«Θα πεθάνουμε αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής»

«Θα πεθάνουμε αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής»

«Κρυφτούλι» για τις ευθύνες της κατάληψης στη Νομική, «κόλαφος» για τα Κέντρα Υποδοχής στον Έβρο

«Θα πεθάνουμε αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής»
Κλειστή για μία εβδομάδα θα μείνει η Νομική Σχολή Αθηνών, ύστερα από την εγκατάσταση περίπου 230 μεταναστών στο χώρο της σχολής, με αίτημα να τους χορηγηθεί άδεια παραμονής στη χώρα μας,

Οι μετανάστες αποφάσισαν να ξεκινήσουν από σήμερα, απεργία πείνας την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν μάλιστα «ιστορικό γεγονός».

Σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν το απόγευμα της Τρίτης, στο παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής, όπου έχουν στεγαστεί οι 237 (οι υπόλοιποι 50 στη Θεσσαλονίκη στεγάζονται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης), οι μετανάστες είπαν ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη απεργία πείνας μεταναστών στην ιστορία της Ευρώπης», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι εγκληματίες.

Κλείσιμο
 «Δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν θα φύγουμε από εδώ, αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε, για να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα», ανέφερε ο απεργός πείνας Αμπντούλ, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένοι εκπροσωπούν χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ελλάδα και ότι ο αγώνας τους συνίσταται στη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.



Η κατάληψη της Νομικής έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, τους φορείς, αλλά και την κοινωνία... Χαρακτηριστικά, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε: «Οι δυστυχείς αυτοί άνθρωποι που βρίσκονται στη Νομική, δεν βρέθηκαν τυχαία, οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν και κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες».

«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής» υπογράμμισε επίσης, προσθέτοντας ότι «οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλουν, ως έχουν εκ του νόμου την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία».

Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση και κανένα περιθώριο μαζικής και αδιάκριτης νομιμοποίησης αλλοδαπών που έχουν εισέλθει και διαμένουν παράνομα στη χώρα».

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν σχετικά ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να εμποδίσει την είσοδο των μεταναστών στη Νομική, «γιατί με αυτή τη λογική θα έπρεπε να συλλαμβάνει κι όποιον κυκλοφορεί στον δρόμο» και συμπλήρωναν ότι το πανεπιστημιακό άσυλο προστατεύεται από θεσμοθετημένα όργανα και θεσμοθετημένες διαδικασίες και πρέπει να προστατευθεί από όσους είναι αρμόδιοι και έτοιμοι γι' αυτό.

Η Αστυνομία επεμβαίνει τελευταία σε τέτοιες διαδικασίες και μόνο κατόπιν εντολής εισαγγελέα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, που παρέπεμπαν στις προαναφερθείσες διαδικασίες, οι οποίες και καταλήγουν στην κλήση ή μη εισαγγελέα, ενώ οι ίδιες πάντα πηγές έκαναν λόγο για «χάπενινγκ στη Νομική», για οργανωμένη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη με εισιτήρια που είχαν αγοραστεί ομαδικά για λογαριασμό τους και για κάποιους που κάνουν δημόσιες σχέσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην «πλάτη» της Αστυνομίας.

«Η προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Πανεπιστημιακών Αρχών», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής, απαντώντας στις επικρίσεις για μη επέμβαση της αστυνομίας σχετικά με την κατάληψη της Νομικής.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητικές παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, με ανακοινώσεις τους εκφράζουν τη διαφωνία τους με την κατάληψη του κτιρίου και κατηγορούν μέλη της φοιτητικής παράταξης ΑΡ.ΕΝ., που πρόσκειται στο Συνασπισμό, ότι οργάνωσε την εγκατάσταση των προσφύγων στη Νομική.

Αλληλέγγυα δε, τόσο στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και στην Κοσμητεία και τους προέδρους της Νομικής και του Οικονομικού, δήλωσε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).

Το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στη «στενή» έκταση των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά αναδεικνύεται και από διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Yahoo! News, και ο καναδικός Τύπος, που αναφέρονται στην κατάληψη της Νομικής από την ομάδα των μεταναστών που ήρθε από την Κρήτη στην Αθήνα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τα κέντρα υποδοχής στον Έβρο

Την ίδια ώρα, την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου Παπανδρέου για την άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων στα τμήματα συνοριακής φύλαξης και στα κέντρα κράτησης του Έβρου, ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Με επιστολή τους προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν ότι χιλιάδες άνθρωποι «βιώνουν μία απάνθρωπη και εξευτελιστική πραγματικότητα», περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα συνοριακής φύλαξης και κράτησης σε Τυχερό, Σουφλί, Φέρρες και Φυλάκιο.

«Άντρες, γυναίκες, μωρά, εγκυμονούσες κρατούνται κάτω από πρωτοφανείς για την πολιτισμένη Ευρώπη συνθήκες αθλιότητας (...). Οι χώροι δεν καθαρίζονται σχεδόν ποτέ. Ο συνωστισμός έχει ως αποτέλεσμα οι ούτως ή άλλως ανεπαρκείς στον αριθμό τους τουαλέτες να μην λειτουργούν (...).  Είναι αδύνατον για τους κρατουμένους ακόμη και να ξαπλώσουν, κυριολεκτικά στοιβάζονται ο ένας επάνω στον άλλο. Η μυρωδιά είναι αφόρητη. Η θέρμανση λειτουργεί σπάνια, ενώ η θερμοκρασία τον περισσότερο καιρό βρίσκεται πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης