Μόνο με εργόσημο οι πληρωμές οικιακού προσωπικού

Μόνο με εργόσημο οι πληρωμές οικιακού προσωπικού

Αρχίζει η διάθεση από τράπεζες και ΕΛΤΑ στις 20 Σεπτεμβρίου

Μόνο με εργόσημο οι πληρωμές οικιακού προσωπικού
Το εργόσημο που έκανε σήμερα πρεμιέρα από τα ΕΛΤΑ ενώ από τις 20 του μηνός θα διατίθεται και από τις τράπεζες θα είναι πλέον ο μοναδικός τρόπος πληρωμής για δουλειά στο σπίτι .Θα έχει τη μορφή επιταγής η κουπονιού και θα εκδίδεται από τον εργοδότη στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ για την ασφάλιση των οικιακών βοηθών , baby sitters , κηπουρών, εργατών γης και καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα , με στόχο να περιοριστεί η ανασφάλιστη εργασία σε κλάδους της οικονομίας που βασιλεύει η μαύρη εργασία.

Ενδεικτικά , τα αδήλωτα εισοδήματα από τα ιδιαίτερα μαθήματα φτάνουν κατ’ εκτίμηση τα 400 εκ ετησίως . Το «εργόσημο» θα διατίθεται σε 600 σημεία στη χώρα, στα οποία θα μπορεί ο εργοδότης να προσέρχεται να πληρώνει το κουπόνι καταβάλλοντας το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια να το εξαργυρώνει ο εργαζόμενος.

Για την εξαργύρωση του εργόσημου σε κατάστημα ΕΛΤΑ, απαιτείται το απόκομμα για τον εργαζόμενο και ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του εργαζόμενου. Κατά την εξαργύρωση του εργόσημου, ο εργαζόμενος εισπράττει το αναγραφόμενο πληρωτέο ποσό.

Κλείσιμο
Οι ασφαλιστικές εισφορές αποδίδονται από τα ΕΛΤΑ στον κατά περίπτωση ασφαλιστικό φορέα, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΟΓΑ.
 
Μέσα από την εξαργύρωση του εργόσημου, θα παρακρατούνται εισφορές , μειωμένες σε σχέση με αυτές που ισχύουν που θα είναι 20% για το ΙΚΑ και 10% για τον ΟΓΑ.. Το υπουργείο εργασίας υπολογίζει ότι έως το τέλος του χρόνου με το εργόσημο να ασφαλιστούν περίπου 50.000 εργαζόμενοι και στα ταμεία θα εισέλθουν 60 εκ ευρώ ενώ του χρόνου φιλοδοξούν οι ασφαλισμένοι και τά έσοδα να τριπλασιαστούν . Για την έκδοση του εργόσημου από τα καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, απαιτείται μόνο ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) του εργοδότη. Με εργόσημο θα πληρώνονται και όσοι εργάζονται περιστασιακά, π.χ. στο θέαμα, στο ακρόαμα και στο χώρο των τουριστικών επαγγελμάτων που κατακλύζεται από τη μαύρη εργασία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης