Παράταση για την εξαγορά δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν

Παράταση για την εξαγορά δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν

Η δυνατότητα εξαγοράς παρέχεται για όλες τις εκτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις των παραγράφων 5-14 του άρθρου 47 του ν. 998/79 και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες όλης της χώρας

Παράταση για την εξαγορά δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν
Για έναν χρόνο, μέχρι και τις 8 Αυγούστου του 2018, παρατείνεται η δυνατότητα για την εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση πριν την 11η Ιουνίου 1975, σύμφωνα και με υπουργική απόφαση  που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος (ΥΑ 158341/3927/26-7-2017- ΦΕΚ Β´ 2758). Η προθεσμία με βάση το Νόμο 4280/2014 έληγε χθες και έδινε τριετή εφαρμογή στη ρύθμιση με περιθώριο παράτασης για ένα χρόνο με απόφαση Υπουργού.

Η δυνατότητα εξαγοράς παρέχεται για όλες τις εκτάσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις των παραγράφων 5-14 του άρθρου 47 του ν. 998/79 και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες όλης της χώρας. Η διάταξη αυτή μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ενόψει της κύρωσης των δασικών χαρτών της χώρας.

Για τις περιοχές με αναρτημένο δασικό χάρτη παρέχεται έως 7 Σεπτεμβρίου 2017 δυνατότητα εξαγοράς τηςέκτασης, εφόσον αυτή έχει χαρακτηριστεί ως ΔΑ ή ΧΑ και η εκχέρσωσή της για γεωργική καλλιέργεια έχει γίνει πριν 11η Ιουνίου 1975, ώστε η έκταση αυτή να εξαιρεθεί της προσωρινής κύρωσης του χάρτη και να μην θιγούν τα συμφέροντα του αγρότη. 
Αποτέλεσμα της δημοσίευσης της παραπάνω ΥΑ είναι η συνέχιση χωρίς κωλύματα της διαδικασίας των εξαγορών αυτών των εκτάσεων.
Κλείσιμο

Αντίστοιχη ρύθμιση υπάρχει σε ισχύ και για την αλλαγή χρήσης εκτάσεων που εκχερσώθηκαν από το 1975 έως το 2007, όπου και παραχωρείται η έγκριση επέμβασης από τη Δασική Υπηρεσία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του άρθρου 47Β του ν. 998/79.

Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις έχουν μειωθεί τα κόστη εξαγοράς ή αλλαγής χρήσης, δεν απαιτείται υποβολή αντίρρησης και μπορεί να αξιοποιηθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι παρά τη θερινή περίοδο, οι πολίτες, οι επαγγελματίες και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε να υποβάλλουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους και να μην τις αφήσουν για τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας της 7ηςΣεπτέμβριου 2017. Έχουν δοθεί επαρκείς παρατάσεις ώστε η ανάρτηση να έχει διαρκέσει κατά μέσο όρο 7,5 μήνες, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης