PROTOTHEMA

Περιβάλλον

Θεσσαλονίκη

Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης για πλαστική σακούλα: Δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη η αλλαγή

Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης για πλαστική σακούλα: Δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη η αλλαγή

«Θα χρειαστεί μια προσπάθεια από τους πολίτες να προσαρμοστούν στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος 

Για την αλλαγή στο καθεστώς χρήσης και χρέωσης της πλαστικής σακούλας στην ελληνική αγορά, από 1ης Ιανουαρίου 2018, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρης Πολιτόπουλος. Όπως σημείωσε η συγκεκριμένη αλλαγή «θα είναι δύσκολη», ενώ κατά την εκτίμησή του «θα χρειαστεί μια προσπάθεια από τους πολίτες να προσαρμοστούν στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα, που επιβάλλει μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας για την προστασία του περιβάλλοντος».


«Ήταν μια οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση που υποχρέωνε να μειώσουμε την πλαστική σακούλα δραματικά» σημειώνει ο κ.Πολιτόπουλος που δεν παραλείπει να τονίσει πως είναι επιτακτική ανάγκη να βελτιωθούν οι εθνικές επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα. «Οι μετρήσεις που υπάρχουν από διάφορους φορείς δείχνουν ότι ο Έλληνας χρησιμοποιεί ετησίως από 263 μέχρι 360 σακούλες μεταφοράς, το νούμερο αυτό δε διπλασιάζεται στη νησιωτική Ελλάδα και πρέπει να μειωθεί στις 90 τσάντες το 2019 και στις 45 το 2025» σημειώνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ενώ αναφέρει πως οι επιλογές σε ό,τι αφορά το κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ελεύθερες και στην περίπτωση της χώρας μας «επιλέχθηκε ήπια προσαρμογή με ένα μικρό αντίτιμο».

Η πρώτη ημέρα του 2018 θα σηματοδοτήσει η έναρξη της λειτουργίας του νέου καθεστώτος, με συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική. «Θα πληρώνουμε τρία λεπτά στο ταμείο του σουπερμάρκετ για τις σακούλες. Με εξαίρεση τις λαϊκές αγορές και τα περίπτερα, το περιβαλλοντικό αυτό τέλος θα μεταφέρεται μέσω των ΔΟΥ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και (τα ποσά) θα χρησιμοποιούνται για τσάντες πολλαπλών χρήσεων» εξηγεί ο κ.Πολιτόπουλος. Με βάση τον προγραμματισμό, τα πρώτα ποσά ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης θα τα λάβει «τον Μάρτιο του 2018 και έτσι στο τέλος του 2018 θα μπορεί να παράγει και να ανταλλάσει τις τσάντες πολλαπλής χρήσης».

Στόχος της τιμολόγησης των πλαστικών σακουλών είναι η πλήρης κατάργηση της χρήσης. «Η εκτίμηση είναι ότι στα μέσα του 2020 θα γίνει η αξιολόγηση αν το μέτρο έχει επιτύχει και οι στόχοι της ΕΕ (έχουν επιτευχθεί) ή θα καταργηθεί εντελώς η πλαστική σακούλα» εξηγεί ο κ.Πολιτόπουλος που προσθέτει πως «στο μεσοδιάστημα ένα ποσό από τα χρήματα που θα εισπραχθούν θα διατεθούν για ενημέρωση, μέσω ραδιοφώνου (ενώ) και με συναντήσεις με τον κόσμο σταδιακά θα μεταπείσουμε τον πολίτη».

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Οσο πετυχε και το χαρτι25/12/201709:48

Κοψαν το χαρτι λεει οι τραπεζες, αλλα τωρα ξοδευουν περισσοτερο απο πριν. Ετσι και οι σακουλες, αυτο που αλλαζει ειναι οτι θα τις χρεωνουν τα σουπερ μαρκετ, και η φιεστα της ανακυκλωσης ειναι για να κοροιδευομαστε. Παλι σε σακουλες θα πετιουνται στους καδους.

Απάντηση
Καλήμερα ανακύκλωση 21/12/201711:40

Θέλω να μάθω για την ανακύκλωση γιατί βλέπω ότι σκουπίδια να είναι μέσα σε κάδους ανακύκλωσης (λάμπες,τηλεόραση,και άλλα) που πηγαίνουν τι τα κάνετε και πως γυρνάνε τα προϊόντα που ανακυκλωνονται προς τον κόσμο και τι όφελος έχει ο κόσμος από αυτά

Απάντηση
George21/12/201723:24

Το μόνο όφελος που έχει ο κόσμος από την ανακύκλωση είναι η αποφυγή κατασπατάλησης φυσικών πόρων ώστε αυτοί να επαρκέσουν για περισσότερες γενιές και η προστασία του περιβάλλοντος από περισσότερα απόβλητα. Και είναι αρκετά αυτά. Από εκεί και πέρα το οικονομικό όφελος το έχουν οι εταιρίες ανακύκλωσης οι οποίες χωρίς αυτό δεν θα υπήρχαν.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία