Απολιθωμένο οστό 52 εκατ. ετών δείχνει ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου ήταν... ακροβάτες!

Απολιθωμένο οστό 52 εκατ. ετών δείχνει ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου ήταν... ακροβάτες!

Το σχήμα και το μέγεθος του μικροσκοπικού απολιθωμένο οστού δείχνει ότι οι πρώτοι πρόγονοί μας ήταν ευλύγιστοι και μπορούσαν να τεντώνουν τον αστράγαλό τους για να εκτοξεύονται στον αέρα

Απολιθωμένο οστό 52 εκατ. ετών δείχνει ότι οι πρόγονοι του ανθρώπου ήταν... ακροβάτες!
Ένα απολίθωμα αστραγάλου 52 εκατομμυρίων ετών που ανακαλύφθηκε στη Γαλλία δείχνει ότι οι πρώτοι άνθρωποι είχαν ακροβατικές ικανότητες, εύρημα που μπορεί να ξαναγράψει την ανθρώπινη ιστορία. 

Το σχήμα και το μέγεθος του μικροσκοπικού οστού δείχνει ότι οι πρώτοι πρόγονοί μας ήταν ευλύγιστοι και μπορούσαν να τεντώνουν τον αστράγαλό τους για να εκτοξεύονται στον αέρα!

Για αρκετά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι πρόγονοι του σημερνινού ανθρώπου, πίθηκοι και μαϊμούδες, ήταν αρκετά αργοί και δυσκίνητοι. Ωστόσο, η νέα αυτή μελέτη επισημαίνει ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά, που είχαν μέγεθος χιμπατζή, μπορούσαν να πηδούν μέσα από τα δέντρα. 

Κλείσιμο
Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν το οστό, μήκους 63 εκατοστών, σκάβοντας γύρω από ένα λατομείο κοντά στη Μασαλία. Το απολίθωμα, που αποτελούσε το κάτω μέρος του αστραγάλου ενός προϊστορικού πλάσματος, προήλθε από το πιθηκοειδές Donrussellia provincialis.



Το είδος αυτό ήταν γνωστό μόνο από απολιθώματα γνάθου και δοντιών και θεωρείται ως ένα από τα πιο αρχαία μέλη του πρώιμου οικογενειακού μας δέντρου και βρίσκεται στο ίδιο κλαδί εξέλιξης με τον λεμούριο και τα λόρις.  

Ο καθηγητής Νταγκ Μπόιερ του Duke University της Βόρειας Καρολίνα και η ομάδα του μελέτησαν σαρώσεις από το οστό και το συνέκριναν με αντίστοιχα άλλων ζώων. Με τη χρήση αλγορίθμου για την ανάληση του τρισδιάστατου τύπου του μικροσκοπικού οστού, έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ο αστράγαλος του Donrussellia δεν ήταν σαν άλλων προγώνων, αλλά έμοιαζε περισσότερο σε αυτά των δρεπανοειδών και σε άλλα μη πρωτεύοντα είδη. 

Το ζώο δεν σκαρφάλωνε μόνο στα κλαδιά όπου μπορούσε να φτάσει λουλούδια, καρπούς και έντομα. Αντ' αυτού μπορούσε να περνά μέσα από τα κλαδιά και να προσγειώνεται στο έδαφος γατζώνοντας τα πόδια του.

Επιστήμονες παλιότερα πίστευαν ότι οι πρώτοι συγγενείς μας χρησιμοποιύσαν τα χέρια τους και τα πόδια τους για να σέρνονται κατά μήκος των κλαδιών για να κυνηγήσουν την τροφή τους.  Αντίθετα, ο Μπόιερ και οι συνεργάτες του επισημαίνουν οτι οι πρόγονοί μας είχαν περισσότερες ακροβατικές ικανότητες από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης