Νέα τεχνολογία μετατρέπει τα απόβλητα διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμα

Νέα τεχνολογία μετατρέπει τα απόβλητα διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμα

Ένα βήμα που θα βοηθήσει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή

Νέα τεχνολογία μετατρέπει τα απόβλητα διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμα
Εν μέσω διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων, Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να μετατρέψουν τα απόβλητα διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμα.

Είναι γεγονός ότι το διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται από την καύση ορυκτών καυσίμων και συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα είναι η διαδικασία συλλογής αποβλήτων διοξειδίου του άνθρακα από μονάδες παραγωγής ενέργειας ορυκτών καυσίμων και η αποθήκευσή τους μπορεί να εμποδίσει την έξοδό τους στην ατμόσφαιρα.

Κλείσιμο
Η διαδικασία αυτή συμβάλει σημαντικά στη μείωση της συμβολής των ορυκτών καυσίμων στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, το κόστος δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα εμπόδισε τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να εφαρμόσει ευρέως τέτοια μέτρα.



Με τη νέα αυτή διαδικασία παράγεται syngas, ένα μείγμα υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο - καθιστώντας τη διαδικασία πιο ελκυστική για τη βιομηχανία.

Ο επικεφαλής του έργου και ερευνητής του Υπουργείου Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, Dr. Luis Diaz Aldana, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Συνδέει δύο περιοχές που βρίσκονται σε παράλληλες διαδρομές: δεσμεύει και απομονώνει τον άνθρακα και χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το διοξειδίου του άνθρακα».

Αν και το σύνθετο προϊόν που παράγεται από αυτή τη διαδικασία είναι το ίδιο καύσιμο που, όταν χρησιμοποιείται, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, ο καθηγητής Stuart Haszeldine από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου είπε ότι αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Ο ίδιος υποστηρίζει:

«Αυτός ο τύπος προσέγγισης μπορεί να ανακυκλώσει τον άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα και να τον επαναχρησιμοποιήσει ως καύσιμο και έτσι θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη των πετρελαϊκών εταιρειών να συνεχίσουν την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων ή αερίου, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

Ωστόσο, ο Haszeldine σημείωσε ότι το έργο του Dr. Diaz Aldana και των συνεργατών του βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και έχει ακόμα ένα «απέραντο μονοπάτι μπροστά του» προτού να μπορέσει να εφαρμοστεί ευρέως στη βιομηχανία.

Η νέα διαδικασία είναι προτιμότερη από προηγούμενες μεθόδους μετατροπής καυσίμων, κυρίως επειδή μπορεί εκτελεστεί με ευκολία και με μικρό κόστος ενέργειας.

Η ομάδα του εργαστηρίου σχεδιάζει να βελτιώσει τη λειτουργικότητά της. Ο απώτερος στόχος για την τεχνολογία αυτή είναι η εφαρμογή της σε μεγάλη κλίμακα  για την δέσμευση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης