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις 10 το πρωί της Πέμπτης. Στην ερώτησή μας για ποιο λόγο τότε δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις έξω από την κεντρική πύλη του πενταγώνου η απάντηση είναι ρωτήστε την Αστυνομία...
 
«Αυτά που έπρεπε να γίνουν από μας είχαν γίνει», μας λέει αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ και προσθέτει: «Ο στρατός δεν μπορεί να αντιδράσει εναντίον των πολιτών γιατί δεν έχει ούτε τα μέσα, ούτε και είναι δική του δουλειά». Κατά τον ίδιο στρατιωτικό οι εργαζόμενοι στον Σκαραμαγκά ήταν εκτός ελέγχου. «Αφού δεν υπήρχαν αστυνομικοί να τους σταματήσουν, εμείς δεν μπορούσαμε να αποτρέψουμε την είσοδό τους στο Πεντάγωνο», υποστηρίζει.
 
Μέσα σε ένα χρόνο, είναι η δεύτερη φορά που εξαγριωμένοι διαδηλωτές «αλώνουν» το στρατόπεδο Παπάγου και εισβάλουν στο Πεντάγωνο. Τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν μερικές εκατοντάδες εξοργισμένοι απόστρατοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί. Σήμερα ήταν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το σωματείο των οποίων είχε προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πεντάγωνο και είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον υφυπουργό Άμυνας Δημήτρη Ελευσινιώτη.
Τι έγινε τότε και τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου; Φταίνε οι συνδικαλιστές -που ειρήσθω εν παρόδω πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ- επειδή δεν απέτρεψαν τους εργαζόμενους από το να εκφράσουν την οργή τους ή μήπως οι ναυτεργάτες είναι εξαθλιωμένοι από την μη καταβολή μισθού επί μήνες αλλά και διότι θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας;
Κλείσιμο
 
Τι άλλαξε στη φύλαξη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τους τελευταίους 12 μήνες - μετά δηλαδή την εισβολή των αποστράτων στις 30 Νοεμβρίου του 2011- και αν η φύλαξη βελτιώθηκε πώς κατάφεραν οι ναυτεργάτες του Σκαραμαγκά να «μπουκάρουν» στο Πεντάγωνο; Τι ευθύνη έχει ο διοικητής του στρατοπέδου Παπάγου; Πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι στρατιωτικοί; Είχαν τρόπο οι υπεύθυνοι για την φύλαξη και την ασφάλεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να σταματήσουν την «έφοδο» των διαδηλωτών; «Τι να κάνουμε; Να πυροβολούμε εναντίον τους;», διερωτάται αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ και εμμέσως αποδίδει ευθύνες για το φιάσκο στην Αστυνομία που δεν είχε φροντίσει να περιφρουρήσει το υπουργείο Άμυνας.
 
Τυπικώς, το στρατόπεδο Παπάγου, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δηλαδή, ανήκει στην ευθύνη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου. Ισως αυτός είναι ο λόγος που ο στρατηγός Κωσταράκος κατέβηκε στο προαύλιο του Πενταγώνου, πήρε μια ντουντούκα από τους διαδηλωτές και προσπάθησε να πείσει το πλήθος να αποχωρήσει από το υπουργείο Άμυνας.
 
Λάθος η κίνηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ να κατέβει στο προαύλιο του Πενταγώνου;

Η στοιχειώδης λογική αλλά και η προηγούμενη εμπειρία δείχνουν ότι ήταν μάλλον λαθεμένη η κίνηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου να κατέβει στο προαύλιο του στρατοπέδου Παπάγου για να καθησυχάσει τους διαδηλωτές.
 
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει υπουργό, δύο υφυπουργούς, γενικό γραμματέα και στρατοπεδάρχη. Δεν είχε καμία δουλειά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να μεταβεί στο προαύλιο για να πείσει τους εργαζομένους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά να αποχωρήσουν, θεωρούν κάποιοι στρατιωτικοί. Πολύ περισσότερο όταν οι ναυτεργάτες είχαν προαναγγείλει από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου την συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Λόγω των εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 100 ετών από τον απόπλου του Ελληνικού στόλου για τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν προγραμματισμένο να βρίσκεται στο θωρηκτό Αβέρωφ στο Φάληρο. Ομως ένας από τους δύο υφυπουργούς Άμυνας θα μπορούσε να βρίσκεται στο Πεντάγωνο.
 
Όπως έγινε γνωστό, ο υφυπουργός Δημήτρης Ελευσινιώτης είχε συνεννοηθεί με το σωματείο των εργαζομένων να συναντηθούν. Γιατί τότε δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να κατέβει από το γραφείο του για να συνομιλήσει με τους εργαζομένους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και να τους πείσει να αποχωρήσουν από το Πεντάγωνο; Ο κ. Ελευσινιώτης ήξερε ότι από την 1η Οκτωβρίου οι ναυτεργάτες του Σκαραμαγκά είχαν πει με ανακοίνωσή τους ότι θεωρούν εμπαιγμό το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν λάβει το βοήθημα που τους υποσχέθηκε πριν λίγο καιρό η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
 
Δεν είχε κανένα ρόλο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να κάνει διαπραγματεύσεις για το πως θα βγουν οι διαδηλωτές από το στρατόπεδο Παπάγου και να επιτρέψει στον εαυτό του να αποδοκιμαστεί με τόσο έντονο τρόπο από τους ναυτεργάτες, επισημαίνουν στρατιωτικοί.
Τι άλλαξε στους 12 μήνες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη «εισβολή» εξαγριωμένων αποστράτων στο Πεντάγωνο; Γιατί η φύλαξη του στρατοπέδου δεν βελτιώθηκε στο παραμικρό και πάλι μια ομάδα μερικών εκατοντάδων διαδηλωτών μπήκαν ανενόχλητοι μέσα στο Πεντάγωνο;
 
Πού ήταν ο στρατοπεδάρχης; Γιατί ο κ. Ελευσινιώτης που είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές δεν ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ να περιφρουρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Γιατί ουδείς από τους αρμοδίους δεν αντιλαμβάνεται σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία που έχουν υποχρεωθεί σε εργασία μιας μέρας την εβδομάδα και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται επί μήνες; Γιατί το υπουργείο Άμυνας δεν έχει λύσει ακόμη το θέμα που προέκυψε με το βοήθημα που περιμένουν να λάβουν οι εργαζόμενοι, βοήθημα που υποσχέθηκε η σημερινή ηγεσία του Πενταγώνου;
 
Η ακολουθία αυτών των γεγονότων οδήγησε (ανεξαρτήτως αν έλαβε οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας) τον στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο να κατέβει στο προαύλιο για να συνομιλήσει με τους διαδηλωτές. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αποδοκιμάστηκε έντονα από τους εργαζόμενους που τον στόλισαν με σκαιούς χαρακτηρισμούς. Ο στρατηγός Κωσταράκος θα έπρεπε να έχει προστατεύσει τον εαυτό του και τον θεσμό που εκπροσωπεί. Ιδίως όταν είναι πολύ πρόσφατες οι αποδοκιμασίες που δέχθηκε ακριβώς πριν από ένα χρόνο ο τέως αρχηγός ΓΕΣ στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης όταν έκανε την ίδια κίνηση προσπαθώντας να εξευμενίσει τους αποστράτους που είχαν κάνει έφοδο στο Πεντάγωνο στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011. Και τότε ο κ. Φραγκούλης είχε αποδοκιμαστεί και γελοιοποιηθεί από τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν, κάτι που επαναλήφθηκε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο και σήμερα, αυτή τη φορά σε βάρος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωσταράκου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης