Θεοδωρίδου: Ασφαλές, αποτελεσματικό και πρακτικό το Johnson & Johnson

Θεοδωρίδου: Ασφαλές, αποτελεσματικό και πρακτικό το Johnson & Johnson

Μετά από 28 ημέρες η αποτελεσματικότητά του φθάνει το 85% - Ασφαλή τα εμβόλια και για τις εγκύους - Ασφαλής και ο θηλασμός- Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων για τον Μάιο και τον Ιούνιο - Μετά το αποτίμηση των ραντεβού για τις ηλικίες 50-59, θα ανακοινωθεί η ημερομηνία για το άνοιγμα της επόμενης ηλικιακής ομάδας

theodoridoy-themistokleoys-arthro
Στα δεδομένα της πανδημίας και στις εξελίξεις που αφορούν στο πρόγραμμα των εμβολιασμών ανά την Ελλάδα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε πώς το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ασφαλές, πρακτικό και αποτελεσματικό. Τόνισε, δε, ιδιαίτερα το πλεονέκτημα που διακρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο δεν είναι άλλο ότι γίνεται σε μία δόση. Πρόσθεσε, επίσης, ότι σύμφωνα με δείγμα μεγαλύτερο των 90.000 εγκύων από τις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός στις γυναίκες που κυοφορούν δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-carsta0t2bsp-se)


Πιο συγκεκριμένα:

«Το γεγονός των τελευταίων ημερών είναι η αναστολή του Johnson & Johnson.

Ο λόγος που αναφέρεται και στον FDA και CDC, είναι η καταγραφή έξι περιπτώσεων γυναικών 18 έως 65 ετών, σε σύνολο έξι εκατ. δόσεων. Η διακοπή, όπως αναφέρθηκε, έγινε για να ενημερωθούν σωστά και να ετοιμαστούν οι δομές.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές και στηρίζεται σε γνωστή τεχνολογία.

Είναι πρακτικότερα εύκολο να μεταφερθούν. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι γίνεται με μία δόση. Μετά από 14 ημέρες αρχίζει να ενεργεί και η αποτελεσματικότητα εκδηλώνεται μετά από 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 85%. Μετά από 49 ημέρες, προστατεύει πλήρως και από τη νόσηση και από τον θάνατο.

Η αποτελεσματικότητά του είναι παρόμοια και στις μεταλλάξεις. Θα πρπεπει λοιπόν να περιμένουμε λίγες ημέρες, για να αποφανθούν οι Οργανισμοί».

Αναφερόμενη στον εμβολιασμό των εγκύων, είπε:

«Η αρχική θέση για τον εμβολιασμό των εγκύων ήταν απαγορευτική. Το γεγονός ότι και η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο και να την οδηγήσει σε επιβάρυνση του οργανισμού της και του εμβρύου, σε δεύτερη φάση βγήκε η οδηγία να γίνεται το εμβόλιο, αν η έγκυος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο από τη νόσο. Τα νέα δεδομένα βγήκαν από τις ΗΠΑ, σε ένα μητρώο που αριθμεί πάνω από 90.000 περιπτώσεις, στις οποίες δεν εμφανίστηκε καμία επιπλοκή».

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην εξέλιξη του προγράμματος Ελευθερία και στην πρόοδο των εμβολιασμών, αλλά και στο πρόγραμμα προμηθειών εμβολίων το επόμενο διάστημα.

Πιο αναλυτικά, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 2.530.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων το 1,7 εκατ. έχουν κάνει από μία δόση και άλλοι 750.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ήτοι ποσοστό 7,35% επί του συνολικού πληθυσμού.

Κλείσιμο
Αναφορικά με το πρόγραμμα προμηθειών, το επόμενο διάστημα αναμένουμε:

-Από την Pfizer 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και άλλες 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο.

-Από τη Mοderna αναμένουμε 324.000 δόσεις τον Μάιο και άλλες 308.000 δόσεις τον Ιούνιο.

-Από την Johnson & Johnson περιμένουμε 300.000 δόσεις τον Μάιο άλλες 960.000 δόσεις.

-Από την AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιωθεί ο αριθμός των παραλαβών μας. Αναμένουμε, ωστόσο, 450.000 δόσεις τον Μάιο και άλλες 500.000 τον Ιούνιο.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έχει ανοίξει πλέον η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες Β, με 153.000 ραντεβού να έχουν ήδη κλείσει. Στις 21 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για τις ηλικίες 55-59 και στις 24 Απριλίου, θα ανοίξουν τα ραντενού για τις ηλικίες 50-54.

Το επόμενο διάστημα και αφού έχουμε ένα αποτύπωμα του αριθμού των ραντεβού που θα έχουν κλειστεί, θα αποφασίσουμε το πότε θα ανοίξει η επόμενη ηλικιακή ομάδα.

Όσο για το Johnson & Johnson, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι αναμένονται οι αποφάσεις του ΕΜΑ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού για να αποφασιστεί το νέο πρόγραμμα. «Πιθανόν ο εμβολιασμός με το Johnson & Johnson να ξεκινήσει μέσα στον Μάιο», τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Σταθερά πρώτο το Ισραήλ στους εμβολιασμούς - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Η πτώση του Βωβού: Στο σφυρί άλλα 88 ακίνητα της «γυάλινης αυτοκρατορίας»

Συνελήφθη ξανά σε παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη ο Θέμης Αδαμαντίδης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης