Εθνικό πένθος από την τραγωδία στην Κύπρο

Εθνικό πένθος από την τραγωδία στην Κύπρο

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 62 τραυματίστηκαν από τις φονικές εκρήξεις σε ναυτική βάση στο Ζύγι Λεμεσού

Ανεργος ο ένας στους δύο που βγαίνει στην αγορά!
Εθνικό πένθος από την τραγωδία στην Κύπρο
Εθνικό πένθος από σήμερα έως την Τετάρτη κήρυξε το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης ύστερα από τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας στη ναυτική βάση "Ευάγγελος Φλωράκης" στο Ζύγι της Κύπρου.

Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε οι κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρει: «Ανείπωτη είναι η θλίψη και η οδύνη μας για το κακό που μας βρήκε. Πρόσωπα αγαπημένα, χάθηκαν τόσο άδικα και τραγικά, ενώ άλλα πολλά τραυματίσθηκαν και σηκώνουν το σταυρό της δικής τους φοβερής δοκιμασίας, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή τους».

Κλείσιμο
Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ανακοίνωσε ότι ο απολογισμός από την έκρηξη στη ναυτική βάση είναι  δώδεκα νεκροί και 62 τραυματίες.

Από τους 62 τραυματίες, οι 50 έτυχαν των πρώτων βοηθειών και πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία, είπε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι από τους υπόλοιπους 12, οι δύο είναι πολύ σοβαρά.  Διευκρίνισε δε ότι όλα τα θύματα είναι Κύπριοι. Ο κ. Στεφάνου απέκλεισε την δολιοφθορά σε σχέση με την έκρηξη.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου, ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, στρατηγός Πέτρος Τσαλικίδης, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος και τις έκανε αποδεκτές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Αστυνομίας, Λεωνίδας Λεωνίδου, δήλωσε ότι στις 4.27 το πρωί ελήφθη μήνυμα για πυρκαγιά στη ναυτική βάση στο Ζύγι. Ακολούθησε μήνυμα για πυρκαγιά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

Η πυρκαγιά στον σταθμό έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές. Στον χώρο είχαν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες κατέβαλαν προσπάθεια, ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στις δεξαμενές μαζούτ, που τροφοδοτούν το σταθμό.

Το Κέντρο Αίματος απηύθυνε επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Νεοκλής Συλικιώτης, δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε ακριβή αριθμό. Οι γιατροί του Γ.Ν. Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.



Στη ναυτική βάση βρίσκονταν και 20 Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία τους.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κυπριακό ηλεκτρονικό μέσο «Φιλελεύθερος» ο γύρω χώρος έξω από τη Ναυτική Βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς ο δρόμος έξω από τη Βάση είναι γεμάτος από σπασμένα κλαδιά, σωλήνες, σίδερα, γυαλιά από τζάμια αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις 6 η ώρα το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό υψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης