Έντονες αντιδράσεις για τη σύλληψη του "Γέροντα Παστίτσιου"

Έντονες αντιδράσεις για τη σύλληψη του "Γέροντα Παστίτσιου"

H Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε τον διαχειριστή της σελίδας στο Facebook «ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ / ELDER PASTITSIOS» με την κατηγορία της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων

Αθήνα, το γκέτο της  Ευρώπης…
Έντονες αντιδράσεις για τη σύλληψη του "Γέροντα Παστίτσιου"
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τη σύλληψη του δημιουργού της σελίδας στο Facebook με την ονομασία «ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ/ELDER PASTITSIOS».

Ο 27χρονος  από τα Ψαχνά Ευβοίας συνελήφθη την Παρασκευή από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω του Facebook.

Πώς όμως η δημιουργία μιας «χιουμοριστικής», οπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, σελίδας στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης οδήγησε στη σύλληψη του 27χρονου άντρα;
Κλείσιμο

Όπως έγινε γνωστό, την περασμένη Τρίτη, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για τη σατιρική σελίδα «ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟΣ», υποστηρίζοντας ότι «ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο. Ενδεικτικά αναφέρονται αναρτήσεις όπως «Γέρων Παστίτσιος ο Πατσαφαρίτης», «το νέο θαύμα-τρολιά του Γέροντα στις Σέρρες», καθώς και πολλές προκλητικές και ανάρμοστες φωτογραφίες».

«Θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες μέσω της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου προφίλ από το διαδίκτυο; Ή μήπως θα συνεχίσουν να κωφεύουν και να ανέχονται τον επονείδιστο αυτό εμπαιγμό του Γέροντα Παΐσιου», έκλεινε την ερώτησή του προς τους υπουργούς Παιδείας και Δημόσιας Τάξης ο Χ.Παππάς.

Πολλές όμως ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντιδράσεις δεκάδων κληρικών και απλών θρησκευόμενων πολιτών που οδήγησαν την ομάδα αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ερευνήσει το σπίτι του άντρα και τελικά να προχωρήσει στη σύλληψή του.

Από την αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκαν τα αρχεία καταγραφής και τα ηλεκτρονικά ίχνη του διαχειριστή της σελίδας, ενώ το πρωί της Παρασκευής, κατά την έρευνα στο σπίτι του, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα laptop και συνέλαβαν το νεαρό. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται να οδηγηθεί για απολογία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Πάντως, η σύλληψη του 27χρονου θεωρήθηκε από πολλούς πολίτες  ως κρούσμα λογοκρισίας και εκατοντάδες είναι τα σχόλια  τόσο στο Facebook, όσο και στο Twitter που ασκούν σκληρή κριτική για την κίνηση των αρχών.

Μάλιστα, στο twitter δημιουργήθηκε και hashtag #FreeGeronPastitsios το οποίο σύντομα έγινε παγκόσμιο trend.
 
Την αντίθεσή της για τη σύλληψη του 27χρονου που διατηρούσε στο Facebook τη σελίδα «Γέροντας Παστίτσιος» εξέφρασε μέσω ανακοίνωσής του και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ τονίζεται μεταξύ άλλων, ότι η σύλληψη του 27χρονου φανερώνει σε συμβολικό επίπεδο, «ένα κράτος πρόθυμο να ανταποκριθεί τάχιστα στις επιταγές της Χρυσής Αυγής», ενώ συνιστά προσβολή «όχι μόνο της ελευθερίας του λόγου», αλλά και για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, καθώς, όπως σημειώνεται «πρόκειται για μισαλλόδοξες, μεσαιωνικές πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται επ' ονόματί τους. Αμαυρώνουν δε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα σκοταδισμού, θρησκευτικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας, που πληθαίνουν στις μέρες μας, και υπενθυμίζει πως «η σάτιρα γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης